Kariyer.net: İnternetten İş Arayan Kadınlar Erkeklere Göre Daha Eğitimli
Kariyer.net verilerine göre internetten iş arayan kadınlar erkeklere göre daha eğitimli. Araştırmaya göre Anadolu'da kadınının iş gücüne katılma isteği artarken, kadınların tekstil, hizmet ve sağlığı daha çok sevdiği ve avantaj sahibi olduğu sektörleri tercih ettiği ortaya çıkıyor.
Kariyer.net verilerine göre internetten iş arayan kadınlar erkeklere göre daha eğitimli. Araştırmaya göre Anadolu'da kadınının iş gücüne katılma isteği artarken, kadınların tekstil, hizmet ve sağlığı daha çok sevdiği ve avantaj sahibi olduğu sektörleri tercih ettiği ortaya çıkıyor. Bay veya bayan olarak tercih belirtilen ilanların oranı genel ilanlar içinde ise sadece yüzde 18.
Kariyer.net veri tabanında kadın ve erkek iş arayan adayların sayısı uzun yıllardan bu yana eşit oranda seyrediyor. Mart 2013 itibariyle veri tabanındaki 19 Milyona yakın adayın yüzde 47'si kadınlardan oluşuyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz bu durumu şöyle yorumluyor:
"Rakamlar online istihdamda kadınla erkeğin eşitlendiğini gösteriyor. Online işe alım hizmetlerinden erkekler kadar kadınlar da faydalanıyor ve nihayetinde aynı oranda işe yerleştiriliyor."
Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor: "Öncelikle sitemizde yayınlanan ilanların çok büyük çoğunluğunda cinsiyet belirtilmediğini vurgulamak gerek. Bay veya bayan olarak tercih belirtilen ilanların oranı genel ilanlar içinde sadece % 18. Dolayısıyla sitemizdeki iş ilanlarının büyük bir oranda kadınlar ve erkekler için eşit fırsat sunduğunu söyleyebiliriz."
-"ANADOLU'DAKİ KADIN ADAYLARIN YÜZDE 40'ININ ÜNİVERSİTE MEZUNU"-
Kariyer.net veritabanında yer alan kadınların özgeçmişleri Anadolu ve İstanbul olarak incelendiğinde, kadın adayların eğitim durumlarının Anadolu ve İstanbul'da önemli farklılıklar göstermediğini belirten Azoz, her iki bölgede de son derece nitelikli bir kadın işgücünün bulunduğunu vurguladı. Araştırma sonuçlarının Anadolu'daki kadın adayların yüzde 40'ının üniversite, yüzde 19'unun lise mezunu, yüzde 17'sinin meslek yüksekokulu, yüzde 5'nin master ve doktora sahibi olduğunu ve yüzde 2'lik bölümün ise ilköğretim okulu mezunu olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. İlkokul mezunu erkeklerin ilkokul mezunu kadınlara göre daha fazla iş dünyasının içinde olduğunu dile getiren Azoz, "Diğer bir deyişle, mavi yaka işgücü daha yüksek bir oranda erkeklerden oluşuyor. Erkeklerle kadınların farklılaştığı diğer bir nokta da yüksek lisans eğitimi. Kadınlara göre daha fazla erkek, yüksek lisans yapmayı tercih ediyor" ifadelerini kullandı.
-KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA ERKEN İŞ GÜCÜNE KATILIP DAHA ERKEN ÇEKİLİYOR-
Kariyer.net veri tabanında kadınların eğitim düzeyi erkeklere göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Azoz, eğitim oranlarına bakıldığında yükseköğrenimde kadınların daha önde olmasının, son derece nitelikli bir kadın iş gücüne sahip olunduğunu gösterdiğini vurguladı. Kadınların erkeklere göre daha erken iş gücüne katılıp daha erken çekildiklerini gözlemlediklerini belirten Azoz, "Buna paralel olarak kadınların deneyim süresi, erkeklere göre daha az olarak gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle, kadınların iş yaşamından çok daha erken çekildikleri için erkeklere göre daha az süre deneyim kazanıyorlar" yorumunu yapıyor.
-ANADOLU'DAKİ ÜST DÜZEY KADINLARIN ORANI YÜZDE 28.7 ARTTI-
Anadolu'da kadın çalışan ve kadın yönetici oranı İstanbul merkezli ve yabancı sermayeli kurumlarda daha yüksek. İstanbul dışı üst düzey yönetici ilanlarında yüzde 16.4 artış yaşanırken, İstanbul dışı orta düzey yönetici ilanlarında yüzde 28.7 artış var. Kariyer.net'in veri tabanındaki executive kadın adayların, İstanbul dışı executive aday sayısına oranı ise yüzde 14.5. Tüm executive adayların sayısının, executive bayan aday sayısına oranı incelendiğinde yüzde 22 olarak karşımıza çıkıyor. Azoz, "Bu rakamların Anadolu'daki kadınların artan iş gücüne katılma isteğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor. İnternetten iş aramak bu anlamda Anadolu'daki kadınlar için önemli bir fırsat. Çünkü internet, sağladığı kolaylıklarla kadınların kolayca tüm iş fırsatlarından haberdar olmalarını ve evden çıkmadan başvurularını gerçekleştirebilmelerini sağlıyor. Bu da giderek daha fazla kadının iş hayatına katılma isteğinde, onlara yardımcı oluyor" açıklamasını yapıyor.
-KADINLAR İŞ YAŞAMINI DEVAM ETTİREMİYOR-
Kariyer.net, kendi sitesinden ve sosyal medya üzerinden 13 bin kişiye ulaşan anketlerle, kadının iş dünyasındaki konumunu iyileştirecek çözümleri araştırdı. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından verilen yanıtlara göre kadınlar en çok terfi durumunda eşitsizlikle karşılaşıyor. Kadınlar iş yaşamını devam ettiremiyor. Kariyer.net'e göre çözüm ise esnek çalışma saatlerinde ve pozitif ayrımcılıkta.
Anadolu'da kadınlar tekstil, hizmet ve sağlığı daha çok sevdiği ve avantaj sahibi olduğu sektörleri tercih ediyor. Bay veya bayan olarak tercih belirtilen ilanların oranı genel ilanlar içinde ise sadece yüzde 18.
-"KADINLARIN İŞ YAŞAMIYLA İLGİLİ YAŞADIKLARI EN ÖNEMLİ SORUN AİLEVİ SORUMLULUKTAN KAYNAKLANIYOR"-
Kariyer.net'in yaptığı anketin sonuçlarını yorumlayan Azoz, kadınların iş yaşamıyla ilgili yaşadıkları en önemli sorunların, çocuk ve yaşlı bakımı gibi ailevi sorumluluklardan kaynaklandığını gözlemlediklerine dikkat çekiyor. Azoz, bu nedenle esnek çalışma koşullarının kadınlar için büyük önem taşıdığını ileri sürüyor. Part time ve esnek çalışma koşulları sunan sektörlerden mağazacılık ve çağrı merkezlerinin dikkat çektiğini vurgulayan Azoz, "Özellikle çağrı merkezleri, evden çalışma imkanı da sunarak kadınlar için cazip bir seçim olabiliyor. Kadınlar bu sorumluluklar nedeniyle iş yaşamını sürdüremeyebiliyor. Ara vermek zorunda kalıyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor. Bu da her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor" dedi.
Anket soruları ve cevapları:
-Sizce hangisi daha fazla kadının iş yaşamına katılmasını sağlar?
Esnek çalışma saatleri yüzde 67
Daha yüksek ücretler yüzde 33
-Kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesi için insan kaynakcıları öncelikle ne yapmalı?
.Annelik durumunda daha fazla esneklik sağlamalı yüzde 46
.Yöneticilik için fırsat eşitliği sağlamalı yüzde 38
.Ücretlerde eşitlik yaratmalı yüzde 16
-Sizce kadınlar iş dünyasında eşitsizlikle en çok hangi durumda karşılaşıyor?
Terfiler Yüzde 65
Ücretler Yüzde 35
-Pozitif ayrımcılık sizce kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesini sağlar mı?
Evet Yüzde 55
Hayır Yüzde 45