Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Mu¨du¨rü Oğuz Can, ısı pompası çalıştayının sektörün talebi doğrultusunda gündeme geldiğini belirterek, "Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8'ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Mu¨du¨rü Oğuz Can, ısı pompası çalıştayının sektörün talebi doğrultusunda gündeme geldiğini belirterek, "Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8'ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz. Bu yüzden yeni yapılacak veya kentsel dönüşüme uğrayacak binaların sürdürülebilir nitelikte olması enerji verimliliğinin artırılması açısından önemlidir." dedi.

Mövenpick Otel'de düzenlenen Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı'nın açılışında konuşan Can, enerji verimliliğinin artırılması için ısı pompası gibi teknolojilerin kullanılmasının ülkenin enerji harcamalarının azaltmasında yardımcı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Isıtma ve Soğutma Strateji'sinin 2016 yılının şubat ayında yayımlandığını hatırlatan Can, AB ülkelerinde de ısıtma ve soğutma alanlarında harcanan enerjinin, nihai enerji tüketiminin yüzde 50'sini oluşturduğuna işaret etti.

Can, "Dünyada ısı pompası teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla ilgili çalışmalar mevcut, ayrıca enerji verimliliğini artırma konusundaki tedbirler Avrupa ülkelerinde zorunluluk haline geliyor. AB yüzde 20 yenilenebilir enerji içerisinde de ısıtma ve soğutma yükünün yüzde 4,9'unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefleniyor. Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8'ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz. Bu yüzden yeni yapılacak veya kentsel dönüşüme uğrayacak binaların sürdürülebilir nitelikte olması, enerji verimliliğinin artırılması açısından önemlidir." diye konuştu.

AB'de "Horizon 2020" paketi altındaki ısının başka yere aktarılması teknolojilerin yenilenebilir kaynaklara geçiş programında, AB'de yoğun şekilde uygulandığını belirten Can, Türkiye'de de öncelikle hastane, veri merkezleri ve kamu binalarında enerji verimli teknolojilerin hayata geçirilmesi için ısı pompaları teknolojileriyle ilgili çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Gün boyunca sürecek çalıştayda, ısının pompalar aracılığıyla başka yere aktarılması esasına dayanan teknolojik sistemlerin uygulanmasına yönelik akademik çalışmalarla, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanmasını sağlayan uygulamalar tartışılacak.

Kaynak: AA / Ekonomi
title