Klorofilden Mini Güneş Enerjisi Paneli Ürettiler
Kayseri'de Halit Çetin ve arkadaşı Hüseyin Çağlayan, bitkilere yeşil rengini veren molekülü kullanarak, avuç içine sığacak büyüklükte güneş enerjisi paneli imal etti.
MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Halit Çetin ve arkadaşı Hüseyin Çağlayan, bitkilerde bulunan klorofil maddesini kullanarak, mini güneş enerjisi paneli üretti.
Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışma arkadaşı Çağlayan ile güneş ışığıyla fotosentez yapan bitkilerin bu özelliğinden esinlenerek, klorofil molekülüyle güneş enerjisi paneli geliştirdiklerini söyledi.
Lise yıllarından itibaren bu proje üzerinde çalıştığını anlatan Çetin, ürüne son şeklini vererek, patent başvurusunda bulunduklarını ve ticari bir ürün haline getirmek için çok sayıda yatırımcıyla görüştüklerini belirtti.
Klorofilin bitkilere yeşil rengini veren ve güneş ışığıyla fotosentez yapılmasını sağlayan bir molekül olduğunu dile getiren Çetin, şunları kaydetti:
"Özel bir yöntem kullanarak bitkilerin içerisinde toz halinde bulunan klorofil molekülünü alıp geliştirdiğimiz plakların içerisine yerleştirdik. Burada bu molekülün bozulmadan muhafaza edilmesi önem taşıyor. Biz de geliştirdiğimiz tekniklerle bunu başardık. Güneş ışığından elektrik üretebilecek yeni nesil paneller yaptık. Güneş ışığı, klorofil molekülüne düştüğü zaman elektron parçaları kopuyor. Bu kopan elektronu çeşitli maddeler yardımıyla akım oluşturacak şekilde kullanıp elektrik enerjisi elde ediyoruz."
Klorofilin doğada bol miktarda bulunduğu için ucuz bir ham madde olduğunu ifade eden Çetin, geliştirdikleri güneş panellerinin piyasadaki diğer panellerden en az yüzde 50 daha ucuz olduğunu belirterek, "Kullandığımız maddeler tamamen geri dönüşümünün mümkün olması nedeniyle üretim ve kullanım aşamasında asla çevreye zarar vermiyor. Klorofilden panel üretme çalışmaları Türkiye'de ve Avrupa'da geçmişte denendi ancak bu çalışmalarda klorofili muhafaza etmeyi başaramadıkları için ürün haline getirilemedi. Biz, bunu başardık ve ticari bir ürün haline getirdik" diye konuştu.
İlk yaptıkları panelin klorofile batırılan bakır ve çinkodan oluştuğunu belirten Çetin, bu panellerin ağır ve kullanımının pratik olmaması nedeniyle nanoteknolojiyi kullanarak daha ince, hafif ve düşük maliyetli altıgen paneller ürettiklerini söyledi.
"Çok daha ucuza elektrik enerjisi üretebileceğiz"
Nanoteknolojiyle geliştirdikleri panellerin yarı iletken maddelerle desteklendiği için daha verimli hale geldiğini ifade eden Çetin, ithal edilen ve piyasada kullanılan güneş enerjisi panellerinin yüzde 15 verimle elektrik ürettiğini dile getirerek, "Klorofilden üretilen panellerin yüzde 98 elektrik enerjisi üretme potansiyeli var. Mevcut panellerin kurulumu için çok geniş alanlara ihtiyaç duyulmasına rağmen bizim panellerimizle çok küçük alanlarda çok daha fazla elektrik enerjisi üretilebilecek. Çok daha ucuza çok daha fazla elektrik enerjisi üretebileceğiz. Bu yönüyle ürünümüz enerji sektöründe devrim oluşturacak niteliktedir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin güneş enerjisi paneli ihtiyacını yurt dışından karşıladığını belirten Çetin, dünyada güneş enerjisinin en verimli olduğu ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.
Çetin, son yıllarda ülkede güneş enerjisi yatırımlarının hızla arttığı vurgulayarak, "Birçok fabrika artık elektriğini güneşten üretiyor. Bunun içinde yurt dışına dolar ödeyerek güneş enerjisi paneli satın alıyor. Bu da ister istemez cari açığın artmasına neden oluyor. Bizim geliştirdiğimiz panellerin ise 4 lira maliyeti var. Ayrıca tamamen yerli ürün olacağı için cari açığın azalmasına da katkı sağlamış olacağız" dedi.
Projeyi sürekli geliştirdiklerini ifade eden Çetin, 2015 yılında yine nanoteknolojiyle "ultra thin" adını verdikleri ince film şeklinde güneş enerjisi paneli üreteceklerini söyledi.
Bu sayede güneş enerjisi panellerinin cepte taşınabileceğini belirten Çetin, "İnsanlar gittikleri her yerde cep panelleri aracılığıyla telefonlarını veya bilgisayarlarını şarj edebilecek. Bu teknolojinin özellikle yoğun iş temposunda çalışan insanlar için tercih edileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. - Kayseri