Haberler

Kardemir Olağan Genel Kurulu Toplantısı Yapıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KARDEMİR 18.Olağan Genel Kurulu, Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı salonunda yapıldı.

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (KARDEMİR) 18. Olağan Genel Kurulu, Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı salonunda yapıldı.

Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, KARDEMİR'in ölçek ekonomisine uygun bir stratejiyle ortaya koyduğu büyüme hedeflerine hızla yaklaştığını söyledi.

Güleç açıklamasında ayrıca, 2012 yılında hedeflere ulaştıracak yatırımların hızlandığı bir yıl olduğunu ve yıl içinde şirketin tarihinin en yüksek yatırım harcamasını gerçekleştirdiğini belirterek, "2013 yılı bu yatırımların büyük ortanda tamamlandığı bir yıl olacaktır. 70 fıtrınlı yeni kok fabrikası ve yan ürün tesisleri ile 50 MW'lık Gaz Yakıtlı Enerji Santrali bu yıl tamamlanarak devreye alınacaktır. Sıvı hamdemir kapasitemizi 3 milyon ton'a çıkaracak olan 5. Nolu Yüksek Fırın ile Sıvı Çelik kapasitemizi 3.4 milyon tona çıkacak olan Yeni Oksijen Konventeri yatırımlarının ise 2014 yılının ilk çeyreğinde tamamlanarak devreye alınması planlanmıştı. Entegre yatırımlarımız içerisinde yer alan ve yarı mamül kapasitemizi 2 milyon tona taşıyacak olan Yeni Sürekli Döküm Tesisi ise tamamlanarak devreye alınmıştır. Bu yatırımlarla birlikte şirketimiz dünya ölçeğinde bir çelik şirketi haline gelmiş olacak" dedi.

KARDEMİR'in bundan sonraki hedeflerinin lojistik kanalların gelişmesine yönelik olacağını da anlatan Güleç, " Bunun için uzunca süredir üzerinde çalışılan Filyos Liman Projesi ile ilgili 2012 yılında çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Hükümetimiz Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olacak Filyos limanı konusunda çok somut adımlar atmış ve kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. Bu liman KARDEMİR'i ve bölge sanayisini denizle buluşturacak ve dünyaya açacak olan ülkemiz için önemli projelerden birisidir. Bu nedenle limanın biran evvel realize edilmesi için KARDEMİR olarak çaba sarf ediyoruz. Üretim alt yapımızı dünya ölçeğine taşırken, stratejik ürünler üreterek ciro ve karlılığımızı arttırmanın ve hissedarlarımızla daha yüksek karlar paylaşmanın gayretindeyiz. Bunu yaparken çalışanlarımızın refah seviyesini arttırmak içinde yaşadığımız toplumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılamakta başlıca vazifelerimiz. Bunun yolu da daha güçlü ve rekabetçi bir KARDEMİR'den geçmektedir. Uzun yıllardır üretimini artıran Türk Demir çelik Sektörü, Oçak-Şubat 2013 döneminde ilk kez düşüşe geçti. Temennimiz bu durumun kalıcı olmamasıdır. Ancak sektörün kırılgan yapısı ve küresel rekabet ortamı bizi daima dikkatli olmaya mecbur kılmaktadır. Bu vesileyle; 2013 yılının ve gelecek yılların şirketimiz ve sektörümüz için başarılı geçmesini diliyorum. 2012 yılında şirketimiz 194 milyon 241 bin 472 TL konsolide kar elde etmiş, üretimden satışlarımıza kadar her alanda önemli artışlar kaydedilmiştir" şeklinde konuştu.

"KARABÜK'Ü RAYLI SİSTEMLERİN TAŞIMACILIĞI MERKEZİ YAPACAĞIZ"

Konuşmaların ardın Talat Yılmaz'ın Divan Başkanlığında gündem maddelerine geçilen Genel Kurul'da denetim raporlarının okunmasının ardından KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel'de bir konuşma yaparak, Karabük'ün

raylı sistemlerin taşımacılığı merkezi yapmak için çalıştıklarını söyledi.

Fadıl Demirel, Türk Demir Çeliği'nin iyi bir noktaya geldiğini de anlatarak, " Demir Çelik'te Dünya'da sekizinci sıradayız, Avrupa'da ise Almanya'dan sonra ikinci sırada. Böyle gelişmiş Türk çeliğine enstitüsü olmadan olmaz. Biz misyon olarak bunu yapalım istedik bunu da başardık. Arkasından ülkemize katkı olarak bir hedef belirledik. Çağımız enerjinin pahalı olduğu bir çağ, biz Karabük'ü raylı sistemlerin taşımacılığı merkezi yapalım istedik. Bizim Devlet Demir Yolları (DYY) Genel Müdürümüz, Dünya Raylı Sistemler Yönetim Kurulu Üyesi, daha önceleri kendilerinin bana ifadesi, o toplantılarda pek dikkate alınmazken Türkiye ray üreten bir ülke konumuna geldiği beri ciddi bir öne çıkması oldu en sonunda da yönetim kuruluna aldılar. Arkasından hızlı tren makasları, uzaktan kumandayla çalışan bir sistem Türkiye şuan hızlı ten makasları dahil bunu üretiyor ve biz yüzde 34 ile ortaklığımızla bir oradayız. Çankırı'da makası üretiyoruz. Bunun yanında yine en zor üretimlerden bir tanesi vagon ve lokomotif tekeridir. Bu tekeri Avrupa'da yapabilen iki tane ciddi şirket var, dünyada da çok sayılıdır. Çeliği çok özeldir. Çelik temizliği olarak bu tekeri Türkiye'de yapabilecek tek fabrika KARDEMİR'dir. Bunun nedeni de bizim cevherden çelik yapıyor olmamız. Çeliği katılaştırmaktan dökmek daha zordur. Çok daha özellikli ekipman ve makine ister. Bunun alt yapısını kurduğumuz için teker yapabilecek çeliği ve onun kütüğünü Türkiye'de sadece KARDEMİR yapabilir. Şimdi KARDÖKMAK ihaleye çıktı, yine çok güzel bir tesis 200 bin ton tekeri yapabilecek tesis kuruyoruz. İhalesi yapıldı, 5-10 gün içerisinde karar bağlayacağız. Şuan inşaat çeliği 580 dolar iken, ray 700 euro civarında, bu tekerde 900 euro civarında. Yaklaşık olarak 130 milyon dolarlık bir yatırım. Çok hassas yetişken insan ve kaliteli ekipman gerekiyor. Rayı yapıyoruz, tekeri yapıyoruz, makası yapıyoruz ve şimdi vagonda düşünelim dedik ve 11 tane vagondan iki tanesini bitirdik, onun bütün ruhsatları, test sertifikaları alındı, uluslar arası donanıma çıksın diye uluslar arası sertifikaları da alıyoruz. Türkiye'de tek Raylı Sistemler Mühendisliği bu üniversitede. Demir Çelik Enstitüsü, Raylı Sistemler Mühendisliği, KARDEMİR'in ürettiği ray, makas, teker, vagon demir çelik raylı sistemlerin esas malzemesi, Ayrıca kurduğumuz haddehanede raylı sistemlerde kullanılan yallar var, yay çelikleri de orada yapılabilecek. Bu dönüşüm KARDEMİR'in ileriye dönük, ayakları yerde sağlam gitmesi için çok önemlidir. Arkasından kendi enerjisini üreten eğitimli, sayısı az ama kaliteli personeli ile ciddi ortaklarımız için güvence olan bir fabrika haline geldi. Çalışanlarımız için ciddi değişim dönüşüm yaşadık" dedi.

" 3 MİLYON TON ÜRETİMİ 3 BİN İŞÇİ İLE YAPACAĞIZ"

Şuan fabrikada çalışan işçi mevcudunun 3 bin 462 kişi olduğunun altına çizen Genel Müdür Demirel, "Bizim idealimiz 3 milyon tonu 3 bin kişi ile yapmaktır. Bu insan verimliliği, ton çelik başına adam saati olarak bundan önce 7.5 saat adamdı. Geldiğimiz nokta itibariyle üretim seviyesi, personel sayısı ile 5.1 civarındayız. Dediğimiz noktaya ulaştığımızda bu rakam 3'ün altında olacaktır, üç katı insan verimliliğidir bu, parasal boyutunu söylemiyorum. Dolayısıyla bu rakam insan verimliliğinde üç katına çıkıyor. Dünyada 'iyi çalışıyorum' diyen fabrikalar çalışan başına yaklaşık olarak 650-700 ton civarındalar, biz bunu bin ton diye hedefledik. Şuanda ayarlamamız gereken 400 civarında personelimiz var. Bunları kimsenin canı yanmadan emekliliği gelenler ile birlikte 3 bin rakamına ulaşacağız" şeklinde konuştu.

Genel Kurul daha sonra basına kapalı olarak devam etti. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close