Haberler

İzü Uluslararası İslam Ekonomi ve Finans Merkezi Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) tarafından hayata geçirilen Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) açıldı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) tarafından hayata geçirilen Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) açıldı.

Kuveyt Türk ve Albaraka Türk katılım bankalarının desteğiyle açılan merkez için üniversitenin Halkalı'daki yerleşkesinde tören düzenlendi.

İslam ekonomi ve finans merkezlerinin en büyüklerinden olduğu belirtilen ve alanında akademik çalışmaların da merkezi olmayı hedefleyen İSEFAM'ın açılışı Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İZÜ Rektörü Bulut, İSEFAM'ın Türkiye'de bir ilk olmasının yanı sıra dünyanın bu alandaki en büyük araştırma merkezleri arasında yer aldığını belirterek, İSEFAM'ın Londra, New York ve Frankfurt gibi merkezlere dağılmış Müslüman ülkelerin sermayelerinin İstanbul'da toplanmasını, ivme kazandırılmasını hedeflediğini söyledi.

İslami finans merkezi olmanın, tarihi birikimi ve coğrafi konumuyla en çok İstanbul'a yakışacağını dile getiren Bulut, Türkiye'nin istikbalinde İSEFAM'ın kritik bir rol oynayacağını kaydetti.

Bulut, şu anda 2 trilyon dolar civarında olan küresel İslami finans büyüklüğünün gelecek 5 yılda 3,5 trilyon dolara ulaşacağının altını çizerek, bu konu dikkate alındığında Türkiye'nin ve İstanbul'un bundan pay alması noktasında İSEFAM'ın özellikle eğitim ve araştırma alanında yapacağı çalışmaların katkısı olacağını aktardı.

İSEFAM binasının yapımını üstlenen Kuveyt Türk ve Albaraka Türk katılım bankalarına teşekkür eden Bulut, şu ifadeleri kullandı:

"İslam ekonomisi ve finansı konusunda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin öğrenim göreceği merkezimizde bu alanda çalışacak, donanımlı gençler yetiştireceğiz. Lisans öğrenim süresince, İslam ekonomisinin teorik arka planını öğrenecek olan öğrencilerimiz, bu alanda uygulamaya yönelik dersler alarak, piyasayla iç içe öğrenim görecekler. Yüksek lisans programlarında ise Türkçe ve Arapça eğitim verilerek, hem Türkiye'deki personelin bilgilerinin artırılmasını, hem de yurt dışından gelen öğrencilerin bu alanda uzmanlaşmasını sağlayacağız."

"2023 ve 2071 hedeflerine faizsiz bankacılıkla ulaşacağız"

Bulut, merkezin yaptığı akademik çalışmaların, sektörde eksik kalan teorik bilgileri tamamlamakta büyük önem taşıdığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizler faizsiz finans kavramını sadece finans değil ekonomi bağlamında da ele alıyoruz. Diğer bir deyişle, toplumda atıl duran hiçbir kaynak kalmasın istiyoruz. Türkiye'nin, 2023 ve 2071 hedeflerine bu şekilde ulaşabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla İslami bankacılığın ülkemizde atıl kalmış kapasite başta olmak üzere toplumun bütün kesimini ekonomik büyüme yarışına dahil etmesinin çok önemli bir faktör olduğu görüşündeyiz."

Bulut,Türkiye'de sektörde katılım bankalarının payının yüzde 5 civarında olduğunu belirterek, "Katılım bankacılığının 2025'te bu payı yüzde 15'e çıkarılmak isteniyorsa pozitif ayrımcılık içeren, teşvikler ve vergi avantajları ile desteklenen uygulamalar yapılması, özellikle halk nezdinde bu bankalar için farkındalık yaratılması şarttır. Bu açıdan algı ve tanıtım faaliyetleri konusunda önemli yatırımların yapılması da iyi olacaktır." diye konuştu.

"Faizsiz bankacılığın geleceğine ışık tutacak"

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, İSEFAM'ın İslami finans alanında öğrenci yetiştirerek İslam medeniyetinin dirilişine hizmet edeceğini söyledi. İslam medeniyetinin kul hakkı yememeyi öğütlediğini anımsatan Uyan, sonraki kuşaklara nitelikli İslami eğitim vermenin önemine işaret etti. Uyan, "Açılışını yaptığımız merkezin faizsiz bankacılığın geleceğine ışık tutacağına inanıyorum ve ileride faizsiz bankacılığın geleceğinin daha parlak olacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum." dedi.

"Kendimizi ifade edebileceğimiz bir merkez"

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu, bankanın 1985'ten bu yana faizsiz bankacılık eğitimleri verdiğini söyledi.

Merhum Sabahattin Zaim'in yaptığı derslerin ardından öğrencilere, "Çocuklar, bu kurumların amacı sadece para kazanmak değildir. İlkelerinizden ödün vermeyin." öğüdünde bulunduğunu dile getiren Hazıroğlu, "İSEFAM'ı başka sistemler üzerinden kendimizi tanımlamak yerine kendimizi kendi hakikatlerimiz üzerinden ifade edebileceğimiz bir mecra olarak görüyorum." dedi.

"Bölgesel ve küresel alamda etkinliği artıracak"

İZÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren, İSEFAM'ın İslam ekonomisi ve finansı alanlarında yapılan araştırmalara katkı sağlamak gayesiyle, 2012 yılında kurulduğunu ve Türkiye'de üniversite düzeyindeki ilk araştırma merkezi olduğunu belirterek, "Böyle bir merkez ülkemizin bu alandaki etkinliğini bölgesel ve küresel anlamda artıracak." dedi.

Merkezin bugün Türkiye'de ve bölgesinde bir ilk olma özelliği taşıdığını dile getiren Evren, bugünden itibaren sorumluluklarının arttığını ve bunun gereğini yapacaklarını söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi
AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

3 adayın yarıştığı Saadet Partisi kongresinde büyük arbede

3 adayın yarıştığı kongrede "Saadet" maadet kalmadı

Ankara-İstanbul yolunda yoğun kar nedeniyle trafik durdu, vatandaşlar dakikalarca yolda bekledi

Kar etkisini artırdı, onlarca araç karayolunda mahsur kaldı

title