İTO'dan E-Belge Bilgilendirme Semineri
İstanbul Ticaret Odası (İTO) "E-Fatura, E-defter, E-yoklama, E-tebligat, E-arşiv Bilgilendirme Semineri" düzenledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) "E-Fatura, E-defter, E-yoklama, E-tebligat, E-arşiv Bilgilendirme Semineri" düzenledi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, İTO olarak mükellef ile idare arasında köprü vazifelerini koruyarak, görüş ve bilgi alışverişini gerçekleştirebilecek platformlar oluşturma çabasında olduklarını belirtti.
Kalsın, etkinlikte elektronik uygulamalarla ilgili üyelerinin kafasındaki soruları yanıtlamayı amaçladıklarını bildirerek, "Dijitalleşme hayatın her alanında hızla gelişmekte. Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği uygulamalarla birçok alanda tasarruflar sağlandı. Bu uygulamalarla kağıt ve arşiv maliyeti kaldırılacak, personelin zamanında tasarruf sağlanacak, eski faturalara ulaşım kolaylaşacak, iç yönetim ve denetim kalitesi artacak" diye konuştu.
19 No'lu Mali Müşavirlik Komitesi Başkanı Salih Çakır ise e-deftere geçişi desteklediklerini belirterek, "Her şey de bir geçiş dönemi olması gerekir. 10 milyon liralık yıllık ciroyu aşan mükelleflere e-deftere geçme zorunluluğu getiriliyor. Bu haddin 20 milyon Türk lirası olması gerektiğini, uygulamaların mükelleflere yük getirmemesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (Meslekte Birlik) Başkanı Kadir Gurbetci de e-uygulamaların artması ile birlikte ofissiz hayata geçildiğinin altını çizdi.
Vergi denetim eleman sayısının üç katına çıkarıldığını bildiren Gurbetci, mali müşavirlerin daha çok mali denetim elemanları ile muhatap olacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
"Son on yıl içinde yüzde 32,5 olan kayıt dışı ekonomi yüzde 27,5'e düştü. Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 18'dir. Amacımız bunu daha da aşağı düşürmek için kamu otoritesiyle yakın diyalog içerisinde bulunmak. Mali müşavirler olarak defter tutmanın ötesine geçiyoruz. Ekonomi, hukuk ve finans gibi disiplinlere de hakim olmak durumundayız. Üzerimizdeki yüklerin azaltılması için gayret edeceğiz. ABD ve AB'deki gibi mali müşavirlik mesleğinin saygınlığını hep birlikte oluşturalım."
Eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu'nun moderatörlüğündeki seminerde, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürü Halil Sencar elektronik uygulamalarla ilgili bir sunum yaptı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre tüzel ve gerçek kişiler için elektronik uygulamalar 1 Ocak 2016'da başlıyor. 1 Ocak'tan itibaren e-defter ve e-fatura uygulamaları, 2014 hasılatları 10 milyon Türk lirası ve üzerinde olan mükellefler için yürürlüğe girecek.
E-tebligat ise ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan her işletmeye zorunlu hale getirildi. Buna göre Vergi Usul Kanunu'na göre tebliği gereken belgelerin, e-tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesi gerekiyor. Bunun için her mükellefin vergi dairesine giderek e-posta ve sms için telefon bildirimi yapması gerekiyor.
Bildirimde bulunmayanlara ise para cezası var. 5549 sayılı kanunun 13'üncü maddesine göre elektronik tebliğata ilişkin yükümlülükleri yerine getirmediği tesbit edilenlerin her bir tesbit için 10 bin Türk lirası idari ceza uygulanacağı belirtiliyor.
Tüzel kişilerin başvuruyu bağlı oldukları vergi dairesine yapması gerekiyor. E-tebligat başvurusunu mükellefler kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi e-tebligat ile ilgili işlemleri yapmak için noterden vekaletname almış vekiliyle de yapabiliyor.