Köln'deki Uluslararası Diş Hekimliği ve Ekipmanları Fuarı
Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Diş Hekimliği ve Ekipmanları Fuarı'na (IDS 2017) 60 ülkeden 2 bin 600 firma katılırken, Türkiye fuarda 51 firmayla temsil ediliyor.
Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Diş Hekimliği ve Ekipmanları Fuarı'na (IDS 2017) 60 ülkeden 2 bin 600 firma katılırken, Türkiye fuarda 51 firmayla temsil ediliyor.
Fuarda yer alan Türk katılımcılar, özellikle son yıllarda hem kalite hem de fiyat avantajıyla Türk implant sektörünün Avrupa'nın parlayan yıldızı olduğunu ifade ederken, ülke olarak Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapılmasıyla bu konuda dünyada söz sahibi olunabileceğini belirtiyor.
İş adamı Hüseyin Aykut Kınay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sektörde parlayan bir yıldız olduğunu ve bunun devam edeceğini kaydederek, "Geçtiğimiz yıllara göre Türkiye olarak belli bir seviyeye geldiğimizi düşünüyorum. Genel olarak kalitemiz her geçen gün daha iyiye gidiyor, gelişme kaydedilmiş durumda. Dünya'daki imajımız her geçen gün daha da iyileşiyor. Bu tür uluslararası fuarlara katıldığımızda bu imajın daha da geliştiğini görüyoruz." dedi.
Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Kınay, "Kalitemiz iyi ama bunun daha da geliştirilmesi gerekiyor, sonuçta dünya gelişmekte ve teknolojik gelişmeler her geçen gün artıyor. Ar-Ge'ye daha çok önem verip, dünyada daha fazla söz sahibi olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Ürünlerimiz dünya standartlarında"
Sektör temsilcilerinden iş adamı Barış Çatalay ise sektörel anlamda dünya standartlarında bir cihazı, dünya standartlarının altında bir maliyette dünya piyasasına sunduklarını söyledi.
Çağatay, Türkiye'nin sağlık turizmi ve hekimlik alanında çok başarılı olduğunu, teknik ve laboratuvar konularında ise Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade etti. Çağatay, şöyle konuştu:
"Laboratuvar bölümümüzün biraz geride, buna karşın hekimlerimizin çok ileride olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim yatırımlarımızın dijital kısımlarda olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin gerek Ar-Ge çalışmaları gerekse genç mühendislik yapısında çok büyük bir parlayan yıldız olduğunu düşünüyorum. Bunu bütün Avrupa'nın düşündüğünü zannediyorum."
"Türkiye son 5 yılda çok büyük bir hamle yaptı"
Diş hekimi İsa Tekgül de Türkiyenin özellikle son yıllarda sektörel anlamda büyük bir gelişme kaydettiğini belirterek, şunları söyledi:
"İmplant sektörü son 10 yılda çok ciddi büyüme gösteren ve önümüzdeki 10 yılda da aynı hızda büyümesi beklenen bir sektör. Bu da çok fazla firmanın iştahını kabartan bir durum. Türkiye özellikle son 5 yılda çok büyük bir hamle yapmış durumda. Üç yerli marka şu an Türkiye implant pazarının yaklaşık yüzde 60'ını ayakta tutuyor. Yerli üretim ve daha uygun fiyatlarda hastaya ve hekime sunulması ciddi bir avantaj ama özellikle Türk implant markalarının kalitesinde çok ciddi bir artış olduğunu gözlemleyebiliyoruz."
Fuar 25 Mart'ta sona erecek.