"Kalıpçılar Vadisi", Kalıp İhracatını 1 Milyar Dolara Yükseltecek
Yalova'da kurulacak Türkiye'nin kalıp sektöründeki ilk ihtisas OSB'si "Kalıpçılar Vadisi" ile ihracatın 1 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Özoğul: "Yalova'da faaliyete geçecek Türkiye'nin kalıpçılık konusundaki ilk ihtisas organize sanayi bölgesinin devreye girmesiyle, kalıp ihracatımızın 2015 yılı sonuna kadar 1 milyar dolar civarına ulaşmasını hedefliyoruz"
ŞAHİN OKTAY - Ulusal Kalıp Üreticileri Birliğince (UKUB) Yalova'da kurulacak Türkiye'nin kalıp sektöründeki ilk ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) "Kalıpçılar Vadisi" ile ihracatın 1 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
340 dönümlük alanda kurulacak Kalıpçılar Vadisi'nde sektörün ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürecek Ortak Kullanım Merkezi'nin yanı sıra, karbon elyaf malzemenin işlenmesine yönelik Kalıpçılık Ar-Ge Merkezi de bulunacak.
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalıpçılık sektörünün son 15 yılda Türk otomotiv ve beyaz eşya sanayisiyle gelişme sergilediğini belirterek, özellikle son 2-3 yıldır gelişmenin en üst seviyeye ulaştığını söyledi.
Yurt içinde imal edilen kalıpların yüzde 70'inin yurt dışına satıldığını, ülkede kullanılan kalıpların yüzde 70'inin ise ithal edildiğine dikkati çeken Özoğul, "Yerli kalıp kullanılması cari açığın hızlı şekilde düşmesini sağlayacak. Yurt dışından yılda ortalama 1 milyar dolar kalıp ithalatımız söz konusu. Bizim amacımız, 2015 yılına kadar kalıp sektöründe 1 milyar dolar ihracatı yakalamak. Şu anda bu rakam 250-300 milyon dolar civarında seyretmesine rağmen Yalova'da faaliyete geçeçek Türkiye'nin kalıpçılık konusundaki ilk ihtisas organize sanayi bölgesinin devreye girmesiyle, kalıp ihracatımızın 2015 yılı sonuna kadar 1 milyar dolar civarına ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
Özoğul, Avrupa'da kalıpçılık konusunda gelişmiş ülkelerin tamamında bu projenin uygulandığını dile getirerek, Yalova'da yaklaşık 340 dönüm arazi üzerinde Kalıpçılar Vadisi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.
"Türkiye'nin ilk Kalıpçılar Vadisi"
Kalıpçılar Vadisi'ni yurt dışındaki modellerini örnek alarak Türkiye'de ilk defa hayata geçireceklerini anlatan Özoğul, "Buradaki mantık, sanayinin yoğun olduğu bölgelerde üretim sanayisinin ihtiyacı olan kalıpları yapacak olan firmalar ile Ortak Kullanım Merkezi, Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi, Kalıp Deneme Merkezi gibi birimlerin bir araya gelerek katma değer yaratması. Biz yurt dışında başarıyla uygulanmış bu modeli Türkiye'de ilk defa Yalova'da hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.
Özoğul, Ortak Kullanım Merkezi'nde kalıpçıların ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürecek analiz, simülasyon ve optimizasyon birimi olacağını dile getirerek, karbon elyaf tesisi, Yalova Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi kurmayı planladıklarını anlattı.
Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi'ni en yakın zamanda hizmete almak istediklerini çünkü karbon elyaf malzemenin taşıtlarda daha fazla kullanılan özel bir mühendislik malzemesi olduğunu vurgulayan Özoğlu, Türkiye'nin dünyada bu malzemeyi üretebilen 10 ülkeden birisi konumunda bulunduğunu ama malzemeyi şekillendirme konusunda eksiklikleri olduğunu kaydetti.
"Karbon elyaf malzemede katma değerin artırılmasını hedefliyoruz"
Özoğul, karbon elyaf malzemenin sadece ham madde olarak ihraç edildiğine dikkati çekerek, "Bu ara geçiş noktasındaki açığı da Ulusal Kalıpçılar Birliği olarak Kalıp Teknolojileri Merkezi'nde yürüteceğimiz çalışmalar neticesinde karbon elyaf malzemenin şekillendirilerek, kalıplanarak nihai ürün haline gelmesi ve katma değerinin arttırılmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Kalıp sektörüne teşvik beklemediklerini, yerli kalıp kullanımını artırmaya yönelik destek beklediklerini aktaran Özoğul, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bir devlet politikası olarak 'yerli kalıp kullanırsanız şu kadar vergi avantajınız olur' diye bir yaklaşım sergilerseniz, firmalar otomatikman yerli kalıp tercih edecektir. Yerli kalıba ihtiyaç arttıkça firmalar da kendilerini geliştirme, kapasitelerini artırma durumanda kalacak. Yani bizim en çok dile getirdiğimiz iki yöntem var. Birincisi, kalıp yapana değil, yerli kalıp alana destek verilmesi, ikincisi de ofset mantığı içinde yerli kalıp üreticilerinin yabancı üreticilerle çalışmasının sağlanması." - Kocaeli