"İstanbul Shopping Fest" Hedefini Yakaladı
"İstanbul Shopping Fest" toplam 7.5 milyar TL ciro ile hedefini yakaladı!
İstanbul'u bir alışveriş ve eğlence merkezi haline getirme hedefiyle yola çıkan İstanbul Shopping Fest projesi ikinci yılında yüzde 35 artan harcama oranı ile hedefini yakaladı. Perakende sektörünün önde gelen isimleri, devlet ve sivil toplum kuruluşları, dernekler, sponsor firmalar bir araya gelerek festivalin bölgeye değil tüm dünyaya yönelik yürüttüğü faaliyetleri ve ikinci yılında yakaladığı başarıyı paylaştılar.
THY ve BKM'nin (Bankalararası Kart Merkezi) ana sponsorluğunda gerçekleşen İstanbul Shopping Fest, ikinci yılını tamamlarken yurt içi ve yurt dışında yapılan tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları, festivalin hedefi ve kârlılığı Çırağan Sarayı'nda yapılan basın toplantısıyla değerlendirdi. İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Eş Başkanları Yılmaz Yılmaz ve Hakan Kodal'ın ISF'nin sonuçlarını açıkladıkları sunumla başlayan toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Vekili Ahmet Selamet ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun konuşmasıyla devam etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Program Yönetimi Birim Başkanı Süleyman Bayezit, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve Turistik Otelciler İşletmeciler ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Strateji ve Ekonomik Analiz Direktörü Cenk Temiz'in de yer aldığı toplantıda festivalin Türk turizimine katkısı rakamsal verilerle açıklandı.
Festivale katılan yabancı turist sayısı yüzde 21.5 arttı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından 37 ülkede 40 kültür ve tanıtma müşavirliği ve ateşeliği tarafından tanıtılan İstanbul'un bu eşsiz projesi hakkında konuşma yapan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı; "İSF 5 yıl sonra İstanbul'un kurumsallaşmış bir organizasyonu olacak. Yıllardır hayalimiz olan bu festival için ciddi bir seferberlik yaparak bu işin üstesinden geldik. Turizmde bir amacımız vardı, o da yatırımı teşvik ederek istihdamı artırmak ve turizmi çeşitlendirmekti. Bunu İSF ile başardık. Bütün bu çalışmalarımız kapsamında reklam ve pazarlama faaliyetlerine yönelik olarak 5 milyon Dolar bir harcama yaptık. Bu sene havayolu ile gelen yerli ziyaretçi sayısı yüzde 15 artarak 2.3 milyon, otobüsle gelenlerin sayısı ise yüzde 12 artarak 2 milyon 855 bini buldu. Bunların toplamında görüyoruz ki 5.5 milyon yerli, yabancı da ise yüzde 28 artış ile 939 bin kişi olarak ziyaret gerçekleşti"dedi.
İstanbul Shopping Fest 21 günde yüzde 35 oranında artış yakalayarak ikinci yılında da başarıya ulaştı
Türkiye'nin marka değerine sağladığı katkı ve bu yolda atılan adımların paylaşıldığı toplantıda konuşma yapan ve projenin en önemli destekçilerinden biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve ISF Platformu Başkanı Mehmet Büyükekşi; "Bu yıl hem İstanbul'un hem Türkiye'nin yüz akı olan bir festivali daha geride bıraktık. Geçmişin ihtişamını, geleceğin modernitesine gururla taşıyan İstanbul'da kamu, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör işbirliği ile alışverişi, keyif ve eğlenceye dönüştürdük. Perakende sektöründeki tüm marka, dernek ve kuruluşları tek çatı altında topladık. Tek bir semtini bile sevmenin bir ömre değer olduğu İstanbul'a Shopping Fest ile değer kattık. Festival boyunca İstanbul'da olan herkes, açılış konserleri, festival yürüyüşleri, dans ve tiyatro gösterileri ve yarışmalarla hem alışverişe hem eğlenceye doydu. Çok geniş bir katılım sağlamayı başardığımız festival, tüm perakende sektörlerimiz için çok faydalı bir organizasyon oldu. Devletimiz ve Büyükşehir Belediyemiz bu organizasyonu destekledi, omuz verdi. Sponsorlarımız büyük emek harcadı. Alışveriş merkezlerimiz ve firmalarımız büyük fedakarlık yaptılar" dedi.
9-29 Haziran tarihlerini kapsayan 21 günlük festival döneminde sadece İstanbul'un değil, ülke ekonomisinin de kazandığının altını çizen Büyükekşi, "Toplam alışveriş yüzde 35 arttı. Kart ve nakit harcamalarındaki ciro 7,5 milyar TL oldu. Yabancı kart ile yapılan harcamalarda yüzde 64 oranında bir artış gerçekleşti. 2012 Haziran ayında; İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 arttı ve 939 bine ulaştı. İstanbul'u ziyaret eden turist sayısı festival sırasında 200 bin kişi arttı. Tax-free ile yapılan alışveriş oranı geçen seneye göre yüzde 50 oranında arttı ve 30 milyon TL ciroya ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında toplam alışverişten en çok pay alan ilk 5 ülke ise İran, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Mısır oldu. Haziran ayında Libyalı turistlerin yaptığı alışveriş yüzde 416 arttı. Libyalı turistleri, yüzde 287 ile Suudi Arabistanlı turistler, yüzde 132 artış ile İngiliz turistler ve yüzde 129 ile Mısırlı turistler izledi. Türk Hava Yolları da İstanbul Shopping Fest kapsamında hem tanıtım faaliyetlerine hem de Türkiye ekonomisine hız verdi. THY'nin Haziran ayı boyunca İstanbul'dan yapılan yurt dışı seferlerinin doluluğu geçen senenin aynı dönemine göre 7 puanlık artışla yüzde 79 oldu.
Geçen yıl Haziran ayında yurt dışından İstanbul'a gelen yolcu sayısı 664 bin iken bu yıl bu rakam 864 bine ulaştı. THY'nin web sitesinde banner reklamları yayınlandı, 38 ayrı şehre 1 milyon 514 bin newsletter gönderimi yapıldı. Yurt dışından gelen turistlerle birlikte festivalin başarısının dalga dalga yayılacağını, bunun olumlu sonuçlarını önümüzdeki yıllarda alacağımızı düşünüyorum. Ülkemize gelen her turist, ürünlerimizi alan her yabancı alıcı bizim için potansiyel bir ithalatçı demektir. Ülkemize gelerek Türk markasını tanıyan, Türk ürünlerinin kalitesini, tasarımını gören ve beğenen yabancı tüketiciler, bizim ihracatımız için kendi ülkelerinde talep yaratacaklar. Bunun ekonomiye katkısı her geçen yıl katlanarak artacak" dedi.
İSF'nin sonuçlarının beklentileri yükselttiğini ve rakamsal verilerin heyecan verici olduğunu vurgulayan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, "Kazanan Türkiye, İstanbul oldu. Yapılan araştırmalardan görüyoruz ki ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlerin yüzde 10'u sadece alışveriş için gelmiş. Bu çok önemli, gene araştırmalardan görüyoruz ki gelen yabancıların yüzde 72'si memnuniyetle ayrılmış. Bugün yabancı turist sayısı olarak Türkiye Avrupa'da 4., dünyada ise 6. ülke. Tarihi 8500 yıl öncesine dayanan ülkemizin bu sıralamada 1. olması gerekiyor. Tarihi bu kadar güçlü bir ülkenin turizm ve ticarette de güçlü olması gerekiyor. Önümüzde uzun bir yol var ve bu yolda rekor kırma dönemine girmeliyiz. El birliği ve gönül birliği yapmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.
Yabancı kart harcamalarında yüzde 64 artış
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre; festival boyunca en çok 15 Haziran Cuma günü 2.3 milyon adet işlem yapıldı. En çok alışveriş 18.00-19.00 saat aralığında gerçekleştirilirken festival süresince 25 TL ve üzerinde gerçekleşen işlem adedi: 24.5 milyonu buldu. Festivalin birincisi "Kadıköy İlçesi" oldu. İstanbul'da geçen yılın aynı döneme göre toplam alışveriş yüzde 35 artış gösterdi. Aynı şeklide yabancı kart harcamalarındaki değişim de yüzde 64 artış sağladı.
AVM ve marketlerde 815.1 milyon TL ciro ile yüzde 41, çeşitli gıda ürünlerinde 281.2 milyon TL ciro ile yüzde 79, giyim ve aksesuarda 519 milyon TL ciro ile yüzde 32, kuyumculukta 173 milyon TL ciro ile yüzde 46, elektronik eşya ve bilgisayarda 369.1 milyon TL ciro ile yüzde 38, restoranda 209.7 milyon TL ciro ile yüzde 31, konaklamada 131.9 milyon TL ciro ile yüzde 29, havayollarında 153.2 milyon TL ciro ile yüzde 29, mobilya ve dekorasyonda 161.1 milyon TL ciro ile yüzde 29, seyahat acentaları ve taşımacılıkta 252.1 milyon TL ciro ile yüzde 54 oranında değişim oldu. Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısındaki artışa paralel olarak yabancı kartlarla geçtiğimiz yıla oranla yüzde 64 oranında artış meydana geldi.
Tax-free noktalarındaki vergi iadesi rakamları yüzde 50 arttı
Bu yıl 21 gün süren İstanbul Shopping Fest'in tax-free işlem hacmi bir önceki yıla göre toplamda yüzde 50 oranında artarak 30 milyon TL ciroya ulaştı. En çok alışveriş yapan ülkeler sıralamasında İran ilk sırayı alırken Azerbaycan ikinci, Suudi Arabistan üçüncü, Kuveyt dördüncü ve Mısır ise beşinci oldu.
"Yabancı ziyaretçilerin yüzde 9,9'u İstanbul Shopping Fest için İstanbul'u tercih etti"
TRIA Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen "İstanbul Shopping Fest 2012 Algı Araştırması"nın sonuçlarına göre; yabancıların yüzde 9,9'u festival için İstanbul'a geldiklerini belirtti. Alışveriş yapan yabancı müşterilerin yüzde 67,9'u İstanbul Shopping Fest'i Türkiye'ye geldikten sonra yüzde 32,1'i ise Türkiye'ye gelmeden önce duydu. İstanbul'a gelen ve alışveriş yapan yabancı müşterilerden yüzde 74,4'ü indirimlerden yararlandı.