İTO Kırtasiye Sektör Toplantısı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürü Ramazan Ersoy, kanserojen içeren ürünlerin toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Bunun önlemini almak için yoğun çaba gösteriyoruz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürü Ramazan Ersoy, kanserojen içeren ürünlerin toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Bunun önlemini almak için yoğun çaba gösteriyoruz. Güvensiz ürüne asla tolerans göstermeyiz" dedi.
İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) gerçekleştirilen Kırtasiye Sektör Toplantısı'nda sık sık gündeme gelen kırtasiye ürünlerinin denetimine ve toplum sağlığının önemine dikkat çekildi.
Toplantıda konuşan Ersoy, ürünlerin güvenliğinin önemini vurgulayarak, kanserojen içeren ürünlerin toplum sağlığını tehdit ettiğini ve bunun önlemini almak için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.
Ersoy, kırtasiye sektörüyle yakın işbirliğiyle çalıştıklarını ifade ederek, güvensiz ürüne asla tolerans göstermeyeceklerini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Nevzat Er de toplum sağlığını korumak, çocukları daha iyi geleceğe hazırlamak için denetimlerin sıklaştırıldığını anlatarak, "Uluslararası standartlara göre ürünleri analiz ediyoruz. Mesela bir çantada 40 aparat varsa 120 analiz yapıyoruz. Kimyagerlerimiz ve laboratuvarlarımız yoğunluğun altından kalkmaya çalışıyor" diye konuştu.
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Yönetim Kurulu Başkanı İzel Rozental da çocukların mümkün olduğunca risksiz bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Geçen yıl 'K' projesini hayata geçirdik. Bu proje ile belirlenmiş kriterlere uyarak 'K' lisansını almaya hak kazanan perakende satış nokları "K" tabelasını takmış ve tedarikçilerle imzaladıkları sözleşme gereği denetimden geçmeyen mal alımını tamamen kesmişlerdir. Bu durum hepimizin şikayetçi olduğu merdiven altı üretimini olumsuz şekilde etkilemektedir" diye konuştu.
Kağıt ürünlerinden okul öncesi eğitim malzemelerine, büro, ofis araç ve gereçlerinden beslenme çantasına bir çok ürünün kırtasiyelerde bulunduğunu anımsatan Rozental, "Buna rağmen, şirketler zordaysa önlem derhal kırtasiye alımlarını durdurmakla başlıyor" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Adil Coşkun da kırtasiye sektöründe son 10 yıldır Uzakdoğu mallarının baskısı altında olan Türkiye pazarında kalitesiz ve ucuz mallarının ithalatının başlamasıyla yerli üretimin olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
Coşkun, tüketicilerin ve bilinçlendirilmesinin yanı sıra ilgili sektör temsilcilerinin ticari kayıpları ve itibarlarının yeniden kazanabilmesi için yürürlükte olan kanun, yönetmelik ve tedbirler noktasında eksiksiz olarak bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Adil Coşkun, öğrenci sayısının yıldan yıla artmasıyla kağıt ve kırtasiye sektörünün 2 milyar dolarlık hacme ulaştığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şahin Çınar ise aktarlık sektörünün 5 milyar dolarlık ciroya sahip bir sektör olduğuna dikkati çekerek, "Japonya'da yüzde 70, Almanya'da yüzde 65 tedavide bitkisel ürünlerden istifade ediliyor. Bu yabana atılacak bir konu değil ama maalesef Türkiye'de ehil ellerde yürütülmüyor. Aktarlarda halka arz edilen bitkisel ürünlerin de ağır metal içeriği bilinmiyor" diye konuştu.
Çınar, İl Sağlık Müdürlüğü olarak ekipler oluşturduklarını ifade ederek, "Bezmialem Üniversitesi'nde bu konuyla ilgili laboratuvar kurma hazırlıkları söz konusu. Bu konuya işin ehli olan insanların el atması gerektiğini düşünüyorum" dedi.