Kadınlar Reçel ve Marmelatla Kalkınacak
Adana’da 25 kadın, Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında yürütülen “Güneyin Turuncu Kadınların Umudu” projesi kapsamında reçel ve marmelat yapmayı öğrenip, gelir sağlayacak.
Adana'da 25 kadın, Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında yürütülen "Güneyin Turuncu Kadınların Umudu" projesi kapsamında reçel ve marmelat yapmayı öğrenip, gelir sağlayacak.
Adana Valiliği tarafından koordine edilen Güney Adana Kalkınma Programı kapsamında, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Seyhan Belediyesi, İl Ticaret Müdürlüğü, Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yürütülen, "Güneyin Turuncu Kadınların Umudu" projesinin açılış toplantısı, müdürlük binasında yapıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, proje sayesinde bölgedeki sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı kadınların mesleki becerilerinin gelişeceğini ve istihdam olanağı sağlanacağını kaydetti.
Tekin, projeye dahil 25 kadının Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Programlarında yer alan Gıda Teknolojisi modüllerinden bin 16 saatlik 125 gün süreli "Reçel ve Marmelat Yapım Elemanı" eğitimi alarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından verilecek ulusal düzeyde geçerliliğe sahip sertifika sahibi olacaklarını bildirdi.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin proje boyunca reçel yapımında kullanılacak turuncun teminini sağlayacağını belirten Tekin, reçellerin pazarlanması konusunda proje ortağımız İl Ticaret Müdürlüğü'nün etkin rol oynayacağını anlattı.
Projenin paydaşlarından Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da kadını mutlu olmayan evin de erkeğinin de mutsuz olduğuna dikkat çekerek, "Kadını mutlu olmayan evden problemli insanlar çıkar" ifadeleriyle kadınların meslek sahibi olmasını sağlayacak projeye destek verdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise kişi başına 40-50 bin dolar gelir yakalayan dünyanın gelişmiş ülkelerinde bile dezavantajlı vatandaşları daha iyi noktalara getirmek için çaba sarf ettiğini vurgulayarak, "Turun, narenciye, kazananın alın teri. Bunun kadınlarımız için Adana'da farklı bir model olarak vurgulanması önemlidir. Adana'yla belirginleşen bir ürün. 800 bin hane var. Her eve küçük bir kutu girse, pazarı kabaca hesaplayabiliriz" şeklinde konuştu.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş da kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını önemsediklerini kaydederek "Beşeri sermayemizin yarıdan fazlasını oluşturan kadınlarımızın bilgi, kültür, yetenek ve becerilerinden, ürettiğimiz ve üreteceğimiz projelerle yararlanmak mecburiyetindeyiz. Bu sebeple toplumun kadınlarımızın önüne koyduğu engelleri ortadan kaldıracak adımları bir bir atıyoruz. Kadınlarımıza kendi kimliklerini ifade edebilecekleri platformlar oluşturuyoruz. Kendilerini özgür hissedip psikolojik ve ekonomik olarak ayağa kalkacakları hareket alanları açıyoruz. Kısacası Güneyin Turuncunu, Kadınlarımızın Umuduna dönüştürüyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş'a projeye katılan kadınlar tarafından çiçek verildi.
Toplantıya, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, kamu kurumu temsilcileri ile projede yer alan kadınlar katıldı. - ADANA