Kapadokya Bölgesine Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Sürüyor
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesine yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin giderek artması turizmcilerin yüzünü güldürdü.
Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesine yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin giderek artması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Yılın ilk 6 ayında 1 milyon 262 bin turist ziyaret ettiği bölgede Ramazan Bayramı tatilinde yabancı turist grupları yoğunlukta olacak.
Peribacaları, kayadan oyma dinsel merkezleri, eşsiz güzellikteki vadileri ile her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kapadokya bölgesine turistlerin ilgisi her geçen yıl artıyor. Geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği bölgeyi bu yıl 3 milyona yakın yerli ve yabancı turistin gezmesi bekleniyor.
"KAPADOKYA'YA İLGİ SÜREKLİ ARTIYOR"
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, Kapadokya turizminin Türk turizmi ile paralel olarak son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını ve çeşitli turizm kaynakları tarafından dünyada görülmesi gereken yerler sıralamasında üst sıralarda yer aldığını söyledi. Bunun en önemli nedeninin yurt içi ve yurt dışındaki turizm fuarlarındaki etkin tanıtım faaliyetlerinin ve hizmet kalitesinin sürekli artması olduğunu belirten Tok, buna karşın Türkiye'nin çeşitli turizm bölgelerinde olduğu gibi bölgede de turizmden yeterli ekonomik girdilerin sağlanamamasından şikayetçi oldu. Tok, "Bu yıl ülkemize gelecek olan turist sayısının 36 milyon civarında ve gelirin ise 30 milyar dolar olması bekleniyor. Turizmde büyük bir aşama kaydettik. Dünya genelinde en çok turist çeken ülkeler sıralamasında 6. sıradayız ve bunun birkaç yıl sonra 3 olmasını bekliyoruz. Buna karşın gelir yönünden 10 sıradayız. Türk turizmcileri gerekli bilince vakıf oldular. Kaliteli tesisler ve kaliteli hizmet sayesinde bunu da aşacağız. Akdeniz çanağında şu anda en kaliteli otellere sahibiz" dedi.
Kapadokya bölgesinin de kültür turizminde giderek geliştiğini ve kaliteli turistik tesislerle her geçen yıl yatak kapasitesini artırdığına dikkat çeken Tok, bölgeye Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerindeki turistlerden büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Bölgeye önümüzdeki yıllarda daha fazla yabancı turist gelmesinin hedeflendiğini söyleyen Tok, bölgenin Türkiye'nin turizm markası olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Ramazan Bayramı tatili içinde değerlendirmelerde bulunan Tok, bayram tatilinde bölgede ağırlı olarak yabancı turist guruplarının bulanacağını ifade ederek, yerli turistlerin genellikle sıcak havadan dolayı sahil bölgelerini tercih ettiğini kaydetti. Tok, "Bayram tatilleri sonbahar aylarına rastladığı zaman bölgede ciddi bir yoğunluk yaşanıyordu. Bu yıl ise aşırı sıcaklar nedeniyle yerli turistler genellikle sahil bölgelerini tercih ediyor. Buna karşın yine de bölgeye gelecek olan yerli gruplarımız var" diye konuştu.
"BÖLGEDEKİ TERMAL OTELLER BAYRAMDA DOLU"
Bu arada Nevşehir'in Kozaklı ilçesindeki termal tesisler, Ramazan Bayramı öncesinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.
Kozaklı Termal Birliği (KOZTEB) Başkanı Cumhur Ünal, yaptığı açıklamada, sıcaklı 98 dereceye ulaşan şifalı suları ile ünlü Kozaklı ilçesinin son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla 7 bin 500'e yakın yatak kapasitesine ulaştığını ve Türkiye'nin en büyük termal turizm merkezlerinden biri haline geldiğini kaydetti.
Ramazan Bayramı tatilinin hafta sonu ile birlikte 5 gün olması dolayısıyla ilçedeki termal tesislerde doluluk oranının arttığını söyleyen Ünal, bayram öncesi yapılan rezervasyonlarla birlikte doluluk oranının yüzde 100 seviyesine ulaştığını belirtti.
Termal otellere en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi büyük şehirlerde yaşayanların ilgi gösterdiğini ifade eden Ünal, birçok hastalığın tedavisinde etkili olan termal tedavi yönteminin Kozaklı'daki otellerde doktor veya sağlık uzmanları kontrolünde yapıldığını söyledi.
Termal tesislerde yerden çıkışı 98 derece olan şifalı suyun yanında, çamur banyosu ve SPA merkezleriyle konuklara şifa dağıtıldığını belirten Ünal, "Şu anda Kozaklı'da çok sayıda modern yıldızlı oteller olduğu gibi apart oteller de hizmet vermekte. İlçede kişi başı günlük 20 TL'den 100 TL'ye kadar konaklama imkanları mevcut. Bayram gibi özel günlerde de işletmelerimiz vatandaşlarımızın bayram tatillerini en iyi şekilde geçirmeleri için özel hazırlıklar yapıyorlar. Bayram tatili için ilçemizi tercih edecek olan misafirlerimizin iyi bir tatil geçireceklerine inanıyorum" dedi.
İlçelerindeki suyun birçok hastalığın tedavisinde etkin rol oynadığını ifade eden Ünal, sağlık turizminin son yıllarda gelişmesi ile birlikte ilçelerinin Kapadokya turizmine de ciddi katkılar sağladığını söyledi. Ünal, "İlçemizdeki su içerisinde bulunan mineraller açısından zengin bir su. Kozaklı'nın suyu her derde deva. Tabii ağırlıkla romatizma, cilt, kadın hastalıkları, ameliyat sonrası yaraların kapanması ile ilgili tedaviler de, kemik hastalıklarında etki alanı var. Aynı zamanda bizim suyumuzun antidepresif bir özelliği var. Yani insandaki stresi alıcı bir özelliği var. Radon gazı ihtiva etmesi sebebi ile de insandaki deri, hücre yenilenmesini hızlandırmasından kaynaklanan artı bir özelliği var" diye konuştu
"BÖLGEYİ 1,2 MİLYON TURİST ZİYARET ETTİ"
Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Kapadokya bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme açık bulundurulan Göreme Açık Hava Müzesi başta olmak üzere Zelve, Açıksaray ve Mustafapaşa ören yeri, Nevşehir, Ürgüp, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnoğrafya ve Hacıbektaş Veli Müzesi, Hacıbektaş Atatürk Evi, Çavuşin, Gülşehir St. Jean, Mustafapaşa Constantin-Eleni, Karanlık ve El Nazar Kiliseleri ile Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Derinkuyu yer altı kentlerini bu yılın ilk 6 aylık döneminde 1 milyon 262 bin 422 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bildirildi.
Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerlerini geçen yılın aynı döneminde 1 milyon 209 bin 541 turist ziyaret etmişti. - NEVŞEHİR