Haberler

Konya Türkiye'nin Tahıl Ambarı, Sanayi Kenti Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, artık Ferrari, Audi, Volkswagen, Toyota ve Renault gibi otomobil devlerine yedek parça üreterek sanayi kenti oldu.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, artık Ferrari, Audi, Volkswagen, Toyota ve Renault gibi otomobil devlerine yedek parça üreterek sanayi kenti oldu. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgesinde 610 fabrikanın bulunduğunu ve 38 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, Şu anda Konya, 80 değişik sektörde 180 ülkeye ihracat yapan çok mozaikli ürün deseni ve çok geniş olan bir üretim potansiyeline sahip. Toplam ihracatımız 2018 yıl sonu itibariyle 1,8 milyar dolar dedi. Ova olma özelliğiyle tarım kenti olarak bilinen 2 milyon 205 bin nüfusa sahip Konya, artık sanayi kenti oldu. Metal ve otomotiv sektöründe önemli ivme yakalayan Konya Ferrari, Audi, Volkswagen, Toyota ve Renault gibi otomobil devrlerine yedek parça üretir hale geldi. Konya'nın son yıllarda sanayi sektöründe ciddi atılım gerçekleştirdiğini belirten Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, kentteki organize sanayi bölgelerinin Türkiye'nin 3'üncü büyük organize sanayi bölgesi olduğunu ve 23 milyon metrekare büyüklüğe ulaştığını belirtti.

180 ÜLKEYE 1,8 MİLYAR DOLAR İHRACAT

5'inci organize sanayi bölgesinin arsa tahsislerinin gerçekleştiğini ifade eden Kütükcü, şunları söyledi

Şu anda Konya, 80 değişik sektörde 180 ülkeye ihracat yapan, ürün deseni çok mozaikli, geniş olan bir üretim potansiyeline sahip. Hemen hemen her sektörde iddialı ve dünya çapında üretim ve ihracat yapan firmalarımız var. Dolayısıyla Konya'nın üretimdeki kapasitesi ve kabiliyeti, Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekiyor. Konya, yakın zamana kadar da kendi girişimcisinin ve kendi sanayicisinin oluşturduğu bir sanayileşme sürecinden, şimdi uluslararası yatırım alan ve uluslararası yatırımcıların da dikkatini çeken bir üretim merkezine dönüştü. Bildiğiniz gibi yakın zaman önce Unilever, Türkiye'deki tüm üretimini Konya'ya konuşlandırdı ve Konya'ya bir üretim üssü kurdu. Daha önce Dilovası tesislerinde yaptığı üretimi 2 kat kapasite arttırarak, son teknolojiyle ve dünyadaki en teknolojik yatırım olarak Konya'ya konuşlandırdı ve üretime aldı. Şu anda 2017 sonundan itibaren üretim faaliyetini sürdürüyor.

Kentte, metal sektörün ön planda olduğunu ifade eden Kütükcü, Toplam ihracatımız 2018 yıl sonu itibariyle 1,8 milyar dolar. Bu ihracatta en büyük pay sahibi olan ilk sektörümüz makine ve aksamları sektörüdür. 2'nci sektörümüz, otomotiv endüstrisi sektörüdür. Sadece bu 2 sektörümüzün toplam ihracatımızın içerisindeki payı yüzde 43'dür dedi.

SAVUNMA SANAYİDE ATAĞA KALKTI

Kütükcü, metal sektörün ön planda olmasının avantajıyla savunma sanayide de Konya'nın önemli bir yerinin olduğunu belirtti. ASELSAN ile birlikte 24 ortaklı bir şirket kurulduğunu ifade eden Kütükcü, Konya Savunma Sanayi A.Ş., adını verdiğimiz bu şirketle ASELSAN ile ortak bir şirket kurduk. Önümüzdeki günlerde yatırıma geçilecek inşallah dedi.

Konya'nın tarım şehri olma özelliğinin geçmişten gelen biz özellik olduğunu ve bunu da koruğunu ifade eden Kütükcü, Konya tarım alanında da KOP projesi ve Mavi Tünel ile birlikte sulu tarıma geçiyor. Konya'nın sanayileşmesi tarıma dayalı sanayi sektörleriyle birlikte başladığı için tarım makineleri sektörü de Konya'da en güçlü olduğumuz sektörlerden bir tanesidir. Burada da biz, Konya'nın tarımsal alanda da yeni girdiği dönemde, tarım makineleri sektöründe de yeni bir ivmenin başlayacağı ve akıllı makineler dönemine geçileceğini düşünüyoruz. Bu sürecin bize tarım makineleri alanında da teknolojik dönüşümü getireceğini düşünüyoruz diye konuştu.

Ar-ge çalışmalarına da önem verdiklerini belirten Kütükcü, Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Ar-ge faaliyetleri için bir platform oluşturduğunu kaydetti. Kütükcü, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile de insan kaynağı yetiştirdiklerini söyledi.

YERLİ OTOMOBİLE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

Kütükcü, Konya'nın yerli otomotive de ev sahipliği yapmak istediğini belirterek, Yerli otomobil fabrikasının artık mutlaka Anadolu'da yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu yatırımın zaten sıkışmış olana Marmara havzasına yüklenmemesi gerektiğini savunuyoruz. Anadolu'da da Konya'nın doğru adresi olduğunu ifade ediyoruz. Bu konuda ciddi, profesyonel fizibilite çalışmasını ve raporunu oluşturduk, yer önerilerimizi de oluşturduk ilgililere ilettik diye konuştu.

İHRACAT YAPAN FİRMALAR, EKONOMİK DALGALANMALARDA SÜRDÜREBİLİRLİĞİNİ SAĞLIYOR

İhracat yapan firmaların ekonomik dalgalanmalarda kendi sürdürebilirliğini sağladığını ifade eden Kütükcü, sanayi odası olarak her firmaya, üretiminin yüzde 35'ini ihracata yönetmesi yönünde tavsiyelerde bulunduklarını söyledi. Kütükcü, şöyle konuştu

Türkiye gibi Konya da ağustos ayından sonra başlayan süreçte, sürecin getirdiği piyasa dalgalanmalarından etkilendi. Özellikle iç pazar ağırlıklı çalışan firmalarımız, bunların içinde de yatırım malı üreten firmalarımız daha çok etkilendi. Dolayısıyla bu firmalarımız şimdi, yönünü ihracata döndü. Belki bu süreçten çıkarılması gereken en büyük ders, bizim için ihracatın ne kadar önemli olduğu idi. Biz, Konya Sanayi Odası olarak yüzde 35 bir çıta koyduk. Tüm firmalarımıza diyoruz ki, üretiminizin en az yüzde 35'ini ihraç eder hale gelelim. Eğer, üretiminizin yüzde 35'ini ihraç eder hale gelebiliyorsanız, firmanızın bu tür dalgalanmalar döneminde sürdürülebilirliğini sağlıyorsunuz. Bunun üzerinde bir ihracat rakamı yakalarsanız çok daha iyi. Ancak bunun altına indikçe bu tür süreçlerden etkilenme oranı artıyor. Dolayısıyla bizim ihracatımı arttırmamız, tüm firmalarımızın minimum yüzde 35 ihraç oranını yakalaması, bunun üzerini yakalamaya çalışması tavsiyemiz.

Konya Türkiye'nin Tahıl Ambarı, Sanayi Kenti Oldu
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close