İş Adamları S&p'nin Kararından Memnun
Erdal Çelikel/Göksel Yıldırım - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un, Türkiye'nin notunu yükseltmesi iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.
Erdal Çelikel/Göksel Yıldırım - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un, Türkiye'nin notunu yükseltmesi iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "S&P'nin kararının, not artırımından çok Türkiye'nin daha önce gereksiz yere indirilen notunun iadesi olduğunu" söyledi.
Geçmişte Yunanistan'ın notunun 6 basamak birden artırıldığını hatırlatan Özdebir, " Türkiye'de o günkü durum belki daha iyiydi. O gün düşürdüler, şimdi notumuzu iade ediyorlar" dedi.
Bir ülkedeki firmaların kredi derecelendirme notunun, ülke notunun üzerine çıkamadığını belirten Özdebir, "Ülke notumuz piyasalar tarafından zaten daha yüksekte değerlendiriliyor ama Türkiye'nin dünya ölçeğinde değerli firmaları var. Bu firmaların borçlanabilmeleri ve yapacakları işbirlikleri açısından not artışı önemli" diye konuştu.
Özdebir, çözüm sürecine ilişkin çalışmalar, demokratikleşme yolunda alınan mesafe, İsrail'in özür dilemesi gibi konular bir araya getirildiğinde Türkiye'nin yakın zamanda notunun "yatırım yapılabilir" seviyeye gelmesini beklediğini sözlerine ekledi.
- "Türkiye parlayan bir yıldız"-
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de S&P'nin dünyanın prestijli kurumlarından biri olduğunu söyledi.
Bu dönemde yapılan not artırımını olumlu bulduğunu dile getiren Kutadgobilik, "Avrupa'daki ve Japonya'daki durgunluktan sonra bugün Türkiye'nin parlayan yıldız olarak ortaya çıkmasını doğal karşılıyorum. Eminim ki uzun vadeli yatırım stratejisine faydalı olacaktır" dedi.
Kutadgobilik, Türkiye'de mali disiplin ve istikrarın devam etmesinin S&P'nin Türkiye'ye bakışına olumlu yansıdığını ifade etti.
-"Mecburi bir hal almıştı"-
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da not artışının beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bunu daha önce hak ettiğini vurgulayan Koçoğlu, "Bu tür kararlar, yapılacak yatırımlar açısından önemli. Eskiden daha da önemliydi. Türkiye o kadar cazip bir hale geldi ki artık 'ayıp olmasın' diye artış yapmak zorunda kalıyorlar. Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle not artışının yapılması mecburi bir hal almıştı" dedi.
Koçoğlu, önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam anlamında olumlu gelişmeler yaşanabileceğini ifade ederek, yatırım ortamının canlanmasıyla inşaat sektörünün de hareketleneceğini kaydetti.
Yayıncı: Necati Keleş - ANKARA