Haberler

İyi Müşteriye Daha Düşük Faizden Kredi Verilecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankaların verdiği krediler için ayrılan "yüksek karşılıklar" artık gelire göre istenecek. İyi müşteriye daha düşük faizden kredi verecek.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş üzerinde çalışıldığını söyledi.

Mehmet Şimşek, "Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin mevcut sisteminin bankaları tüketici kredileri verdikleri için cezalandırdığını, bunun da sektörü cezalandırmak anlamına geldiğini söyleyen Şimşek, planlanan sistemde kişilerin gelirlerine göre tüketici kredilerine sınırlandırma uygulanmasının planlandığını söyledi.

KREDİLER HIZLA BÜYÜYECEK

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bu şekilde yeterlilik oranları bizim kurallarımızı yüzünden baskı altında olmayacak" dedi.

Şimşek'in bu açıklaması geçmiş dönemlerde ekonomideki ısınmayı önlemek için kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik alınan önlemlerde geri adım atılması anlamına geliyor. Bundan önceki AK Parti hükümetleri yönetimlerinde ekonomik büyümede iç talebi canlı tutup hızlandırmak için banka kredilerin hızlı büyümesine olanak verilmişti.

Bankaların ihtiyaç kredisi ve kredi kartı kullanımda aşırı büyümesi üzerine vatandaşın borçlanma kriterlerine (taksit uygulama alanlarının daraltılması ve sayısını azaltma) kısıtlamalar getirilmişti.

Bunun yanında bankaların verdikleri bu kredilere karşılık bilançolarında ayırdıkları karşılıklar ise artırılmıştı.

'GELİR ETKİLİ OLACAK'

Uygulanması planlanan düzenleme hakkında ekonomistler olumlu düşünüyor. Ekonomistlerin görüşleri şöyle:
"Yasa gereği ihtiyaç kredisi kullandırdığınız zaman bu kredi için yüzde 150 veya yüzde 200 karşılık ayrılması gerekiyor. Bunu yaparken müşterinin kredi skoruna, gelirine bakmadan ayrımı yapıyorsunuz. Güvenli, riski az olan bir müşteriye kullandırdığınız kredi için bile yasa gereği normalin 1.5 katı sermaye ayırmanız gerekiyor. Bu müşteri bazlı olursa, mesela o müşteri için yüzde 150 yerine yüzde 50 karşılık ayırırsınız. Geliri düşük riskli müşteri için daha fazla karşılık, daha güvenli riski az olan müşteri için daha az karşılık ayrılabilir."

'GEÇMİŞİ TEMİZ MÜŞTERİ İÇİN İYİ'

Mehmet Erten Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı
"Bankalar açısından bütün müşteriler için standart bir karşılık ayırmaktan yerine müşteri özelinde karşılık ayırmak faydalı olacak. Kredi geçmişi temiz olan müşteriler için yararlı olacak. Ödemelerini düzenli yapmış olana kolaylık sağlar. Sistem açısından çok büyük bir değişlik getirmeyebilir ama kredi kullananlara olumlu etkisi olur. Bankalar sicili bozuk kişileri zaten biliyor, bu açıdan bir farklılık sağlamayacaktır."

'TÜKETİCİ DAHA İYİ ORAN ALACAK'

Meriç Uluşahin ABank Genel Müdürü
"Uluslararası kriterlerde baz alınan geri ödeme risk modeli uygulanacak. Her müşteri için aynı oranda karşılık ayrılmayacak. Müşterilerimizin geri ödeme planlarında gelirleri etkili olacak. Riske dayalı model doğru fiyatlandırmayı da getirir. Uluslararası kabul görmüş bir yöntem. Banka bilançolarının rahatlaması zaman içinde müşteri açısından doğru fiyatlandırmayı sağlar. Tüketiciyi disipline eder. Tüketici daha iyi, daha cazip oranlar ile karşılaşacak."

'RAHATLATIR, MANTIKLI MODEL'

Hüseyin Özkaya Odeabank Genel Müdürü
"Bütçe ve cari açığı önlemek ve ekonomideki ısınmayı engellemek için alınan tedbirler sonucunda tüketici kredilerinde ciddi daralma oldu. Ancak kredi kartlarında görülen sosyal bozulmalar burada da görülebilir. Benzer etkiler yapabilir. Bankalar genelde borçlunun, vatandaşın gelir durumlarını biliyorlar. Düzenleme ile sektörde çok büyük oynama olmaz. Düşük gelirliye bankalar zaten kredi vermiyor. Ancak şu bir gerçek ki çok sıkı sermaye kriterlerine mantıklı bir yaklaşım getiriliyor."

'MÜŞTERİ İÇİN FAYDALI OLUR'

Pınar Abay ING Bank Genel Müdürü
Tüm müşteriler için yüksek karşılıklar ayırıyorduk. Ekonomi büyümesinde kredi büyümesine de ihtiyaç var. Bundan biraz imtina ettik. Dar gelirli insanların borç sarmalına girmesi istenmediğinden bütün müşteriler cezalandırıldı. Oysa tüketici kredisi kötü bir şey değil. Gelir ile orantılı borçlanma doğru bir şeydir. Tüketici için faydalı olur. Borcunu ödeyen, sadık müşterilerin kredilerinde fiyata etkisi olacak. Ancak rekabete dikkat edilmeli, büyük bankaların lehine olmamalı."

'BÜYÜME İÇİN YARARLI OLACAK'

Halit Yıldız Şekerbank Genel Müdürü
"Tüketici kredileri limitlerinin müşterilerin risk profili ile ilişkilendirilmesi, Basel III sürecinde sermaye yeterlilik oranlarını desteklemeye yönelik düzenlemeler yapılırken genel ekonomik dengelerin de gözetilip, temkinli ilerleneceğini gösteriyor. Üretim ve yatırım dinamiği üzerine şekillenen bir büyüme için KOBİ portföyü geniş ve ticari kredilerde aktif olan bankaların sermaye yeterlilik oranlarının da yeni düzenlemelerle desteklenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim."

İyi Müşteriye Daha Düşük Faizden Kredi Verilecek
Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

title