İzmir'in Ekonomik Büyüme ve Uluslararası Görünürlüğü
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, son dönemde turizm ve seyahat anlayışının değiştiğini, bu nedenle eskimiş turizm kalıplarının terk edilmesi gerektiğini bildirdi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, son dönemde turizm ve seyahat anlayışının değiştiğini, bu nedenle eskimiş turizm kalıplarının terk edilmesi gerektiğini bildirdi.
İZTO'daki İzmir'in ekonomik büyüme ve uluslararası görünürlüğü vizyon ve planlama toplantısında konuşan Demirtaş, son yıllarda kalkınma ve gelişme ile kültür endüstrisi kavramının ortaya çıktığını, bunun kültürel miras, görsel ve sahne sanatları, yazılı ve görsel medya, animasyon, internet, video oyunları, tasarım, reklamcılık ve mimarlığı da kapsadığını belirtti.
Dünyanın çok büyük ekonomik, siyasal ve toplumsal değişimlerin eşiğinde olduğunu bildiren Demirtaş, "Bilgi dijitalleşiyor, seçenekler bollaşıyor. Turizm ve seyahat anlayışı değişiyor. Bu nedenle eskimiş turizm kalıplarını terk ederek turizmin geleceğini görmeliyiz" dedi.
Demirtaş, İzmir'in kültürel mirası ile ön plana çıkmayı hak eden bir kent olduğunu belirterek, "İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ile İzmir Turizm Tanıtma Vakfı 2000'li yılların başından bu yana çok etkin olmayan çalışmalar yapıyor. Daha etkin olması için Turizm Tanıtma Vakfı'nın senedini değiştirdik. Böylece kısır örgüt ve sınırlı üye sayısı geride kaldı. Bu değişimle birlikte, İzmir'in turizm sektörüne yeni bir soluk getireceğiz ama tabii sektör sahiplenmeli. Bugün burada siz değerli kanaat önderlerimiz ile İzmir'i kültür ve yaratıcı endüstriler alanında nasıl geliştirebiliriz, neler yapmalıyız, stratejilerimiz ne olmalı? gibi konularda yol haritası belirleyeceğiz."
Kültür endüstrisi
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü Yaratıcı Ekonomi Birimi Türkiye Merkezi kurucularından ve Manchester United Üniversitesi öğretim üyelerinden İsmail Ertürk ise dünya genelinde üç tür sermayenin olduğunu bunları ekonomik, sosyal ve kültürel olarak nitelendirilebileceğini kaydetti.
Ertürk, birçok ülkede kültür endüstrisi gelirlerinin gayri safi milli hasılada diğer sektörlerin önüne geçtiğini kaydetti.
2012 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Londra'da 2008'de başlayan kültür olimpiyatlarında İngiltere'de 350 etkinlik yapıldığı ve 55 milyon sterlin gelir elde edildiğini ifade eden Ertürk, olimpiyat için Londra'ya 1 kişi gidiyorsa, kültür olimpiyatı için bu sayının üçe yükseldiğini belirtti.
CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl! (Reklamdır)