İzmirli Kuyumcular Altın Satışında Taksit Artırılsın İstiyor
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, piyasanın canlanması amacıyla kredi kartıyla altın alımındaki taksit sınırının, 4'ten 9'a çıkmasını talep ettiklerini bildirdi.
EMRE UMURBİLİR - İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, piyasanın canlanması amacıyla kredi kartıyla altın alımındaki taksit sınırının, 4'ten 9'a çıkmasını talep ettiklerini bildirdi.
Turgay Baransel, AA muhabirine, altın fiyatlarının düşük seyretmesine rağmen durgun dönemden geçildiğini belirterek, bazı kuyumcuların, siftahsız dükkan kapattığını söyledi.
Baransel, manevi değeri yüksek düğün ve sünnetlerin yoğunlaştığı yaz aylarının, aynı zamanda takı sezonu olduğunu ifade ederek, yaz ayların işlerinin yeniden hareketlenmesini beklediklerini dile getirdi.
Altın için uygun zamanın, "her zaman" olduğunu ifade eden Baransel, "Altın fiyatları son dönemde bir artıyor bir düşüyor ama altın, her zaman güvenilir bir liman. Bir ülke her an batabilir, parası beş para etmeyebilir ama altın, dünyanın her yerinde geçerli" dedi.
Baransel, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca kredi kartıyla altın alımının 4 taksitle sınırlandırıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"4 taksit sınırı geldiğinde altın 70 liraydı, şimdi 110 lira. Taksit sayısı 9'a çıksın ki milletin alım gücü olsun. Kardeşine bilezik takacak birinin, bin ila bin 500 lira bütçe ayırması gerekiyor. 4 taksittense 9 taksitte ödemesi, hem onun hem bizim için de avantaj. Piyasa, bu düzenlemeyle hareketlenir, sirkülasyon biraz daha artar."
"Suriyeli altını"
Turgay Baransel, Suriyelilerin elden çıkarmak istediği altınlarla ilgili son dönemde özellikle İzmir'in Basmane Semti'nde çok sayıda dükkan açıldığına dikkati çekti.
Kanunun verdiği yetki çerçevesinde, açılan dükkanların vergi levhalarını, oda üyeliklerini ve satıp aldıkları vitrindeki malların denetlemesini yapacaklarını aktaran Baransel, "Basmane'de kendini bilmez dövizciler, bu işi yapmaya başladı. Onları kontrol altına almamız lazım. Sektörü olumsuz etkiliyorlar. Kuyumcuya gelmiyorlar, Arapça yazı asılan bu dükkanlara gidiyorlar çünkü çarşıyı bilmiyorlar" diye konuştu.
Baransel, bu dükkanlarda Suriyelilerin altınlarının piyasa fiyatının altına alınıp alınmadığına ilişkin soruya, "Orada kapkaç gibi bir şey oluyor, o insanlara vurkaç gibi yapıyorlar. Gece 12'ye kadar kuyumcu dükkanı açık olur mu?" yanıtını verdi.
Bankaların "Yastık altındaki altını getirin" çağrısı
Turgay Baransel, bankaların yastık altında tutulan altınların bankaya yatırılmasına yönelik kampanyalarının, sektörü çok etkilemediğini ifade ederek, şunları söyledi:
"İnsanımız, kuyumcusuna gidiyor, güveniyor. Altın alım satımları arasında, bankalarda büyük fark oluyor. Bence bu konuda bankalara pek güvenilmemesi gerekiyor. Kuyumcudan aldığını kolunda taksın, kasada saklasın, değeri gelince de o anki değerinden satsın."
Baransel, bazı büyük kruvaziyer firmalarının Türkiye turlarının iptal etmesine de değinerek, bunun, özellikle Meryem Ana Kilisesi ile Efes Antik Kenti'nin yakınında yer alan önemli kruvaziyer limanlarından Kuşadası'ndaki kuyumculara olumsuz etkisinin büyük olacağı tahmininde bulundu.