Kayısı Tankların Zırhını da Koruyor
Kayısı çekirdeğinin kabuğu, artık zırhlı tankların dış yüzeylerinin korunması ve bakımı için de kullanılıyor.
Kayısı çekirdeğinin kabuğu, artık zırhlı tankların dış yüzeylerinin korunması ve bakımı için de kullanılıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Malatya İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Yunus Akçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın dünya kayısı ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığını vurguladı.
Her yıl kentte üretilen kayısı rekoltesinin dörtte biri oranında çekirdek elde edildiğini belirten Akçin, ayısı çekirdeklerin işlendikten sonra iç olarak genellikle Avrupa ülkelerine satıldığını, kabuların yüzde 80'inin yakacak olarak yüzde 20'sinin de inovasyon çalışmalarında kullanıldığını anlattı.
ZIRH BAKIMI İÇİN KAYISI ÇEKİRDEĞİ
Kayısı çekirdeğinin doğal bir ürün olduğuna işaret eden Akçin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herhangi bir katkı maddesi olmadığından gün geçtikçe talep artıyor. Zırhlı tankların yüzeylerinin her yıl bakıma ihtiyacı var, kayısı çekirdeği kabuğu da bunların bakımı için kumlanmasında kullanılıyor. Yaklaşık 10-15 yıldır Kayseri'deki firmalar ihaleye girerek, yıllık 500 ila bin ton arasında kayısı çekirdeği kabuğunu Kayseri Zırhlı Tugayı için Malatya'dan temin ediyor. Bu da Malatya'ya yıllık 750 bin lirayla 1 milyon 250 bin lira arasında kazanç sağlıyor."
"ÇOK CİDDİ KAZANIMLAR OLUR"
Akçin, kayısı çekirdeği kabuğunu ayrıştırma makinelerinde iç çekirdeğin çıkarıldığını, kabukların en küçük parçalara ayrıldığını, başka kimyasallarla karıştırılarak tankların üzerine paslanmalarını engellemek için uygulandığını söyledi.
Kabuğun kullanım alanlarına göre fiyatlarının da değiştiğini belirten Akçin, "Çekirdek kabuğunu yakacakta kullandığınız zaman ancak bir yakıt maliyeti kadar fiyat talep edebilirsiniz ama inovasyonu yüksek ürünlerde kullanıldığı zaman fiyatını ona göre talep edersiniz ve ona göre şartlar oluşur. Bunun tanıtımını ciddi şekilde yapabilirsek çok ciddi kazanımlar olur" ifadelerini kullandı.
Akçin, şu anda çekirdek kabuğunun bin tonda 400 bin lira gibi bir kazanç sağladığına vurgu yaparak, "Gelecekte inovasyon için 2 milyon liraya yakın Malatya'ya girdisi olacak. Yani 4-5 katı civarında bir katkısı olacak. Kayısı çekirdeği kabuğu yakacak olarak kilogramı 40 kuruş civarında satılıyor, inovasyon ürünlerine gittiği zaman fiyatlar, 1,5-2 lira civarında değişiyor" dedi.