Haberler

Korkut: Türkiye'nin Birden Fazla Petkim'e İhtiyacı Var

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Petkim Petrokimya Holding A.Ş.Genel Müdürü Sadettin Korkut, katma değeri yüksek ürünlerin kullanımının önemli olduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Sadettin Korkut, katma değeri yüksek ürünlerin kullanımının önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin birden fazla Petkim'e ihtiyacı olduğunu belirten Korkut, "Bin 800 kilo domates üreteceğiz bir ipad alacağız. 27 TIR mermer karşılığında bir tane tomografi cihazı alacağız. Geriye kaldığımız noktalarda el ele çalışmamız lazım" dedi.

'Petrokimya sektörünün bugünü ve yarını' konulu toplantı İzmir Ticaret Odası (İTO) Mücahit Bektaş Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş Genel Müdürü Sadettin Korkut, Petkim yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Sadettin Korkut, ülke olarak üretimin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye'nin petrokimya alanında büyümesi gerektiğini belirten Korkut, "İhracatımız arttı diyoruz ama her yüz dolarlık ihracatımızın 58.5 dolarında ithal girdi kullanıyoruz. İhracatımızın yıllık kilogram karşılığı 1.58 dolar. Avrupa'nın yıllık ortalaması 3.5 dolar. Güney Kore'nin 3, Almanya'nın ise 4 dolar. Bizim ortalama 4 dolar ihracata ulaşmamız lazım. Hepimizin sıkıntısı işler büyüyor ama kazanamıyoruz. Şirketlerin oksijeni kardır. Yüksek katma değerli ürünlere eğilmemiz lazım. Dünya rekabet gücünde biz 43'üncü sıradayız. Bizimle aynı ekonomik güce sahip olan Güney Kore ise rekabet gücünde 19'uncu sıradadır. Petrokimya büyümemiz gereken bir alandır. Rekabet gücünün artırılması gerekiyor. Petrokimya alanında tekstilden otomotive kadar hammadde tedariki yapıyoruz. Petrokimya hammaddesi yüksek ürünleri temsil ediyor" diye konuştu.

'KARSIZ BÜYÜME TEHDİT'

Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracatı hedeflediğini hatırlatan Korkut, "Kalıcı büyüme yaratacak üretime dönük yatırımlara önem verilmesi lazım. Karsız büyüme hepimiz için büyük bir tehdit. Yeterli karı elde edemiyoruz ve yeni yatırımlar yapamıyoruz. Dünyada ekonomik gücün yer değiştirdiği bir gerçek. Kentli nüfus ihtiyaçlarını genellikle hızlı tüketim ürünlerinden karşılıyorlar. Baktığınızda bunlar petrokimya sektörünü ilgilendiriyor. Bu hedefleri gerçekleştirmek için finansal istikrar çok önemli bir konudur. Bin 800 kilo domates üreteceğiz, bir ipad alacağız. 27 TIR mermer karşılığında bir tane tomografi cihazı alacağız. Geriye kaldığımız noktalarda el ele çalışmamız lazım. Ülkemizin yüzölçümü 783 bin kilometre karedir. Singapur'un ise yüz ölçümü 622 kilometre karedir. Biz geçtiğimiz sene Petkim olarak 3.2 milyon tonluk üretim yaptık. Singapur ise 15.5 milyon ton petrokimya alanında üretim yaptı. Türkiye'de birden fazla Petkim'e ihtiyaç vardır" diye konuştu.

Petkim'in özelleştirilmesi ardından yapılan yatırımlar ile İzmir'in çehresinin değişeceğini belirten Korkut, firmanın herkesin olduğunu ve hep birlikte ortak çalışmanın önemli olduğunu söyledi.

'KİMYA SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 35'İ İZMİR'DE'

Petkim'in Türkiye'deki önemine değinen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Petkim bize büyük bir onur ve gurur getiriyor. Gelen yabancılara 'Türkiye'de kimya sektörünün yüzde 35'i İzmir'de' diyoruz. Bizler yatırımlarımızla Petkim'in ürünlerinden çıkan alt sanayi dallarını ile çalışma yapmak istiyoruz. Seçimleri bir bitirelim, komitemiz bu konunun üstüne de eğilecektir. Biz Petkim'i sadece petrokimya olarak görmeyelim, limanı, enerjisi gibi birçok kolu var. Örneğin; Kocaeli Tüpraş ile ön plana çıkıyor. Ekonomik açıdan en güçlü şehir İstanbul'dan sonra İzmir olacak; bu da Petkim'in katkıları ile sağlanacak" dedi.

DALGAKIRAN İHALESİ

İTO'nun kazandığı dalgakıran ihalesi ile ilgili konuşan Ekrem Demirtaş, "Dalgakıran ihalesi ile ilgili ihaleye fesat karıştırdığımız iddia edildi ve karıştırmadığımız ortaya çıktı. İddiayı ortaya atan kişiler tazminata mahkum oldu. Daha sonra temyize gidildi, onu da kazandık. Dalgakırana seçim öncesi bir şeyler yapabilir miyiz diye çalışıyoruz. Işıklandırma yapabilir miyiz diye ona bakıyoruz" ifadelerini kullandı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close