Kalitesi Yükseltilen Un, İhracat Rekoru Kırdı
Dünya un ticaretinin önemli aktörlerinden Türkiye, yeni pazar arayışıyla ihracatını artırmayı hedefliyor TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Özmen: "2013'de cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşarak 2 milyon 63 bin ton un ihracatı yapmayı başardık"
ADEM YILMAZ - Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, 2013'teki 2 milyon 63 bin tonluk un ihracatıyla cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştıklarını söyledi.
Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı coğrafyalara açılma politikası izleyen girişimcilerin yeni pazar arayışlarının sürdüğünü belirtti.
Türk sanayicilerinin dünya un ticaretinin önemli aktörlerinden biri olduğuna işaret eden Özmen, sektör temsilcilerinin küçük ya da büyük ülke ayrımı yapmadan hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini aktardı. Ortadoğu'dan Avrupa'ya, Orta Asya'dan Uzakdoğu'ya ihracat yaptıklarını anımsatan Özmen, şunları kaydetti:
"2013'te cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşarak 2 milyon 63 bin ton un ihracatı yapmayı başardık. Geldiğimiz noktayı büyük bir başarı olarak görüyoruz ancak bununla yetinmeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Çünkü bu yıl rakamın üzerine çıkma hedefimiz var. İnşallah çok çalışarak, yeni pazarlar bularak ülke ekonomisine katkı sağlayacağız."
Türkiye'ye geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık döviz girişi sağladıklarını dile getiren Özmen, hızlı lojistik hizmetle sektörde sürdürebilir bir büyüme yakaladıklarını vurguladı.
"Liderliğimizi pekiştirdik"
Dünyaya Türk ununu kabul ettirdiklerine dikkati çeken Özmen, şöyle devam etti:
"Dünyanın kabul ettiği ununun kalitesini yükselttik ve Türk ununa karşı olumlu bir algı oluşturduk. Bu da bize fiyat avantajı sağladı. Böylece hem dünya liderliğini pekiştirdik hem de fiyatta Avrupa Birliği'ne (AB) yaklaştık. Kazakistan ve AB bizim için ciddi rakiptir. Özellikle Kazakistan ile fiyat farkımız var. Bu ülke bir ton unu 270 dolara ihraç ederken, AB 470 Türkiye ise 420 dolara yükseldi."
Özmen, dünya un ticaretinde Türkiye'nin rekabet gücünün konuşulmaya başlandığını anlattı.
Dünya un ticaretindeki payı artırma gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Özmen, "Çünkü TUSAF ve ihracatçı birliklerimiz çok iyi çalışıyor, Ekonomi Bakanlığı işin üzerinde duruyor. Dolayısıyla girişimcilerimiz çok başarılı hale geliyor. Bundan dolayı da geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırdık" diye konuştu.
İç savaşın devam ettiği Suriye'nin un ihracatı yapılan önemli ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Özmen, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye bizim sınır komşumuz, dolayısıyla ticaret devam ediyor ve geçen yıl 200 bin ton ihracat yaptık. Libya ile dönem dönem anlaşmalar oluyor. İhracatımızda ilk sırayı 900 bin tonla Irak alıyor. Bu ülkeyi Suriye, Filipinler, Angola, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor." - Gaziantep