Koç: Yerkürenin Sağlığı Yeni Ekonominin Temel Taşı Olmalı
Koç Holding Bilgi Grubu ve Kurumsal İlişkiler Başkanı Ali Koç, "Türkiye'de Bu Yaz 'Yaz Mevsimi Yangın Mevsimi' Olmasın" Dedi.
Koç Holding Bilgi Grubu ve Kurumsal İlişkiler Başkanı Ali Koç, "Türkiye’de bu yaz ’Yaz mevsimi yangın mevsimi’ olmasın" dedi.
Koç Bilgi Grubu’nun sosyal sorumluluk kapsamında oluşturduğu Yeşil Bilgi Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle orman yangınlarına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 2003’te yangın çıkan Burgazada’da düzenlediği etkinlikte konuşan Koç, platformun, çevre sorunlarıyla ve bu konudaki bilgi ve bilinç eksikliğini gidererek mücadele etmek amacıyla kurulduğunu anlattı. Koç, ÇEVKO, TEMA, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA ve WWF-Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, şunları söyledi:
Eski görünüme 20-30 yıl
Burgazada yangınının meydana geldiği 2003’te Türkiye’de 1978 yangında, 6 bin 246 hektarlık, yani Burgazada yangınında kaybedilen alanın 156 katı büyüklükte ormanlık alanın yandı. Yılda ortalama 1167 yangın oluyor, çocuklarımıza bırakacağımız ekolojik, tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra, ülke ekonomisine, turizmine ve ülke imajına da büyük darbe vuruyor. Yanmış alanların yeniden yeşil bir görünüme kavuşması için 20-30 yıla ihtiyaç var.
Yüzde 97’si insan kaynaklı
Türkiye’de orman yağınlarının yüzde 81’i yangın mevsimi haziran-ekim döneminde oluyor. Dünyada, her yıl yaklaşık 13 milyon hektar orman yanıyor. Önce ağaçlar gidiyor, sonra toprak. Yeni ekonominin temel taşlarından birinin, yerkürenin sağlığını iyileştirmek olması gerektiğini düşünüyoruz.
Yangınla mücadele ’önleme’yle olur
ADALAR Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, yıllarca katı atıkların ilkel yöntemlerle toplandığını belirterek, "Adaların bu ayıptan kurtulması için Burgazada’nın neredeyse yarısından çoğunun yanması bekleniyormuş" dedi. WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör de, yangınla mücadelede söndürme değil, önleme, hazırlık, söndürme ve restorasyon anlayışıyla hareket etmek gerektiğini anlattı.
Saniyede 16 ton toprak denize akıyor
TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, "Her saniye ülkemizin 16 tonluk toprağı denizlere akarsulara ve barajlara taşınıyor. Eğer toprak yoksa barış yoktur, ekmek, yoktur yaşam yoktur" diye konuştu. DenizTemiz Derneği /TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar da, hafta sonlarında Adalar’a gelen 150 bin kişinin çöplerini burada bıraktıklarını belirtirken, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, "1 ton kağıdı ekonomiye kazandırdığımızda 17 yetişkin ağacı kurtarıyoruz" dedi.