Kamu İhalelerinde "Yerli Ürün" Uyarısı
TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi'nde, kamu ihalelerinde yerli ürünlerin önünün açılmasına ilişkin düzenleme masaya yatırıldı TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Poyraz: "Kamu ihalelerinde yerli ürünlerin önünün açılmasına ilişkin düzenleme yapılmasına rağmen uygulamada halen sıkıntılar yaşanıyor" "Koreli diyor ki; Kore’de Kore malından başka bir arabaya binilmez. Bu ruhu kazandırmamız gerekir" dedi.
BÜLENT KARAASLAN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, kamu ihalelerinde yerli ürünlerin önünün açılmasına ilişkin düzenleme yapılmasına rağmen uygulamada halen sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Yerli üretime ilişkin sorun, yerel idarenin güvenini kazanmadan aşılamaz. Koreli diyor ki; Kore'de Kore malından başka bir arabaya binilmez. Bu ruhu kazandırmamız gerekir" dedi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi'nde, kamu ihalelerinde yerli ürünlerin önünün açılmasına ilişkin düzenleme masaya yatırıldı. Meclis toplantısında, konuya ilişkin 6 Eylül 2011 tarihli "yerli ürün kullanılması" konulu Başbakanlık Genelgesi bulunduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, düzenlemeye göre teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin engellenemeyeceğini ancak uygulamada sıkıntılar yaşandığını dile getirdiler.
Meclis üyeleri, genelge ile ithal ürünler ya da belirli bir ülkenin malının teklif edilmesine yönelik özel düzenlemeler yapılmasının da önüne geçildiğini, buna rağmen söz konusu genelgenin kamu ihalelerinde halen dikkate alınmadığını ifade ettiler. Toplantıda, ihale süreçlerinde yerli ve yabancı istekliler arasında eşitliğin sağlanmasına yönelik olarak, ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunulmasının faydalı olacağı da belirtildi.
TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, yerli üretime ilişkin sorunun yerel idarenin güvenini kazanmadan aşılamayacağını belirterek "Alttaki ilgili memurun Türk malına inancını sağlamazsak, vatanına-milletine sevgisini sağlamazsak bunu aşma şansımız yok. Koreli diyor ki; Kore'de Kore malından başka bir arabaya binilmez. Bu ruhu kazandırmamız gerekir. Tabi bizim de sanayici olarak uluslararası standartlarda rekabet edebilir durumda olmamız lazım. Hem kalite, hem hizmet, hem anlayışta bir adım daha önde olmalıyız" dedi.
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkanı Naci Şahin ise yerli üretime destek noktasında çıkarılan genelgenin ihalelerde yerli ürünler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlayabildiğini ifade ederek, "Ancak karşılaştığımız örnekler bu avantajlı olma durumunu bir tarafa bırakın, eşitlik noktasında dahi zaaflar gösteriyor. Direkt olarak herhangi bir standarda bağlanmadan, herhangi bir referans tanımlanmadan idare içindeki unsurlar bir tercih ortaya koyabiliyorlar ve bu zaman zaman direkt adres göstermek şeklinde de yapılabiliyor" dedi.
Bunun çok önemli bir sıkıntı olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Yapılan girişimler de genelde devletin bürokrasisi içinde çoğunlukla kayboluyor, yok oluyor. Bir de idare, malzeme seçimini direkt olarak onama yetkisini kendinde tutuyor. Malzemeden herhangi birini ya da sunulmasını istediğini adres olarak gösterip seçime yönelebiliyor. Ana ihalede olmamasına rağmen, ihaleyi alan firmanın ürün kullanımında belli bir adresi işaret edebiliyorlar."
Toplantıda söz alan Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSKAV) Başkanı Cafer Ünlü de Yıldız Teknik Üniversitesi İklimlendirme Bölümü'ndeki öğrencilerin hepsinin son sınıfa geçtiğini, bu dalı seçenlere teşvik amaçlı olarak burs, staj ve yurt dışı fuar gezileri gibi imkanların tanındığını belirtti. 2014 eğitim dönemi için dekanlığa burs koşullarının iletildiğini de kaydeden Ünlü, en iyi not ortalamasını tutturan öğrencinin bu yaz İngiltere'ye lisans eğitimine gönderileceğini de açıkladı. - Ankara