İş Adamlarına "Et Tebliği" Anlatıldı
Bursa’nın İnegöl ilçesinde iş adamlarına yeni "et tebliği" anlatıldı.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde iş adamlarına yeni "et tebliği" anlatıldı.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), Bursa Ticaret Borsası ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle "Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği" konusunda seminer düzenlendi. Seminerde, 13 Mart'ta yürürlüğe giren yeni et tebliği hakkında üyelere bilgi verildi. Seminerin açış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek için uzun yıllardır mücadele ettiğini belirterek, "Bu çalışmalardan bir tanesi de yeni uygulamaya sokulan etle alakalı tebliğdir. Bu tebliği bugün burada yetkili arkadaşlar sizlere anlatacak. Dünya küçülüyor. Teknolojiyi hızla değişiyor ve artıyor. Buna bağlı olarak bizlerin yaptığı işlerin şekli de değişiyor. Buna ayak uydurmak mecburiyetindeyiz. Artık her işte olduğu gibi et konusunda da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ise, "Bursa-Ankara yolunda bir mezbahamız vardı. Bununla alakalı Bursa Büyükşehir Belediyesiyle bir protokol yaptık. 300 dönüm arazi üzerine yeni bir canlı hayvan borsası, bir mezbahane ve yan tarafına da karkas et borsası tanzim edilecek bir plan hazırladık. Kamulaştırma çalışmaları bitmek üzere. Yakın tarihte temeli atılacak. Bursa'ya 20-30 yıl yetecek et ve et ürünlerinin işlendiği, hayvan alınıp-satılabildiği bir nokta yapmak istiyoruz. Bildiğim kadarıyla İnegöl'de de buna benzer bir proje var. Yeni bir mezbahane ve canlı hayvan pazarı da şehrin doğu kısmında, İnegöl için doğru bir noktada. Bizde şehrin batı kısmında yapmamızın sebebi de o yüzdendi. Burası bir OSB niteliğinde dibinde deri OSB var. Deri OSB'nin yanında olması sebebiyle de Bursa'ya kaliteli etin, iyi etin ve canlı hayvanın üretildiği ve tüketildiği bir şehir olmasını biz istiyoruz. Aslında biz bu işe başlarken şu sloganla başladık. Bursa'nın güvenilir gıdanın üretildiği, işlendiği, tüketildiği bir adres olmasını istiyoruz. Çünkü bugün artık güvenilir gıda çok önemli" diye konuştu.
Konuşmaların adından Bursa İl Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veterinerler Tülay Samsa ve Burak Balaban yeni et tebliğiyle ilgili sunum yaptı. Samsa, "Bundan sonra ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100, yüzde 100 dana eti ve yüzde 100 göğüs eti gibi ifadeler kullanılmayacak. Kavurma ve kıyma kavurmada tuz oranı kütlece en çok yüzde üç olacak. Bu kapsamda piyasaya arz edilen ürünlerle ilgili faaliyet gösteren gıda işletmeleri için geçiş süresi 1 Ocak 2016 tarihine kadardır. Ayrıca perakende işletmelerde, ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez. Bu kapsamda ise faaliyet gösteren perakende işletmeleri için 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uyum mecburiyeti bulunmaktadır" diye konuştu. - BURSA