Karadeniz Fındık Sektöründe Acı Tablo
Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Doğu Karadeniz’de son 20 yılda Samsun-Trabzon arasındaki illerde 395 fındık ihracatçısı firma varken, bugün bu sayının 35’e düştüğünü söyledi.
Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Doğu Karadeniz'de son 20 yılda Samsun- Trabzon arasındaki illerde 395 fındık ihracatçısı firma varken, bugün bu sayının 35'e düştüğünü söyledi.
KFMİB Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 70-75'ini elinde bulunduran ve yılda yaklaşık 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık sektöründe ihracatçı firma sayısının giderek düştüğüne dikkat çekti. Örnek olarak fındığın merkezi olan Ordu ilini gösteren Gürsoy, "1992 yılında Ordu'da 55 tane fındık ihracatçısı vardı. En az 4-5 tane de fındık entegre tesisi vardı. Bugünü dikkati aldığımızda ihracat yapan 3-4 tane firma kaldık. Hatta 10 milyon dolar üzerinde ihracat yapan 2 firma var. Kırma tesislerini dikkate aldığımızda toplam 10 tane firma kaldı. Dolayısıyla bütün Karadeniz'i dikkati aldığımızda Trabzon'dan Samsun'a kadar 395 ihracatçı firma vardı. Bugün ise 35 firma var" dedi.
"PARADAN PARA KAZANMA FİKRİ SEKTÖRÜ GERİLETTİ"
Gürsoy, işletme sayısının neden düştüğünü ise şöyle özetledi: "Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Dünyada ihracat şartları değişiyor. Teknoloji değiştikçe tüketicinin istekleri de değişiyor. Dünyadaki istekler o kadar süratle değişti ki, bunları karşılayabilmeniz için her şeyden önce teknik anlamda yatırım yapmış olmanız lazım. Türkiye 1990 ile 2004 yılları arasında kritik bir ekonomik devre yaşadı. O dönemler faizlerin ve enflasyonun çok yüksek olduğu bir dönemdi. Bu dönemde bizim sektörde parası olanlar fındığın getirdiği yüzde 3-5 karla yetinmeyip parayı para olarak çalıştırmayı tercih ettiler ve sektöre yatırım yapmadılar." - ORDU