Haberler

"İthal Oyuncağa Yılda 2 Milyar Dolar Harcıyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cüneyt Ateş - ODTÜ Teknokentte kurulu tasarım şirketinin üst yöneticisi ve üniversitenin Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.

Cüneyt Ateş - ODTÜ Teknokentte kurulu tasarım şirketinin üst yöneticisi ve üniversitenin Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu, Türkiye'de kişi başına 110 dolarlık oyuncak harcaması yapıldığını, eğitim malzemeleri ve plastik aksamlar dahil oyuncağa yılda 2 milyar dolar ödendiğini belirtti.

Gürsu, AA muhabirine, Avrupa'nın en genç ve en kalabalık nüfusuna sahip Türkiye'de, oyuncak üretiminin yeterli olmadığını bunun da dışa bağımlılığı ortaya çıkardığını, satışa sunulan oyuncakların yüzde 90'ından fazlasının Uzak Doğu'dan tedarik edildiğini söyledi.

Mevcut yerel üretimin önemli bir kısmının merdiven altı tabir edilen işletmelerde yapıldığını, bunların da nitelikleri itibarıyla küresel pazarda katma değer yaratmaktan uzak olduğunu anlatan Gürsu, Türkiye'de nitelikli oyuncak tasarımı yapıldığına ancak üretim olmadığına işaret etti.

Türkiye'de kişi başına 110 dolarlık oyuncak harcaması yapıldığını, eğitim malzemeleri ve plastik aksamlar dahil oyuncağa yılda 2 milyar dolar ödendiğini bildiren Gürsu, "Nitelikli oyuncağımızı kendimiz üreterek ciddi katma değer yaratabiliriz" dedi.

Gürsu, "İhracatı artırmanın bir başka alternatifi de ithalatı azaltmak. Türkiye'de artık nitelikli ve katma değeri yüksek oyuncak da üretmeliyiz. Bu alanda bir marka yaratmak hiç zor değil sadece istek, istikrar ve üretim kalitesi hedefleriyle kısa sürede nitelikli ürünlerle küresel pazarda önemli katma değer yaratabiliriz. Ülkemizdeki bu alanda teşvikler açık, sadece üretime inanan yatırımcılara ihtiyacımız var" diye konuştu.

-"Zeka ve yaratıcılık potansiyelini geliştiren oyuncaklara talep var"-

ABD ve AB'de metal aksam, zararlı katkılar ve boya ve tehlike içermeyen, eğitici ahşap oyuncaklara büyük talep olduğuna dikkati çeken Gürsu, "Türkiye'de ciddi anlamda bir mobilya üretimi var, bu üretimin atık ve yan sanayi bu çerçevede kullanılabilir. Yakacak gördüğünüz her tahta parçasında, bir çocuğu fazlasıyla mutlu edebilecek potansiyel yer alıyor. Bu küçük fikirler, toplamda büyük sonuçları olabilecek ürünlere ve ekonomik katkıya dönüşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Çocukların asosyalleşmesini önlemek için zeka ve yaratıcılık potansiyelini geliştiren oyuncaklara talebin arttığını vurgulayan Gürsu, ABD ve AB'de düzenlenen tasarım yarışmalarında bu tür oyuncaklara ödül verildiğini, ödülün tasarımların fiyatlarını arttırdığını kaydetti.

Şirketlerinin, atık tahta parçaları ve doğal ipten oluşan ahşap oyuncak seti tasarımının, AB'nin "Dizayn Ödülleri Yarışması"nda Platinyum Tasarım Ödülü aldığını bildiren Gürsu, "Son 3 yıldır AB'nin en başarılı oyuncaklarını üretiyor ve birinciliği kimseye kaptırmıyoruz" dedi.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close