Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

İşler Yolunda" Mesajı İçin Yapılan Toplantılar Yatırım Getirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ülkedeki durumu anlatmak ve Türkiye'de işlerin yolunda olduğuna dair mesaj vermek için yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar da elde ettiklerini bildirdi.

SÜMEYYE DALKILINÇ - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ülkedeki durumu anlatmak ve Türkiye'de işlerin yolunda olduğuna dair mesaj vermek için yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar da elde ettiklerini bildirdi.

Vardan, " Bosch'un 250 milyon avroluk ilave yatırımları olacaktı. Bu olayların akabinde bu yatırımın olup olmayacağı endişesi hasıl olmuştu. Ama bizim ve Almanya İş Konsey Başkanımızın yaptığı çalışmalar neticesinde bu yatırımın yapılmasına karar verildi. Yine Macaristan İş Konseyi Başkanımız Adnan Polat Bey de 1 milyar dolarlık bir enerji yatırımının Türkiye'de olması konusunda yatırımcıları ikna etti." dedi.

Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da, daha önce benzeri olmayan hain bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalındığını ifade ederek, o dönemde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

15 Temmuz'da halkın, medyanın ve hükümetin çok ciddi bir birliktelik gösterdiğini kaydeden Vardan, "Kurtuluş Savaşı'nı andıran bir hadise... Ülkemizin geleceğini ipotek altına almaya çalışan bir hadiseden bahsediyoruz. Böyle bir olayın sabaha kalmadan bertaraf edilmesi Türkiye'nin gücünü gösteriyor." diye konuştu.

DEİK'in geniş bir platform olduğunu, o dönemde bünyelerinde bulunan STK'larla ortak hareket ettiklerini anlatan Vardan, söyle devam etti:

"Madem biz yaygın çalışıyoruz, bu yaygınlığımızı aksiyona döndürmemiz gerektiğini düşündük. Çünkü dışarıda negatif bir algı hakimdi. Bunu önlemek ve yanlış intiba oluşmasını engellemek adına, 15 Temmuz'dan sonraki ilk çalışma günü olan 18 Temmuz'da, tüm iş konseyleriyle irtibata geçerek durumu izah etmeye çalıştık. Önce sayısı bini aşan mektup yolladık. Ondan sonra telefonlarla görüşme yaparak gri alanları aydınlatmaya çalıştık. Ama bununla da yetinmedik. 21 Temmuz'da iş konseyi başkanlarımızı topladık. Toplantıda 121 kişi vardı ve 152 öneri geldi. Bu önerilerden sonra acil eylem planı oluşturduk."

"Bir yıllık süreçte DEİK 99 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi"

Ömer Cihad Vardan, o dönem bütün iş konseylerinden, sorumlu oldukları ülkelere gidip Türkiye gerçeğini anlatmalarını istediklerini, o günden bugüne geçen yaklaşık bir yıllık süreçte DEİK'in 99 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiğini, başkan, başkan yardımcıları ve yürütme kurulu üyelerinin ellerini taşın altına koyma adına bu gezileri finanse ettiğini söyledi.

Vardan, yaptıkları ziyaretlerde, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde kendilerine "Biz Türkiye'nin başına bir şey gelmemesi için sabahlara kadar dua ettik" denildiğini, bunun çok özel bir şey ve Türkiye'nin bölgede önemi bulunduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Bazı Batı ülkelerinde bu darbe girişiminin sahte olduğu yönünde görüşlerle karşı karşıya kaldıklarını, bunun kendilerini üzdüğünü ifade eden Vardan, "Onların o yanlış algısını da düzeltmek durumundasınız. O algıyı düzeltme konusunda ciddi emek sarf ettik." dedi. Vardan, bu kapsamda think-thank'lerle de görüşme yaptıklarını söyledi.

Son bir yılda 497 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Vardan, 15 Temmuz 2016'dan sonra DEİK tarafından 97 ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan seviyesinde 109 üst düzey yetkilinin ağırlandığının, gelen iş adamlarıyla bu sayının daha da arttığını bildirdi.

Vardan, yaptıkları Türkiye-Afrika Ekonomi ve Yatırım Forumu'nda 3 bini aşkın iş dünyası temsilcisini İstanbul'da, Türkiye-Afrika Tarım İş Forumu'nda da bin 450 tarımla ilgili temsilciyi Antalya'da bir araya getirdiklerini anlattı.

"Türkiye bir gecede ele geçirilecek bir ülke değil"

DEİK Başkanı Vardan, 15 Temmuz'dan sonra ülkedeki durumu anlatmak ve Türkiye'de işlerin yolunda olduğuna dair mesaj vermek için yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar da elde ettiklerini belirterek, "Bosch yıllardır Türkiye'ye yatırım yapan bir firma. 250 milyon avroluk ilave bir yatırımları olacaktı. Bu olayların akabinde bu yatırımın olup olmayacağı endişesi hasıl olmuştu. Ama bizim ve Almanya İş Konsey Başkanımızın yaptığı çalışmalar neticesinde bu yatırımın yapılmasına karar verildi. Yine Macaristan İş Konseyi Başkanımız Adnan Polat Bey de 1 milyar dolarlık bir enerji yatırımının Türkiye'de olması konusunda yatırımcıları ikna etti." şeklinde konuştu.

Genel itibarıyla geçen yılki terör hadiselerinden sonra Türkiye'ye gelen yatırımların azaldığını ancak terör olaylarının bastırılmasıyla algının düzeldiğini, hatta iptal edilen kongrelerin yeniden gündeme gelmeye başladığını ifade eden Vardan, değişik kentlerde büyük fabrika yatırımlarının başladığını gördüğünü, bunun Türkiye'nin gelişmesi yönünde çok önemli bir işaret olduğunu vurguladı.

Vardan, "Türkiye küçük bir ülke değil, Türkiye basit bir ülke değil, Türkiye bir gecede ele geçirilecek bir ülke hiç değil. Bunu da zaten ispat etti. Bu güç, bu kuvvet sürdürülebilir kılındığı zaman Türkiye vazgeçilmez bir ülke olacak. Ne denirse densin, ne yapılırsa yapılsın, Türkiye hep ilgi alanında olacak." ifadelerini kullandı.

Dünyanın birçok yerinde Suriyelilerin bulunduğunu hatırlatan Vardan, "Yurtlarından çıkmak durumunda kalmış Suriyeli yatırımcı iş adamlarını Türkiye'de toplayacağımız bir forumla bir araya getirmek istiyoruz. Bu insanlar kendi ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı ama bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bu iş adamlarını toparlayıp ortak nasıl iş yapılabilir diye elimizden geleni yapmaya çalışacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi
title