Isparta Dünyaya 'Patpat' Satıyor
Isparta'nın Senirkent İlçesi'nde üretilen ve 'patpat' diye adlandırılan tarımda taşıma amacıyla kullanılan araçlar, Rusya başta olmak üzere Irak, Moldova ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.
Isparta'nın Senirkent İlçesi'nde üretilen ve 'patpat' diye adlandırılan tarımda taşıma amacıyla kullanılan araçlar, Rusya başta olmak üzere Irak, Moldova ve Gürcistan'a ihraç ediliyor.
Senirkent İlçesi Büyükkabaca Beldesi'nde 10 atölyede, yüzde yüz yerli imkanlarla 'Patpat' üretiliyor. Karadeniz başta olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kırsal alanda yaşayanlardan yoğun ilgi gören yerli üretim patpatlar, yurt dışında ise Irak, Rusya, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç ediliyor.
'PATPAT BİZİM MODERN EŞEĞİMİZ'
Büyükkabaca Belde Belediye Başkanı AK Parti'li Ali İhsan Temurçin, tarım aracı olarak kullanılan patpatların saatte maksimun 25 kilometre hız yaptığını söyledi. Başkan Temurçin, yük taşımanın yanı sıra sulama, ilaçlama ve tarla sürmek için de kullanılan patpatların traktör gibi çok amaçlı kullanıldığını ve bu nedenle yurt dışından yoğun talep aldıklarını kaydetti. Türkiye'nin birçok kentine satış yapıldığını anlatan Başkan Temurçin, "Patpat bizim modern eşeğimiz. Önceden her evin önüne bir eşek bağlanırdı. Şimdi her evde 1 ya da 2 patpat var" dedi.
TAKSİ KADAR GÜVENLİ
Başkan Temurçin, araçların 2 ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Başkan Temurçin, "Patpatın piyasa değeri 8 bin lira. Ucuz ve az yakıt tüketmesinden dolayı tercih ediliyor. Geçmişte konfor ve güvenlik nedeniyle patpat üretimi durduruldu. Ancak şimdi daha modern, fonksiyonel ve güvenli araçlar yapılıyor. Fren düzeneği tamamen değiştirilen patpatlar, en az bir otomobil kadar güvenli hale getirildi" diye konuştu.
Beldede ayda 40 patpat üretildiğini anlatan Başkan Temurçin, "Yıllık üretimimiz yaklaşık 500 adet. Bunun büyük kısmı ihraç edilerek ekonomiye girdi sağlanıyor" dedi.
PATPAT NEDİR?
Traktör motoruna benzer bir motora sahip olan patpatlar, tip olarak daha küçük ve tarımsal yük taşımak için kullanılan bir traktör. 'Pat pat' şeklinde yüksek ses çıkardığı için bu isimle biliniyor. Trafik tescili yapılamadığı için plaka takılamayan patpatların karayoluna çıkması yasak. Trafikte kullanılması yasak olan patpatlar kırsal bölgelerde, tarım arazilerinde kullanılıyor. Arkasında sabit ve küçük bir römork bulunan 4 tekerlekli patpatlar 2 ton yük taşıma kapasitesine sahip. - Isparta