Kadınlar Toplumda Önemli Bir Fonksiyonu Üstleniyor"
Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Kadınların üstlendikleri rol itibariyle toplumda önemli bir fonksiyonu yerine getirdiklerini görüyoruz.
Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, "Kadınların üstlendikleri rol itibariyle toplumda önemli bir fonksiyonu yerine getirdiklerini görüyoruz." dedi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü Zirvesi, kadın liderleri İstanbul'da buluşturdu.
Zirve kapsamında yapılan "Kadın Neden Güçlendirilmeli?" oturumunda konuşan Okyay, kadınların üstlendikleri rol itibarıyla toplumda önemli bir fonksiyonu yerine getirdiklerini, kadınların daha etkili olabilmeleri, kendilerini çok daha iyi ifade edebilmeleri ve birçok konuda kendilerini göstermeleri gerektiğini söyledi.
Okyay, "Ben yatırımları daha çok sanayi olan bir grubu yönetiyorum. Sanayici bir babanın kızı olarak yetiştim. Rahmetli babamın kurduğu grubu şu anda yönetiyorum. Dolayısıyla onun başlattığı ve belki de vefat etmeden hayal ettiği şeyleri gerçekleştirmek için uğraşıyorum." şeklinde konuştu.
Sanayi toplumunda iş kadını olarak yer aldığını belirten Okyay, sivil topluma aileden gördüğü gibi önem verdiğini, sivil toplumun toplumu dönüştürücü etkisinin olduğunu kaydetti.
Okyay, "Civil Society 20 (C20) benim için bir dönüm noktası ve farkındalık oldu. Daha çok sanayi, özel sektör gibi konularla ilgilenirken orada sivil toplum birlikleri sayesinde kadın konuları ile ilgilenmeye başladım." ifadelerini kullandı.
Alt gelir grubunun yaşadığı sıkıntıları çok görmediğini belirten Okyay, "Sanayide olduğum için mavi yakalılara yönelik sıkıntıları takip ediyordum. Ama bunun başka boyutlarını görmüyordum. Dolayısıyla C20'de bu tür farklılıkları kazandım." diye konuştu.
Okyay, "Toplumsal cinsiyet eşitliği, özellikle kadınların iş gücüne katılımı sadece Türkiye'ye özgü değil. Küresel eşitsizliklerden biri. Dolayısıyla buna kadın başlığında bakmak yerine eşitsizlik olarak bakılması gerekildiğini düşünüyorum." dedi.
Kadınların iş ortamında çok fazla etkin olamadığı bir durumda kendilerini iyi savunamadığının altını çizen Okyay, "Bazı mesleklere kotalar geldi. Kadınlara da kota gelecek. Ben kadın kotasına karşı bir insandım. C20'den sonra kotaya pozitif bakmaya başladım." değerlendirmesinde bulundu.
Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hak eden belli bir yerlere gelsin. Kadın erkek fark etmez diye düşünüyordum. Hatta bunun kadınları aşağılayıcı bir durum olduğunu da düşünüyordum. Ama şu anda öyle düşünmüyorum. Çünkü ortam oluşmadan böyle bir şeyi konuşmak zor oluyor. Türkiye'nin Batı ülkeleri ile ayrıştığını gördüm. Hindistan bize daha çok benziyor. Bu coğrafya üzerinde yakın ülkelerdeki kadın ile ilgili sorunlar bize benziyor. Batı'da biraz daha farklı. Dolayısıyla olaylara bakışta o yüzden farklı."
Dünyanın yarısının kadın olduğunu belirten Okyay, kadının potansiyelini kullanılmadığı zaman rekabet probleminin olduğunu, bu sebepten de ülkelerin rekabeti konusunda bir problem oluşturduğunu vurguladı.
Okyay, "Dünyada farklı bir yöne gittiğimiz ortada. Küreselleşme aslında refahı arttırması gerekirken tam tersine eşitsizlikleri arttırıcı bir noktaya geldi. Bugün sistem sorununu konuşur durumdayız. Kadınların mühendisliğe yönlendirilmesi de önemli bir konu." diye konuştu.