İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Forumu İstanbul'da Başladı
İİT Ekonomik İşbirliği Daimi Komitesi üyelerine yönelik olarak, "İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Forumu" İstanbul'da başladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyelerine yönelik olarak, "İSEDAK Sermaye Piyasaları Düzenleyicileri Forumu" İstanbul'da başladı.
İki gün sürecek toplantının açılış konuşmasını yapan Sermaye Piyasası Kurulu
(SPK) Başkanı Vedat Akgiray, "Finansal krizden son iki yılda çıkardığımız dersler, önümüzdeki süreçte tasarlayacağımız bütün yeni düzenlemelere de, kapasite geliştirme ve piyasa gelişimi gibi zemin oluşturacak" dedi.
Akgiray, "Küresel ekonomi giderek daha fazla entegre olmaya başlıyor. Bütün dünya neredeyse tek bir pazara dönüşüyor. Her birimizin kendi ülkesininde ulusal bazda düzenlemeleri var, fakat bir ülkenin diğer üzerinde etkisi olduğu gerçeğini de reddetmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Akgiray, "Ülkeler birbirlerine giderek daha bağımlı hale gelmeye başladı. Herhangi bir ülkedeki düzenlemenin başka bir ülkede etkileri olabiliyor. Bir ülkedeki iyi bir sonucun da başka ülkelerde olumlu etkileri olabiliyor. Bizim tekil olarak 'biz farklıyız, biz farklı yapıyoruz, bir başkasından bize ne' demek gibi durumumuz olamaz. Bu gerçekçi olmaz" diye konuştu.
Yeni finansman modellerinin önemine değinen Akgiray, "Çoğunlukla düzenlemelerle ilgili olarak sıcak madde hep bankalar oluyor. Fakat biz sadece konunun bankalardan ibaret olduğunu düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
Finansmanda alternatif yolların oluşturulması, İslami finansman enstrümanlarının artarak kullanılmasının önemini dile getiren Akgiray, "İslami finansman son derece hızlı büyüyen bir pazar. İslami finansman kurallarınca yönetilen finansal varlıkların yıllık büyüme oranı yakkaşık yüzde 20. Bu son derece hızlı. Sukuk piyası halen küçük bir piyasa. Küresel olarak sukuk piyasasının toplam büyüklüğü 1 trilyon doların altında ama son derece hızlı büyüyor" dedi.
Sadece Malezya'da yılın ilk 6 ayında 50 milyar doların üzerinde sukuk ihracı yapıldığını örnek olarak gösteren Akgiray, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 2010'dan önce sukuk piyasası ile ilgili herhangi bir düzenleme yoktu. Geçen sene regülasyonumuzu hazırladık. Türkiye Hazinesi bunun devamında 1,5 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirdi ve talep neredeyse altı katı kadardı."
"Kapasite geliştirme", "piyasa gelişimi", "İslami finans" ve
"finansal okuryazarlık" başlıklı görev güçlerine ilişkin ülke sunumlarının yapıldığı İSEDAK Sermaye Pİyasaları Düzenleyicileri Forumu, Arnavutluk, Kamerun, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Maldivler, Pakistan, Filistin, Suudi Arabistan, Sudan ve Tunus'tan katılımlar ile gerçekleşti.
Muhabir: Gökhan Kurtaran
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL