Kırmızı Etteki Tavan Fiyat Uygulaması
Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mücahit Yılmaz, et fiyatlarında tavan fiyat belirlenmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mücahit Yılmaz, et fiyatlarında tavan fiyat belirlenmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzel bir karar alındığını ancak karara saygı duyulması ve uyum sağlanmasının önemli olduğunu belirtti.
Sorunun tam olarak çözülmesi için Türkiye'nin kırmızı ette üretici olması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Üretirken damızlık hayvanlarımızı korumamız lazım. İnek kesimlerinden öncelikle uzak durulması gerekir. Şu an da yavaş yavaş inek kesimleri yapılmaya başlandı. Et fiyatlarının 32,34 lira arası olması çok büyük rakamlar değil. Kasaplarda burada kendi çaplarında 'biz zaten 23 liraya alıyoruz 32,34 liraya satıyoruz ama bu cüzi bir kar' diyor. Onların cüzi kar gibi görünüyor ama bizim üreticimiz bu besi materyalini oluşturabilmek için hakikaten çok büyük emek harcıyor. Yani emeğin kökü üreticide. Büyütüyorlar, hastalıklarıyla yaşamıyla mücadele ediyorlar yani büyük bir emek harcıyorlar. Üretici yüzde 15 bir karla devrediyor. Kasapta kendine göre haklı ama emeğin yoğun tarafını veren yüzde 15 le kazanırken, emeğin daha az tarafını harcayan daha fazla kar edebiliyor. Üretici Türkiye geneli yüzde 15 karla çalışıyor ama diğer taraftan et işleme tesisleri yüzde 40-60 ve yüzde 100 karla çalışmalarına rağmen onları memnun edemedik" değerlendirmesinde bulundu.
İneğe değil, buzağıya destek verilmesi lazım"
Avrupa'da, dünyanın birçok ülkesinde tarım ve hayvancılığın desteklendiğine dikkati çeken Yılmaz, Türkiye'de de hayvancılığın desteklendiğini ancak sistemde bazı zıtlıklarla karşılaştıklarını savundu.
Yılmaz, desteğin her zaman ürüne verilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yani buzağı doğuyorsa, buzağıya destek verilmesi lazım, ineğe değil çünkü üretim için buzağı lazım. Buzağı ülkemizde 75 lira ineğe ise 350 lira destek veriliyor. Bu çok zıt. Bunun tam tersi olması lazım çünkü buzağı olursa hayvancılık devam eder. Köylü vatandaşlarımız zaten 350 lira inekten destek aldığı için buzağı umursamıyor. Bu destek tam tersi olursa inanın köylü bu defa ikiz doğurtturur. Herkes ticaretine karına bakar. Para kazanmasa ne için yapsın. Köylü bu nedenle üretim adına bir şey yapmamış sadece hayvancılığı devam ettirmeye çalışmış gibi oluyor"
"Çiftçi prosedürü bilmediği için destekten faydalanmıyor"
Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere ve besicilere birtakım destekler verildiğini ancak köylülerin çoğu zaman yazışmalardan anlamadığı için desteklemelerden faydalanmadığına işaret ederek, "Birçok köylü vatandaş bu tür yazışmalardan anlamadığı için desteklemeden yararlanmıyor. Yani Erzurum'da sadece 11 çiftlik yapılmış. Bu çok düşük bir rakam çünkü köylü prosedürü bilmiyor" diye konuştu.
Fiyatları aşağı çekmek için et ithalatı yapılmasının ise hayvancılığı olumsuz etkileyen bir yöntem olduğunu savunan Yılmaz, "Üretici 'nasıl olsa ithal et getiriliyor' diyerek üretimden elini çekiyor. Bu defa hayvancılık kısıtlandığında yurtdışına bağımlı hale gelmiş olacağız. Buna kesin bir çözüm, üreticilerin desteklenmesidir" dedi.