İzmir Ekonomide Dünya 4'üncüsü oldu
Brookings Enstitüsü, ekonomi alanında dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerini açıkladı. İzmir İstanbul'u geride bıraktı.
ABD'deki Brookings Enstitüsünün araştırmasında dünyanın en hızlı büyüyen metropol ekonomileri listesinde İzmir'in İstanbul ve Ankara'yı geride bırakarak dördüncü sırada yeraldı.
Ekonomi alanında dünyanın en hızlı büyüyen ilk 200 kentini, açıklayan Brookings Enstitüsü, İzmir'i dünyanın en hızlı büyüyen 4'üncü ekonomisi olarak bildirdi.
Bu çerçevede dünyada en hızlı büyüyen şehri Çin'in Şangay kenti oldu. İkinci ve üçüncü şehirler de Suudi Arabistan'dan çıktı. Söz konusu ülkenin başkenti Riyad ikinci, Cidde'de de üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye'nin üç büyük şehri de dünyanın en hızlı büyüyen metropol ekonomileri arasına girdi. Listede İzmir, İstanbul ve Ankara'yı geride bırakarak dördüncü sırada yer alırken, Ankara altıncı İstanbul ise onu takiben yedinci sırada yer aldı. Buna karşın, dünyanın en yavaş büyüyen metropol kentlerinde de ilk sırayı ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'ın başkenti Atina aldı.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine, ABD'deki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsünün, dünyanın en büyük 200 metropol ekonomileri arasında yaptığı araştırmada, İzmir'in, İstanbul ve Ankara'nın önüne geçerek listenin dördüncü sırasında bulunmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Demirtaş, kendilerinin bu gelişimi sürekli dile getirdiğini, İzmir'in metropol olma yolunda dev adımlarla ilerlediğini, ticaret, sanayi, eğitim gibi birçok alanda önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti.
"İZMİR SADECE KORDON'DA BALIK YENEN BİR YER DEĞİL"
İzmir'in binlerce yılık ticaret merkezi olma özelliğinin yanı sıra bölgedeki yatırımlar ve teşvik sistemlerinin bu gelişime katkı sağladığını kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti:
"Gelişmeyi yıllardır söylememize karşın, maalesef İzmir'i sadece Kordon'da balık yenilip gidilen bir kent olarak gören insanlar buna inanmadılar. Böyle düşünenler, Amerika'daki enstitünün bu raporu ile artık susarlar diye düşünüyorum. İzmir, sadece Kordon ve Çeşme olarak düşünülmemeli. İzmir kan kaybı sürecine hiç girmedi ve önemli gelişmeler içerisinde. Bin yıllardır ticaretin merkezi. Yatırımlar giderek artıyor. Büyümeyi daha da artıracağız. Teşvik sistemi sıkıntımız yok. Büyük yatırımlar teşvik ediliyor. Stratejik yatırımlar da destek görecek."
"YATIRIM YAPILMIYOR DİYENE EN GÜZEL CEVAPTIR"
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da kendilerinin İzmir'in gelişimi ve büyümesini uzun süredir anlatmalarına karşın, yabancıların bu yöndeki araştırmaları ile beyanlarının daha fazla dikkate alındığını anlattı.
Yorgancılar, "Bu araştırma sonucu, 'İzmir'de yatırım yapılmıyor, İzmir gelişmiyor' diyenlere en güzel cevaptır. Biz yıllardır anlatıyoruz ama yabancılar söyleyince nedense daha değerli oluyor" diye konuştu.
İzmir'in sağladığı gelişme, büyüme ve kalkınmada yakaladığı başarıda yerel yönetimler, sanayici ve ticaret erbabının büyük katkısı olduğunu vurgulayan Yorgancılar, "İzmir, Türkiye'deki toplam verginin yaklaşık yüzde 10'unun toplandığı bir yer. Yatırım yapıldığı müddetçe oran daha yukarılara çıkacak" dedi.
Yorgancılar, en çok şikayet ettikleri konunun kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam sorununun çözümünde en doğru adres organize sanayi bölgeleridir. OSB'lere yapılan yatırımlar, teşviklerle mutlaka desteklenmeli. Sürekli dile getirdiğimiz OSB dışındaki fabrikaların da bu alanlara taşınmasıyla kayıt dışılık sorunu çözülecektir. Bu yatırımları da artıracak, kentsel dönüşüme de katkı sağlayacaktır."
- İZMİR