Haberler

Kahta'da Badem Rekoltesi Yüzleri Güldürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde badem rekoltesinin yüksek oluşu üreticilerin yüzünü güldürüyor.

İSMAİL KAYA - Adıyaman'ın Kahta ilçesinde badem rekoltesinin yüksek oluşu üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede uzun yıllar boyunca kuru tarım yapıldığını belirterek, son yıllarda çiftçilerin bademe yönelmesiyle çok kısa sürede badem alanlarında büyük artışlar yaşandığını söyledi.

Geçen yıl Kahta'da 15 bin dönüm kapama bahçe alanının bu yıl 25 bin dönümü geçtiğini anlatan Can, "Adıyaman genelindeyse bu rakam 40 bin dönümü geçmiş bulunmaktadır. Kahta ise bademde toplam dikili alanın yüzde 70'den fazlasını bünyesinde barındırıyor." dedi.

Can, hedeflenen 1 milyon badem fidanı hedefini aştıklarını dile getirerek Adıyaman genelinde 1 milyon 600 binden fazla badem ağacının bulunduğuna dikkati çekti. Can, "Bundan sonra yıldan yıla bu rakam daha da artacak. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde 70 bin dönüm badem bahçesini yakalayacağımızı umuyoruz, bununla beraber çiftçimizin gelir düzeyi artacak. Badem üretimi ilçe ekonomisine katkı sağlayacak ve işsizlik sorununu çözecektir." diye konuştu.

Geçen yıl yaklaşık 2 bin ton olan rekoltenin bu yıl 3 bin tonu aşmasını beklediklerine işaret eden Can, "Tabii ki meyve ağaçları bir yıl yüksek verim verirken diğer yıl düşük ürün veriyor. Bu yıl hem düşüş yılı hem de çok kurak geçmesine rağmen rekoltede düşüş yaşamadık. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

-"Badem piyasasında artık Türkiye de söz sahibi olacak"

Can, bu hızla devam edildiği taktirde Türkiye'nin bademde dışa bağımlılığının çok kısa zamanda ortadan kalkacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Hatta badem ihraç eden bir ülke haline gelebiliriz. Badem piyasasında artık Türkiye de söz sahibi olacak. Adıyaman'da sert kabuklu meyve işleme tesislerinin açılmasıyla birlikte, badem işlenebilecek ve tamamen tüketime hazır olarak piyasaya sunulacaktır. Badem Adıyaman için bir lokomotif görevi görecek ve ilimizin refah düzeyini yükseltecektir."

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı da daha önce bölge halkının geçimini sağladığı tütüne konulan kota ve yasaklar nedeniyle oluşan boşluğu, son yıllarda badem üretiminin aldığını vurguladı.

Özellikle son 5 yıldır ilçe genelinde yoğun bir badem dikimi gerçekleştirildiğine değinen Turanlı, "Adıyaman badem alanı bakımından 40 bini aşkın dönümle Türkiye'nin ilk sırasında yer almaktadır. Devlet desteği sürdüğü müddetçe bu sayının önümüzdeki yıllarda da büyük artışlar göstereceğine inanıyoruz. Devlet sulama ve diğer imkanları sağladığı taktirde Türkiye artık bademi ithal etmeyecek ve kendi badem ihtiyacını karşılayabilecektir" dedi.

Turanlı, Kahta'nın ikliminin badem yetiştirilmesi için son derece uygun olduğunu dile getirerek "İlçemiz çok kısa sürede badem diyarı olarak anılmaya başlandı. Bunun için burada en kısa sürede Sert Kabuklular Araştırma Merkezinin kurulması gerekmektedir." diye konuştu.

Kahta'da hasat telaşı yaşanıyor

Yıllarca gurbette ırgat olarak çalışan Kahtalılar, kendi topraklarında çalışıp akşam da eve dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kahta'ya bağlı Gökçe köyünde kendisine ait 2 bin badem ağacının olduğunu belirten Adem Dursun, eskisi gibi Karadeniz'e fındık, Ege'ye pamuk toplamaya gitmediklerini, kendi topraklarında kendi işinde çalıştıklarını söyledi.

Badem toplayan işçilerden Yusuf Bakır ise badem üretimiyle gurbetlik hayatın bittiğini, badem dikim, budama, sulama gibi tüm işleri yaptıklarını, bademin kendileri için büyük ekmek kapısı olduğunu vurguladı.

Kaliforniya ve İspanya'nın badem üretiminde öncü yerler olduğunu anlatan üretici Feyzettin Dursun da, "Onlarda tüm teknikler ve sulama imkanları olduğu halde birim başına bizim kadar verim alamıyorlar. Bizim bademimiz tümüyle organik olduğu için çok lezzetli. Gerçekten en lezzetli badem bizim topraklarda yetişiyor. Buradan tüketicilere buradan seslenmek istiyorum ithal edilen o mineral ve vitamin açısından çok zayıf olan, tamamen hormon olan o sarı ve şişkin bademleri yemeyiniz. Bizim kendi bademlerimizi, antioksidan deposu bademlerimizi tüketsinler." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title