Kadın Liderler Zirvesi"
Türkiye'nin önde gelen iş kadınları "Kadın Liderler Zirvesi" kapsamında, tecrübelerini öğrencilerle paylaşarak, kadının iş dünyasındaki yeri ve kadın erkek eşitliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin önde gelen iş kadınları "Kadın Liderler Zirvesi" kapsamında, tecrübelerini öğrencilerle paylaşarak, kadının iş dünyasındaki yeri ve kadın erkek eşitliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrenci kulübü "BİLGİ Pantheon" tarafından düzenlenen "Kadın Liderler Zirvesi"nde, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut ve Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ufuk Tarhan öğrencilerle kariyer tecrübelerini paylaştı.
Türktan, konuşmasında, dünyada 2007 yılından bu yana bir liderlik krizi çıktığına işaret ederek, "Ekonominin büyük liderleri, büyük oyuncuları, büyük ülkeler ekonomiyi yönetiyorlar ve bu yönetim içinde bir falso yaşandı 2007'de. Yönetilen piyasalar çöktü. Dünya olarak hala çıkıp çıkmadığımız belli olmayan ama kısa sürede çıkacağımıza inandığım bir ekonomik krizi birlikte çekiyoruz" dedi.
Krizin öğrencilerin bursuna, çalışanların fon bulmasına, imkanların daha iyiye gitmesine engel olduğunu anlatan Türktan, bu anlamda birçok araştırma şirketinin krizin sebebine ilişkin araştırmalar yaptığını söyledi.
Türktan, araştırma sonuçlarında çok önemli bir şey bulunduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı:
"Bunun en güzeli de Lehman Brothers çıktı. Lehman Brothers çok önemli bir şirketti ve dünyayı yöneten şirketler arasında yer alıyordu. Lehman Brothers çöktükten sonra bütün bu araştırmalar özellikle dedi ki; 'şirketin adı Lehman Brothers Sisters' olsaydı çökmeyecekti. Yani erkeklerin işe bakış açısında risk alma, daha yırtıcı olma, daha uzun dönem yerine bugünkü karı alma var. Kadında ise yavaş, dikkat, hesaplı risk alma hatta hiç risk almama var. Erkeğin tam bakış açısını getiriyor kadın. Kadın için sürdürülebilirlik, karlılığın sürdürülebilirliği önemli, erkekte savaşçı ruh var, kadında ise düzen ruhu var. Dolayısıyla Lehman Brothers, Sisters olsaydı dünya ekonomisi daha iyi olacaktı."
Kadın ve erkek yöneticiler arasındaki yönetim anlayışı farkına da değindi. Kadınların belirsizliği çözmek için hislerini kullandığını belirten Türktan, kadın yöneticisi olan, kadın çalışanı olan şirketlerin yatırımcıya geri döndürülen parada, uzun dönem karlılıkta, insan yönetiminde daha başarılı olduğunu söyledi.
Türktan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen aylarda açıkladığı "Aile ve Nüfusun Korunması Programı" kapsamında, programın kadın istihdamını azaltacağı eleştirilerine de katılmadığını ifade ederek, Türkiye'de kadınların geleceği ve iyiliğinin ileriye gittiğine, kadının toplum içinde daha iyi yerlere getirilmesi gerektiğine işaret etti.
TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut da konuşmasında, liderlik kavramının zihinlerde "lider eşittir erkek" eşleşmesi ile yer aldığını, bu nedenle kadın liderliğinin kabul edilmesinin çok da kolay olmadığını söyledi.
Küreselleşen dünyada her şeyin iç içe geçtiğini dile getiren Bulut, şunları kaydetti:
"Sevindirici olan, evet dünya kadınları farketti. Artık siyasi kavramların da değişikliğe uğraması gerekiyor. Ekonomik geçişler içinde siyasal liderlerin kendine göre tavır alması gerekiyor. Biz kadınlar, bize sunulan avantajı lehimize çevirmeyi başarmalıyız. Liderliğimizi öne koyarken erkekleşmeden yapmak zorundayız. Kadınsal duygularımızla liderlik yapmamız gerek. Aksi halde kadınlar için hiçbir şey yapamayız. Kadınlar için bir şey yapmak istiyorsak kadın kimliğimizi vurgulamak zorundayız."