Haberler

Koç: Tüpraş Kredimiz Teminatlı Halkbank 'Gizliliği' İhlal Etti

Koç: Tüpraş Kredimiz Teminatlı Halkbank 'Gizliliği' İhlal Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın, Çalık'a Verilen Krediye Yönelik Eleştirileri Yanıtlarken, "Koç'tan da Teminat Almadık" Sözleri, Koç Holding Tarafından Yalanlandı. Koç Holding Ceo'su Bülent Bulgurlu, Bir Bankalar Konsorsiyumundan Tüpraş Hisseleri Rehnedilerek Kredi Kullandıklarını Açıklarken, Aydın'ın Gizlilik Yükümlülüklerine Aykırı Davrandığına da Dikkat Çekti.

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın, Çalık’a verilen krediye yönelik eleştirileri yanıtlarken, "Koç’tan da teminat almadık" sözleri, Koç Holding tarafından yalanlandı. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, bir bankalar konsorsiyumundan Tüpraş hisseleri rehnedilerek kredi kullandıklarını açıklarken, Aydın’ın gizlilik yükümlülüklerine aykırı davrandığına da dikkat çekti.

CHP’lilerin "Tüpraş için Koç’tan Arçelik ve Migros hisselerini teminat olarak alırken, Çalık Grubu’na teminatsız kredi verdiniz" eleştiri üzerine Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın tarafından yapılan "Tüpraş için 200 milyon dolar verdik, Koç’tan da hiçbir teminat almadık" sözlerine, Koç Holding’ten tepki açıklaması geldi. Bir konsorsiyumundan alınan bu kredi için Tüpraş hisselerinin bankalara rehnedildiğini belirten Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, Hüseyin Aydın’ın bu açıklaması ile gizlilik yükümlülüğüne aykırı davrandığına da dikkat çekti.

Tüpraş hisseleri rehnedildi

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın TBMM KİT Komisyonu’nda yaptığı açıklamaları hatırlatan Bülent Bulgurlu, yazılı açıklamasında şunları belirtti: "Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, basından takip ettiğimiz kadarıyla başka bir gruba kullandırılan kredi ile ilgili yapmış olduğu konuşmasında Tüpraş’a teminatsız olarak 200 milyon dolar tutarında kredi kullandırdıklarını beyan etmiştir. Aydın’ın beyanatlarında bahsi geçen kredi Tüpraş tarafından değil, Koç Topluluğu şirketlerinden Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından Tüpraş özelleştirmesi çerçevesinde, yerli ve yabancı bankalardan oluşan bir konsorsiyumdan temin edilen finansman paketi kapsamında kullanılmıştır. Söz konusu kredinin teminatı olarak başta Tüpraş hisseleri bankalara rehnedilmiş olup, kredi çerçevesinde imzalanan sözleşmeler uyarınca birçok teminat ve ödeme mekanizması tesis edilerek kredi konsorsiyum tarafından güvence altına alınmıştır."

Gerçek dışı bilgiler

Bülent Bulgurlu’nun açıklamasında banka yöneticilerinin Bankacılık Kanunu uyarınca müşterileri ile yapmış oldukları işlemleri gizli tutma yükümlülüğü altında olduğu hatırlatılarak, şunları dikkat çekildi: "Hüseyin Aydın’ın TBMM KİT Komisyonu’nda topluluğumuz ve topluluğumuz şirketlerinin banka ile yapmış oldukları iş ve işlemler hakkında bilgi vermesi bu yükümlülüğe aykırılık teşkil etmektedir. Gizlilik yükümlülüğüne aykırı hareketin sonuçları yine Bankacılık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Koç Topluluğu’ndan tamamen bağımsız bir gruba yine Koç Topluluğu’ndan tamamen bağımsız bir işlem ile ilgili olarak verilen bir kredinin hukuki ve mali temellerinin sorgulanmakta olduğu bir platformda, kamuoyuna Tüpraş özelleştirmesi çerçevesinde Topluluğumuza kullandırılan kredi ile kıyaslamalar yapılması ve bu kredinin teminat paketi hakkında gerçek dışı bilgiler verilmesi kamuoyunu yanıltıcı sonuçlar doğurabileceği gibi, Bankacılık Kanunu’nda yer alan adalet, doğruluk ve dürüstlük ilkelerine de aykırıdır."

Halkbank Genel Müdürü Aydın ne demişti

HALKBANK’ın TBMM KİT Komisyonu’nda 2006 hesaplarının görüşüldüğü geçen haftaki oturumda, banka tarafından Sabah-atv’nin alımı için Çalık Grubu’na verilen 385 milyon dolarlık kredi gündeme gelmişti. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın bu krediye yönelik soruları yanıtlarken, "Bu projenin kendisi teminat. Kendisi fon yaratıyorsa, banka başka teminat almaz" sözleri üzerine, CHP’liler buna tepki göstermişti. CHP’li Hüseyin Ünsal, "Çalık’tan teminat alınmadığını sizden öğreniyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun. Bence proje kredisi, olmayan bir üretim faaliyetinin finansman ihtiyacı için yapılır. Kaldı ki o söylediğiniz önemli kurumdan Arçelik ve Migros hisselerini teminat olarak aldığınız bilinmektedir" derken, Aydın şu yanıtı vermişti: "Çalık Holding’in kredi notu, Fitch’e göre 2006’da 3B (+)dır. Ama bu alımdan sonra nakit çıkışı olduğu için eksiye döndü. Tüpraş için 200 milyon dolar verdik. Artık söylemek durumundayım; Koç’tan hiçbir teminat almadık; ne Migros ne de Arçelik."

Özaydınlı tekrar Migros’un başında

MİGROS’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Bülent Özaydınlı seçildi. Migros’tan yapılan açıklamada, şirketin 30 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantılarında, yönetim kurulu üyeliklerinden istifa edenlerin yerine Bülent Özaydınlı, Evren Rıfku Ünver, Francesco Conte, Nicholas Stathopoulos, Brice Cedric Dubourdieu, Stefano Ferraresi, Antonio Belloni ve Paolo Federico Ceretti’nin atanmasına karar verildiği bildirildi.

FT: Yasa değişecek, BC Partners Migros’ta azınlık hissesi alabilecek

TÜRKİYE’de yapılacak yasa değişikliğinin, özel hisse senedi firmalarının (private equity) satın almalarını daha kolaylaştıracağı ve bunun da BC Partners’ın önderlik ettiği Migros süpermarket zincirindeki 1.55 milyar dolarlık azınlık hisselerini satın alma teklifine de destek vereceği belirtildi. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’da yer alan habere göre, bu teklif, Koç Grubu’nun Migros’taki yüzde 50.8’lik kontrol hissesini almasının cuma günü sonuçlanmasının ardından geldi. Fakat gazetede, "Migros anlaşması bazı sorunlarla karşılaşıyor. Bunlar arasında Türkiye’deki politik kriz, anlaşmanın Euro borcuyla finanslanmasına dayanan para birimi riski yer alıyor. Migros’un nakit akışı YTL" denildi. Gazetede, diğer bir endişenin Türk azınlık yatırımcılarının pay sahibinin şirketten çıkarılması yoluyla satışa zorlanamaması olduğu belirtildi. Gazetede, "Bu, private equity’lerin için borçlarını borsada listeli hedeflere aktarmalarını ve faiz vergisindeki tenzilattan yararlanmalarını zorlaştırıyor" denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close