Kardemir 20. Olağan Genel Kurulu Yapıldı
Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (KARDEMİR) 20. Olağan Genel Kurulu, KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi Salonunda yapıldı.
Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (KARDEMİR) 20. Olağan Genel Kurulu, KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi Salonunda yapıldı.
Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, KARDEMİR'in son 12 yıl içerisinde çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ve Filyos Liman Projesinin hayat bulmasıyla KARDEMİR'in denize kavuşacağını söyledi.
"ŞİRKETİMİZ SEKTÖRDE DAHA REKABETÇİ BİR KONUMA KAVUŞACAK"
Güleç, 1995 yılındaki özelleştirmenin hemen akabinde yatırımına başladıkları ve 1999 yılında işletmeye aldıkları Çelikhane Oksijen Konverterleri ile başlayan atılımın 1999-2002 yılları arasında sekteye uğrasa da, sonraki yıllarda katlanarak sürdüğünü söyledi. 2007 yılında açılışını gerçekleştirdiği Ray Profil Haddehanesinin şirketimiz için önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yatırımla birlikte KARDEMİR, ülkemizin demiryolu raylarını üreten tek kuruluşu olurken, TCDD'nin de en önemli stratejik ortaklarından biri haline geldi. Burada şu hususu önemle belirtmek isterim ki, katma değeri yüksek ray üretimiyle hem KARDEMİR'in kazanmasına hem de TCDD'nin ithal ikamesi olan bu ürünü Kardemir'den temin edebilmesiyle ülkemizin kazanmasına vesile olan bu yatırımı hayata geçirmek şirketimiz için çok kolay olmadı. 1999-2002 yılları arasındaki faaliyetleriyle batma noktasına getirilmiş, borç yükü altında inim inim inleyen, çalışanlarını ücretsiz izinlere çıkartmış bir şirkette, yönetimine geldiğimiz 2002 yılının ikinci yarısından sonra böylesi önemli bir yatırımın kararını vererek, kredi teminatı olarak hisse senetlerimizi 12 yıllığına rehin verip kredi temin ederek, 2005-2007 döneminde bu yatırımı gerçekleştirdik. Bundan sonra hedefimiz ölçek ekonomisine uygun olarak KARDEMİR'deki üretim kapasitesinin artırılması oldu. 2008 yılında 500 bin ton/yıl kapasiteli 4 nolu yüksek fırını devreye aldık. 2011 yılında ise 1939 yılı yapımı olan 1 nolu yüksek fırınımızı yıkarak yerine 500 bin ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın kurduk ve kapasitemizi 1,8 Milyon ton seviyelerine çıkarttık. Dünya çelik sektörünün hızla büyüdüğü bu dönemde yerimizde duramazdık. Bu kez 1,2 milyon kapasiteli yeni 5 nolu yüksek fırını hedefledik ve yatırımın startını verdik. Buna paralel olarak bir kok fabrikası,enerji santrali, sürekli döküm makinası, oksijen konverteri, hava ayrıştırma tesisi, kireç fabrikası gibi yatırımlar ile 5 nolu yüksek fırını ve bu büyüklüğe uygun malzeme manipülasyon tesislerini devreye aldık. 4. hava ayrıştırma ve çelik hanedeki diğer düzenlemeler ise devam ediyor. Ulaşılan üretim ve hedeflenen sıvı çelik kapasitesini katma değeri yüksek ürünlere çevirecek olan yatırımlar devam ediyor. Bu yatırımlardan Çubuk ve Kangal Haddehanesi yatırımı ile başta otomotiv sektörü olmak üzere makine imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu ürünler artık KARDEMİR'de üretilir hale gelecektir. Yine, entegre bir demir çelik tesisi olma avantajımızı kullanarak demir yollarının rayla birlikte en önemli alt yapı malzemelerinden biri olan ve ithal ikame ile karşılanan demiryolu tekeri üretim tesisi yatırımının startını verdik. Kuruluşundan beri sadece inşaat çeliği ve yapısal çelik üzerine üretim yapan KARDEMİR'in ürün gamını çok farklı sektörlere hizmet edecek şekilde genişletecek olan bu yatırımla birlikte şirketimiz sektörde daha rekabetçi bir konuma kavuşacak, sadece iç pazarlarda değil ihraç pazarlarda da aktif bir oyuncu olacaktır"
"BUGÜNLERE KOLAY GELİNMEDİ"
Kamil Güleç açıklamasında, 1994 yılında ekonomik ve teknolojik ömrünü doldurduğu gerekçesiyle özelleştirilemediği takdirde kapatılmasına karar verilen, 1999-2002 döneminde kapısında haciz memurlarının dolaştığı KARDEMİR'in bugün her geçen gün büyüyen, güçlü bir finansal yapıya sahip, çevresine ve ülkesine hizmet eden, çalışanlarının mutlu ve huzurlu olduğu bir şirket olduğunu söyledi.
KARDEMİR'in Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında yer aldığını ifade eden Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünlere kolay gelinmedi. Her şeyden önce, yönetim kurulumuzun büyük özverileri ve gayretleriyle, zamanında cesur ve kararlı adımlarıyla, çalışanlarımızın üstün çabalarıyla ve siz değerli hissedarlarımızın her yıl artan güven ve destekleriyle bu başarıya ulaşıldı. Eğer desteklerden biri eksik kalsaydı bu başarı yakalanamazdı. Yönetimimizce uygulanan üretim, yatırım, satış, satın alma, personel gibi uygulamalar doğru olmasaydı bu başarı elde edilemezdi. Bugün ortaya çıkan eser büyük bir sahiplenmenin eseridir. Pay sahibi olanlara ne mutlu. Büyük bir heyecanla beklediğimiz Filyos Liman Projesinin hayat bulması ise KARDEMİR'i denize kavuşacaktır. KARDEMİR ve bölgemizi dünyaya açacak bu proje, ciddi bir ekonomik canlılığı da beraberinde getirecektir. Bu konuda hükümetimiz tarafından gerekli adımlar atılmış olup, onay süreçlerinin tamamlanması beklenmektedir"
"KAR PAYI DAĞITILACAK"
Türk demir çelik sektörünün yıllar sonra 2013 ve 2014 yıllarında üretim kayıpları yaşadığını kaydeden KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, şunları söyledi: "2014'ün son çeyreğinde başlayan daralma 2015'in ilk çeyreğinde en yüksek seviyeye çıkmıştır. Çin ekonomisindeki yavaşlama çelik sektöründe yeniden ihracatçı konuma gelmesini ve Türkiye'nin hakim pazarlarında etkin olmasını sağlamıştır. Euro-Dolar paritisesinin düşmesi ve Euro'nun değer kaybetmesi de Türkiye'nin AB Pazarlarında zorlanmasına, buna karşılık Avrupa'nın bilhassa çelik sektöründe rekabetçi gücünü artırmasına neden olmuştur. Yaşanan talep daralmasının belli bir süre daha devam edeceği kanaatindeyiz. KARDEMİR faaliyetlerini bundan sonra da sektörün bu kırılgan yapısını gözardı etmeden piyasa şartlarına uygun şekilde devam ettirecektir."
Güleç, son olarak, KARDEMİR'in 2014 yılını 331 milyon TL karlılıkla tamamladığını ve kar payı dağıtılacağını sözlerine ekledi. - KARABÜK