Haberler
TEM Otoyolu'nda kaza! Edirne yönünde tüm şeritler kapatıldı

TEM Otoyolu'nda kaza! Tüm şeritler kapatıldı

Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi

Taksilerde yeni dönem başlıyor

İyimser Düşünenlerin Oranı % 48'e Yükseldi

İyimser Düşünenlerin Oranı % 48'e Yükseldi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

D&B Türkiye 2012 yılı İkinci Çeyrek Ekonomi Beklenti Endeksi Raporuna Göre İyimser İşadamlarının Ortalaması Arttı.

D&B'nin her üç ayda bir fikir önderleri konumundaki iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu açıklandı. 2012 yılının ikinci çeyreğini kapsayan raporda iyimserlerin ortalaması bir önceki döneme göre 13 puan artarak yüzde 48 oldu. Rapora göre Türk işadamları 'Avrupa'da kriz var ama biz işimize bakalım' diyor.

Ticari bilgi konusunda 170 yılı aşan deneyimiyle tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan oluşan bir veritabanına sahip olan Dun & Bradstreet (D&B), '2012 yılı 2. Çeyrek Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu'nu açıkladı. Rapor sonuçlarına göre yılın ilk ikinci çeyreğine iyimserlik hâkim oldu. D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi Raporu'na göre çalışmaya katılan işadamlarının yüzde 48'i Türkiye ekonomisine dair iyimser beklentilere sahip… Yılın ilk çeyreğinde bu oran yüzde 34 iken 2011 yılının son iki çeyreğinde ise önce yüzde 42 ve yüzde 44 olarak gerçekleşmişti. İşadamlarının iyimserlik beklentisi geçen yılın da üzerinde gerçekleşti.

D&B Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Seval, genel tabloda iyimserliğin önemli ölçüde arttığını söyledi. Ekonomideki genel gidişatta bir değişiklik beklemeyenlerin oranının hala yüksek olduğuna dikkat çeken Seval, "Değişiklik beklemeyenlerin böylesine büyük bir kitle oluşturması, aslında iyiye işarettir. Bir önceki çeyrekte ekonomideki genel gidişat konusunda kötümser olanlar, önümüzdeki ikinci çeyrek için saf değiştirerek iyimserlere katılmışlar" dedi.

'Artık ülke performans göstergelerinde de iyimserler'

Dr. Selim Seval, 2012'in birinci çeyreğinde 34.39 olan D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi'ndeki iyimserlerin oranının ikinci çeyreğinde yüzde 48.33'e yükseldiğini ifade etti. Görülen bu yüzde 40 oranındaki artışın nedenini Türkiye'de süregelen ekonomik istikrar ortamının oluşturduğu iyimserlikten kaynaklandığını belirten Seval, "Önceki dönemlerde iş adamlarımız genelde şirketlerinin performans göstergelerinde iyimser, ekonominin genel gidişatında az da olsa kötümserdiler. Ancak bu dönemde trend değişmiş ve genelde her başlıkta iyimser olmuşlardır. Bunda mevsimsel bir etki de söz konusu olabilir. Yaz aylarındaki mevsimsel yavaşlamanın öncesinde, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik etkinliğin artmasını beklemek doğal olsa gerek" dedi.

İşadamlarına sorulan 'Firmanızın içinde bulunduğu sektördeki ekonomik ortam nasıl bir gelişme gösterecek?' sorusuna verilen yanıtlarda da iyimserlik ön plana çıkıyor. "Bu konudaki iyimserlerin oranı bir anda yüzde 28'den yüzde 52'ye yükselerek neredeyse iki katına çıktı" diyen Seval, "Kötümserler bir önceki çeyrek için çalışmaya katılanların üçte biriyken, bu oran önümüzdeki çeyrek için yüzde 11'e düşmüştür" diye konuştu.

Ankete katılan iş adamları 2012 yılının ikinci çeyreğinde cirolarda artış bekliyor. Bu oran bir önceki dönemde yüzde 53 iken 2012'nin ikinci çeyreğinde yüzde 71'e çıktı. Bu göstergenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Seval, şunları söyledi: "Buradaki artışın etkisi de ağırlıklı olarak kötümserlere ve aynı kalacak diyenlere dağılmış. 2012'nin ikinci çeyreğinde net kâr artışı bekleyenler, ciro artışı bekleyenlerden biraz daha az. Değişim beklemeyenler ise son bir sene için çok istikrarlı bir seyir gösteriyor. Kredi kaynaklarına erişimdeki olumsuz beklentiler, geçen çeyrekteki olumsuz havadan sonra yüzde 7 ile eski seviyesine döndü."

Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntıların henüz bitmediğini belirten Seval, Yunanistan için kabul edilen 'traşlı' çözümün uzun vadede ne kadar işe yarayacağına bakılması gerektiğini vurguladı. "Yunanistan'dan sonra sırada kim var? İspanya mı, Macaristan mı, yoksa Portekiz mi?" diyen Seval, "Buna benzer çözümler sorunları kökten çözebilir mi? 2012 yılının ikinci çeyreğinde işadamlarımız bütün bu soruların yanıtlarının ne olacağını beklemeden 'biz işimize bakalım' diyor" dedi.

Katılımcıların sektörleri

D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışması; demir-çelik ve ana metal sanayi, mobilya imalat, otomotiv yan sanayi, yolcu kara taşımacılığı, basın, halı, iplik tekstil, tarım sanayi, gemi ve yat imalatı, petrol ve madeni yağ, toptan ticaret, çeşitli hizmetler ve danışmanlık, büro makineleri, faktöring, bankacılık, sigortacılık, kiralama, etiket, madeni mutfak ve endüstri ekipmanları, kimya, ilaç, bilişim, enerji, lojistik, sağlık, ambalaj, inşaat, gıda, çeşitli perakende, çimento, inşaat malzemesi üretimi, eğitim, telekomünikasyon, kıymetli maden ve madencilik sektörleri ile çeşitli meslek odalarını temsil etmişlerdir.

Kaynak: Bültenler / Şaziye Ceyhan - Ekonomi
title