Haberler

İşitme Engelliye "Pırlanta" Gibi İş Kapısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Değerli Maden ve Mücevheratçılar Birliğinin İstanbul Kalkınma Ajansı destekli projesi ile yüzde 40 ve üzerinde işitme kaybı olan engellilere ''pırlanta taş kesimi'' mesleği öğretilecek Proje kapsamında engellilerin eğitim alacağı bir merkez kurularak, sektörün ihtiyaç duyduğu ustaların yetişmesi sağlanacak Birlik Başkanı Güner: ''Çekirdek uygulama olarak ilk etapta İstanbul'da 100 işitme engelliyi sektöre kazandırmak istiyoruz. Daha sonra da projeyi yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz''

Erdal Çelikel - İstanbul Değerli Maden ve Mücevheratçılar Birliği'nin, İstanbul Kalkınma Ajansı destekli projesi ile  yüzde 40'ın üzerinde işitme kaybı olan engellilere "yarı değerli taş kesimi" mesleği öğretilecek.

AA muhabirinin Birlik yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından açılan "Sosyal İçermeye Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında Mücevher İhracatçıları Birliği adına "Taşların Tılsımını Duymak" adlı bir proje için başvurular alındı.

Başvuruların değerlendirme süreci devam ederken, projeye hibe sağlanmasının uygun görülmesi halinde yüzde 40 ve üzerinde işitme kaybı olan engellilere yönelik süs taşı işlemeciliği eğitimi verecek bir eğitim ve üretim atölyesi kurulacak.

İstanbul Kuyumcular Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ortak olarak yer aldığı projeye, İşitme Engelliler Federasyonu da iştirakçi olarak destek veriyor.

Proje bütçesi olarak belirlenen 517 bin liranın yüzde 75'inin İstanbul Kalkınma Ajansı hibesi şeklinde, kalan bölümünün ise birlik bütçesinden sağlanması öngörülüyor.

Projenin temel amaçları, "İstanbul bölgesinde ikamet eden, yüzde 40 ve üzeri işitme engeli bulunan bireylerin istihdam edilebilirliğinin ve girişimcilik kapasitesinin arttırılması amacıyla süs taşı (yarı değerli taşlar) işlemeciliği eğitimi alabileceği bir mesleki eğitim merkezinin kurulumunu gerçekleştirmek, mücevherat sektörünün ihtiyaç duyduğu süs taşı işleme ustalarının yetiştirilmesine katkı sağlanarak daha yüksek katma değerli ihracata geçiş sürecine destek olmak" olarak tanımlanıyor.

"Önce İstanbul, sonra Türkiye"

Projeyle ilgili bilgi veren İstanbul Değerli Maden ve Mücevheratçılar Birliği Başkanı Ayhan Güner, sektör olarak istihdam yaratılmasına önem verdiklerini ve özellikle engelli istihdamına katkı sağlamak amacıyla böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Proje kapsamında Türkiye'de taş kesim köyleri kurulmasını amaçladıklarının anlatan Güner, "Hindistan'da bu köylerde 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. Çekirdek uygulama olarak ilk etapta 100 işitme engelliyi sektöre kazandırmak istiyoruz. Daha sonra da projeyi yaygınlaştırmak gibi bir amacımız var. Türkiye'de taş kesim işi yapılmadığı için bu işi ilk önce engellilerin yaparak örnek olmasını istiyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title