Haberler

İthalat Saltanatı Bitti

İthalat Saltanatı Bitti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artan ithalat vergisi firmalara 'yerli malı, herkes bunu kullanmalı' dedirtti. İç piyasaya dönen hazırgiyimciler 7 ayda 63 bin ek istihdam yarattı.

Cari açığın derdine derman olsun diye 2011 yılının ikinci yarısında ithal tekstil ve hazırgiyim ürünlerine getirilen ek vergi, iç piyasaya yaradı.

İthalat vergisi tüketicinin cebini yaksa da iç piyasadaki ara malı üreticilerinde çarklar hızlandı. Sektörde yüzde 50'lerin üzerine çıkma eğilimindeki ithalat yüzde 20'lere kadar geriledi. Sarar, Soft One, Collezione, Mudo gibi sektör devleri başta olmak üzere hazırgiyim markaları artık Uzakdoğu'yu terk edip tüm ürün tedarikini iç piyasadan karşılıyor.

PMUKTA İTHALAT DİPTE

2011 yılının temmuz ayında yaklaşık 54 kalem ithal hazırgiyim ve tekstil ürününe yüzde 40'ı bulan ek vergi getirildi. 2011 yılının ilk üç ayı ile 2012 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında ipek ithalatı yüzde 20, pamuk 97, vatka, keçe, dokunmamış mensucat ve özel iplikler 34, örme eşya ithalatı yüzde 74 azaldı. Sarar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, ithalata getirilen ek vergi ile artık tamamen iç piyasaya döndüklerini açıkladı. Uzakdoğu'nun eski cazibesini kaybettiğini belirten Sarar, "Artık tamamen Türk kumaşları kullanmaya başladık. Bu sadece bizim stratejimiz değil. Uzakdoğu'nun eski cazibesi kalmadığı için sektörün neredeyse tamamı artık 'iç piyasa' diyor" açıklamasını yaptı.

İTHALAT KONTROL ALTINDA

Soft One'ın sahiplerinden Ali Öğütücü de sadece ara malında değil bitmiş üründe de ithalatın daha kontrollü hale geldiğini açıkladı. Öğütçü,"Geçtiğimiz yıla kadar sektörde ithalat ağır basıyordu. Şu anda yüzde 50'lerden 20'ye düştü. Artık üretilmesi zor ürünler dışında ithalata yanaşmıyoruz" dedi.

HERKES TAM GAZ ÇALIŞIYOR

Birçok firmanın ithalat vergisi artışından sonra Türkiye'ye döndüğünü söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle "Bu dönüş, 7 ay içinde 63 bin kişiyi istihdama kattı" dedi. Tekstil firmaları ve dokuma makinelerinin maksimum kapasitede çalıştığını söyleyen Gülle "Koton ve H&M gibi firmaların iç piyasaya dönmesi üretimde doluluk yarattı. Mayıs ayı itibariyle tekstilin bütün birimleri çalışmaya başladı" açıklamasını yaptı.

Sektör yetkilileri ithalat vergisindeki artışın yerli markalarla yabancı markalar arasındaki rekabeti de dengelediğini açıkladı. Uzakdoğu'da yaptırdığı ucuza üretimle Türkiye'de yerli markalara karşı fiyat avantajı elde eden yabancı markaların bu gücünü kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title