Kayıt Dışı İstihdamda 2023 Hedefi Yüzde 15
osyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları' konulu konferans vermek üzere Isparta'ya geldi.
osyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Teşvik Uygulamaları' konulu konferans vermek üzere Isparta'ya geldi. Kuruca, kayıt dışı istihdamda 2023 hedefinin yüzde 15 olduğunu söyledi.
Barida Otel'de düzenlenen konferansa Vali Memduh Oğuz'un yanı sıra, daire müdürleri, meslek
odaları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı.
Konferans öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Kuruca, SGK'nın son 10 yıl içinde önemli reformlara imza attığını iletti. Özellikle 2008 yılındaki Sosyal Güvenlik Reformu'ndan sonra üç kurumun tek çatı altında toplandığını ve vatandaşların sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlandırılmasının
eşit hale getirildiğini ileten Kuruca, "Aradan geçen 4 yılı aşkın zamandan sonra kurum olarak aksayan yönlerimizi tespit ediyoruz ve ileriye dönük planlamalar yaparak vatandaşımıza daha kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz. 81 ilde kurum başkanlığımız bu tür toplantılarla hem işverenlerimizi, hem kurumumuzla alakalı tüm kesimleri bilgilendirmek istedik.
Bu amaçla Isparta'ya geldik" dedi.
Hükümetin kayıt dışı istihdamla mücadele eylem planının birinci yılını tamamladığını ileten Kuruca, "Bu eylem planında taraflardan biri SGK. Kayıt dışı mücadelede SGK'nın bazı yaptırımları var. Amacımız cezalandırmak değil. Rehberlik yaparak, bilgilendirme yaparak, kayıt dışılığın denetim elemanlarımızın tespiti durumunda ciddi idari para cezaları olduğunu söylüyoruz.Teşvik uygulamalarından da yararlanamayacaklarını belirtiyoruz. Kayıt dışı işçi çalıştırıyorsa işveren 5 puanlık indirimden yararlanamıyor. Bu önemli bir kayıp. Amaç hem işverenimiz primini düzenli ödesin veya düzenli prim ödeyemeyenle ödeyen arasındaki fark ortaya çıksın. Bir taraftan da kurumun
yaptırımları var ki kayıt dışı çalıştıranla çalıştırmayan arasındaki fark ortaya çıksın.Primlerin düzenli ödenmesi konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Bizim ardımızdan da denetim elamanları geliyor.İşveren tedbirini alsın ve bu yaptırımlarla karşı karşıya kalmasın" diye konuştu.
Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 39 olduğuna dikkat çeken Kuruca, "Bu oran 4-5 yıl önce yüzde 47 idi. Hükümetimizin 2023 hedefi yüzde 15. Türkiye'de kurumlar kurumsallaşmasını tamamlamak üzere olduğu için istiyoruz ki çalışan herkes sosyal güvenlik kapsamında olsun. Primleri öndesin, kayıt dışı çalıştırılmasın hem de gelecek açısından hak kayıpları olmasın. Bunu bir günden yarına düşürmeniz mümkün değil. İnşallah 2023'te yüzde 15'e düşüreceğiz. Dünya ülkelerinde bu oran yüzde 10" dedi.
Hemen her sektörde kayıt dışılığın olduğunu belirten Kuruca, "Hizmet, tekstil, inşaat sektöründe kayıt dışılıkla karşılaşıyoruz. 2012 yılında kurumuzun Futbol Federasyonu ile yaptığımız çalışmada profesyonel futbolcuların ücretlerinin düşük gösterildiğini gördük. Bunların tamamı tavan ödeme üzerine alındı. Bundan da 30 milyon lira civarında bir gelir sağlandı. Yine eğitim kurumlarında yapılan düzenlemelerde önemli gelir sağlandı. İncelemelere göre bir planlama dahilinde denetimlerimizi yapıyoruz" şeklinde konuştu.