Katar'da Türk Savunma Firmalarına Yoğun İlgi
Katar Başbakanı el Sani ile Savunma Bakanı el Attiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen DIMDEX Fuarında Türk firmalarının standlarını ziyaret etti Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar: "Karşılıklı heyet ziyaretleri ve işbirlikleri ile burada çok ciddi bir canlanma var.
Türk savunma firmaları, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Denizcilik ve Savunma Fuarı'nın (DIMDEX) ilk gününde büyük ilgi gördü.
Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife el Sani ile Katar Savunma Bakanı Hamad bin Ali el Attiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Türk firmalarının stantlarını ziyaret etti.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, fuar alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ve Katar ilişkilerinin güçlü olduğunu söyledi. İki ülke arasında güvene dayanan uzun soluklu bir işbirliği ortamını tesis ettiklerini belirten Bayar, şöyle devam etti:
"Karşılıklı heyet ziyaretleri ve işbirlikleri ile burada çok ciddi bir canlanma var. Katar silahlı kuvvetlerinin yapılanmasında dahi bizden destek danışmanlık talepleri var. Bu ilişkiye son derece önem veriyoruz. Bunun savunma sanayisi anlamında önemli çıktıları olmaya başladı. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Katar'la imzaladığımız savunma sanayi sözleşmelerinin toplamı 120 milyon doları geçti. Önümüzdeki dönemde de bunun gibi yeni büyük projeleri imzalamak hedefindeyiz. Hatta bazı ürünlerin de burada üretimini planlayacak çalışmalarımız olacak. Buradaki çalışmalarımız bu manada çok önemli."
Kara araçlarının savunma sanayisinin ilk ihraç ettiği ürünlerden olduğunu ifade eden Bayar, "İkinci devre olarak deniz araçları geliyor. Bir sonraki evre de hava araçları ve özellikle güdümlü füzeler. Bu noktada giderek katma değer de artıyor. Kara araçlarında dünyada belki en güçlü ilk 5, denizde en güçlü 10 ülke arasındayız. Şimdi havada da bu sıralamalara girmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
İlk İHA ihracatı
Savunma sanayisi olarak Katar'da birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Bayar, "Şu anda sahil güvenlik botları projelerimiz yürüyor. Milli İHA'ları teslim ettik. İlk insansız hava aracı ihracatımız diyebiliriz. Havelsan tarafından pilot eğitim simülatörleri yapılıyor. Havelsan'ın bazı yazılım projeleri de başlamak üzere. Önemli bir portföyümüz de oluştu" diye konuştu.
Katar'daki projeler
Konuşmasının ardından bir gazetecinin "MİLGEM konusunda Katar'da bir girişiminiz oldu mu?" sorusunu yanıtlayan Bayar, "Katar'da yürüyen projemiz sahil güvenlik botları. İlk etapta bunların sayısının artması söz konusu. İlave siparişler verilebilir. Sahil güvenlik ve karakol botları çalışmamız Katar'da belli bir olgunluğa geldi, devam edecek. Korvet projesinde çok kısa vadede oradan bir sonuç beklemiyoruz" diye konuştu.
"Hızlı yükseliş ivmesi"
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Başkanı Latif Aral Aliş de Türkiye'deki savunma sanayisinin, SSM ve Milli Savunma Bakanlığının politikalarıyla hızlı bir yükseliş ivmesi yakaladığını ifade etti.
Savunma sanayisi ihracatının büyük bir artış kaydettiğini belirten Aliş, "Burada ideolojiler ve stratejiler çok önemli. Bu noktada Müsteşarımızın önderliği büyük bir faktör" değerlendirmesinde bulundu. Sektörün 2023 yılına ilişkin ihracat hedeflerine de değinen Aliş, "Bu politikalarla (2023 hedefleri) bu rakamları aşabiliriz bile" dedi.
Türk firmalara yoğun ilgi
Fuara, Türkiye'den Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinatörlüğünde 25 firma ile katılım sağlanırken, Türkiye için toplam 1159 metrekare fuar alanı kiralandı. Türkiye'den fuara katılan firmalar arasında Aselsan, Havelsan, Roketsan, TÜBİTAK BİLGEM, Meteksan, ODTÜ Teknokent, Milsoft ve Yakupoğlu yer alırken, Türk firmaların stantları yabancı katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasır Halife el Sani ile Katar Savunma Bakanı Hamad bin Ali el Attiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Türk firmalarının stantlarını ziyaret etti. - Doha