Kârları Kıskanmayalım Zarar Eden Bankanın Faturası Herkese Çıkar
Akbank'ın Onursal Başkanı Erol Sabancı, "Banka Kârlarını Kıskanmamak Gerek. Zarar Eden Bankanın Faturası Bütün Topluma Çıkar" Dedi. Erol Sabancı, Akbank'ın Dünya Bankası -IMF Yıllık Toplantıları Nedeniyle Düzenlediği Gecede Soruları Yanıtlarken, Bankacılıkta Aktif Yönetiminin Önemine Dikkat Çekti.
Akbank’ın Onursal Başkanı Erol Sabancı, “Banka kârlarını kıskanmamak gerek. Zarar eden bankanın faturası bütün topluma çıkar” dedi. Erol Sabancı, Akbank’ın Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları nedeniyle düzenlediği gecede soruları yanıtlarken, bankacılıkta aktif yönetiminin önemine dikkat çekti.
Erol Sabancı, gazetecilerin, “BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ‘Kârları dağıtmayın, sermayeye ekleyin’ çağrısı yapmıştı. Siz buna uydunuz mu?” sorusuna, “3.8 milyar lira kâr etmiştik. Bunun sadece 300 milyon lirasını temettü olarak dağıttık. 1 milyar lira sermayeye ekledik” yanıtı verdi. Gazetecilerin, “Böylece BDDK’nın isteğine uymuş oldunuz mu” sorusu üzerine de devreye Tevfik Bilgin girdi: “Evet.”
Türkiye hızlı büyümeli
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) eski başkanı ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Kemal Derviş de, Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına sokma zamanı olduğunu söyledi. Derviş, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, Bretton Woods kurumları olarak bilinen IMF ve Dünya Bankası’nın yönetiminde hak ettikleri yeri almasının zamanının geldiğini belirterek, Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmesi gerektiğini vurguladı.
Tarihi önemi var
İstanbul’un IMF ve Dünya Bankası’nın tarihindeki en önemli yıllık toplantılarına ev sahipliği yaptığının altını çizen Derviş, şunları dile getirdi: “2008-2009 krizi sadece iyi düzenlemelere değil aynı zamanda daha fazla uluslararası politika koordinasyonuna da ihtiyaç olduğunu gösterdi. Şimdi artık gelişmekte olan ülkelerin Bretton Woods kurumlarının yönetiminde hak ettikleri yeri alma zamanıdır. Türk bankacılık sektörünün güçlü olması, ülke ekonomisinin global finans piyasalarını etkileyen kriz fırtınasından daha fazla etkilenmesini engelledi. Şimdi bu gücü, toparlanma, ulusal tasarrufu teşvik etme, ekonomiyi canlandırarak istihdamı finanse etmek için kullanma ve Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına sokma zamanıdır.”
Kimler katıldı
Davete Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Citigroup CEO’su Vikram Pandit, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt’un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.
İstanbul önemli kavşak noktası
AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “İstanbul global ekonominin merkezinde ve en önemli kavşak noktasında. İstanbul dünya piyasalarında alışılagelmiş normların yerini alacak yeni bir mutabakat yaratılmasına önderlik edecek. ‘İstanbul Mutabakatı’ ile piyasaları etkileyen önemli ortak faydalar doğrultusunda görüş birliği oluşturulacaktır” diye konuştu.