Karadeniz Petrolü Bize Yetecek
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (Tpao) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'deki Petrol Arama Çalışmaları İçin Bugüne Kadar 500 Milyon Dolardan Fazla Yatırım Yaptıklarını Belirtti.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz’deki petrol arama çalışmaları için bugüne kadar 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarını belirtti.
Karadeniz’deki petrol rezervinin 10 milyar varilin üzerinde olduğunun tahmin edildiğini belirten Mehmet Uysal, 3’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Cumhuriyetin 100’üncü yaşı
"Karadeniz’in batısında doğal gaz, doğusunda petrol rezervleri bulunuyor. Eğer çalışmalar sonucunda Karadeniz’de tahmin edildiği kadar rezerv varsa, 2015’te Türkiye’nin ihtiyacını yarıya indirir, Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde ise ihtiyacın tamamını karşılar. 2010’dan itibaren Karadeniz’den sondajlara başlamayı planlıyoruz."
Suriye ile ortaklık
Suriye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sufian Alaw, Türkiye ile Suriye arasında, birkaç gün sonra ortak bir şirketin oluşturulmasını ilan edeceklerini açıkladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal da, Suriye’nin ulusal şirketi ile TPAO’nun ortak şirket kararı aldıklarını söyledi. 3’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu’na katılan Alaw, özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişin enerjideki işbirliğinin önemini artırdığını ve daha fazla gerektirdiğini vurguladı. Özellikle elektrik ve enerjinin değişik alanlarında işbirliği yapılabileceğini dile getiren Alaw, şunları söyledi: "Suriye ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Birkaç gün sonra ortak bir şirketin oluşturulmasını ilan edeceğiz. Suriye’deki petrol şirketiyle Türkiye’deki ulusal petrol şirketi arasında bir anlaşma imzalanacak.."
Ortak çalışma
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal da, gazetecilerin soruları üzerine, bu açıklamayı doğrularken, anlaşma kapsamında sahalarda ortak çalışmalar yapılacağını anlattı. Uysal, özellikle Suriye’nin geliştirilmeye ihtiyacı olan sahaları bulunduğunu, buralarda yatırımları birlikte gerçekleştirerek sahaları üretime geçirmek istediklerini aktardı.
Güler’den Arap ülkelerine nükleer enerji daveti
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak’ın Akkas bölgesindeki doğal gazın çıkarılması ve kullanılması noktasında Suriye, Irak, Türkiye olarak 3’lü görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Güler, 3. Türk-Arap Ekonomik Forumunun son gününde düzenlenen "Türkiye’nin Büyüyen Enerji İhtiyaçları ve Arap Bağlantıları" konulu panelde yaptığı konuşmada, artan petrol fiyatlarına karşın Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerin yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları dikkate alındığında çaresiz olmadığını söyledi. Türkiye’de hukuki alt yapıyı tamamladıklarını ve yabancı sermayeyle ortak yatırımlar yapmaya hazır olduklarını belirten Güler, bunun için gerekli olan siyasi irade ve yatırım atmosferinin var olduğunu vurguladı. Rüzgar enerjisi konusunda yapılan çalışmalara değinen Güler, Türkiye’de rüzgar türbinlerinin yanı sıra su türbinlerinin de yabancılarla ortaklaşa yapılabileceğini ifade etti.
Güler, nükleer enerjiyle ilgili bir soru üzerine de nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmak istediklerini, bu konuda elektrik üretmek üzere bir ihale süreci başlattıklarını hatırlattı. Söz konusu teknolojiyi sivil amaçlı kullanacaklarına işaret eden Güler, "ABD ile ilaveten anlaşma imzaladık" dedi. İhale sürecinin hala devam ettiğini anımsatan Güler, "Nükleer enerjiyle ilgili ihale süreci hala devam ediyor. Siz de ihaleye girebilirsiniz. Bu konuda da birlikte ortak çalışmalar yapabiliriz" diye konuştu.
Usta kaptan fırtınalı denizde belli olur
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ekonomik durgunluğun iş hayatındaki yansımalarıyla ilgili yansımalarını değerlendirerek, "Bütün dünyanın şu anda karşılaştığı durum. Biz de onlarla aynı gemideyiz. Buna karşın şu andaki ekonomik yapımız rezervlerimiz müsait. Sonuçta usta kaptan fırtınalı denizde belli olur. Bu fırtınalı denizden hepimiz sağduyulu yaklaşımla geçeceğiz. Birlik içinde olup taraftar psikolojisiyle hareket etmezsek iyi sonuçlar olur" diye konuştu. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) İstanbul Ticaret Odası’nın Kandilli tesislerinde düzenlediği ’Yaza Merhaba’ etkinliğinde konuşan Güler, Türkiye’nin her bakımdan çok önemli bir dönemeçten geçtiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Dünya da aynı şekilde. Dünyanın dönüşüne uygun olarak aynı dönemeci yaşıyoruz. Enerji konusunda da önemli kararların alındığı, uygulamaların yapıldığı bir dönemdeyiz."
Plaketler verildi
Gecede, bazı ekonomi yazarlarına ödülleri, Güler ve iş dünyası temsilcileri tarafından verilirken, EGD’ye verdiği destekten dolayı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük de plaketini Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı. Geceye, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanvekili Halim Mete, Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardar, Türkiye İhracatçılar meclisi başkanı (TİM) Oğuz Satıcı ve İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun da aralarında bulunduğu iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.