İş Adamları için Yeni Hedef Rusya
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, 28 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Hacmiyle Rusya'nın Türkiye İçin Vazgeçilmez Bir Ülke Olduğunu Belirterek Şunları Söyledi.
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, 28 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Rusya'nın Türkiye için vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirterek, "Ruslar, tüketim toplumu olduklarından markaya çok önem veriyorlar. Ruslar'a marka ürünler satmalıyız" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye-Rusya İş Konseyi ile Adana Ticaret Odası (ATO) işbirliğiyle düzenlenen "Rusya Federasyonu Tanıtım Toplantısı", ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Adana iş dünyasının, Rusya'daki iş ve yatırım olanakları konusunda bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Şaban Baş, Rusya'da yatırım ve Rus şirketleriyle iş yapmak isteyen sanayici ve işadamlarına DEİK'in yardımcı olacağını belirterek, Adanalı sanayici ve işadamlarının da DEİK'e üye olmasını istediklerini ifade etti. Her iki ülkenin karşılıklı ticaretinde son yıllarda büyük bir ivme yaşandığını belirten Baş, "Rusya, Türk işadamları için özellikle inşaat, petrol, ulaştırma, finans ve perakende ticaret alanlarında önemli fırsatlar sunarken, turizm sektörü de her geçen gün büyümektedir. Bugün Rusya genelinde yüzlerce Türk firması ve onbinlerce Türk çalışan iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkılarını sürdürmektedir. Yeni dönemde makine, teknoloji ve özellikle nanoteknoloji alanlarında yatırım fırsatları sunan Rusya, bilim alanında önemli gelişmeler kaydetmekte, ancak bunları seri üretime dönüştürmesi uzun sürmektedir. Bölgemizde yer alan küçük ve orta büyüklükteki şirketler bu buluşları gerçekleştirebilir ve Rus firmalarına destek verebilir, ortaklıklar yapılabilir" diye konuştu.
Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 2007 yılı itibarıyla 28 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Baş, iki ülke arasındaki ticarette düzenli bir artış yaşanırken, Türkiye'nin Rusya'dan daha fazla ithalat yaptığının gözlendiğini kaydetti. Baş, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin 2007 yılı ihracat rakamı 4 milyar 720 milyon dolar olup, en fazla ihraç ettiği ürünler; otomotiv, taze sebze ve meyve, tekstil ve kimyevi maddelerdir. Rusya'dan yapılan 23.5 milyar dolarlık ithalatta ise doğal gaz, ham petrol ve türevleri ile demir-çelik ürünleri yer almaktadır. Adana'dan Rusya'ya yapılan ihracat 2007 yılı itibarı ile 65 milyon dolar olarak gerçekleşirken, en fazla ihraç edilen ürünler plastik, bitkisel ürünler, tekstil ürünleri ve nakil vasıtaları olmuştur. Dış ticaret alanında faaliyet gösteren ve göstermek isteyen tüm üyelerimizin DEİK'in sunduğu hizmetlerden maksimum düzeyde faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda Odamız, DEİK hizmetlerini üyelerimize daha hızlı ve kolay ulaştırabilmek amacıyla DEİK Adana Masası'nı kurmuştur. Tarım ürünleri, gıda sanayi, çimento, kimya sanayi ve tekstil-konfeksiyon sektöründe belirgin bir rekabet üstünlüğüne sahip Adana, Rus firmaları ile olan işbirliğini geliştirmeye kararlıdır." Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Turgut Gür ise, 28 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Rusya'nın Türkiye için vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirtti. DEİK'in ülkemizle 70 ülke arasında köprü vazifesi kurduğunu ifade eden Gür, "Rusya çok büyük bir ülke. Söz konusu ülke 142 milyon nüfusu barındırıyor ve her yıl nüfusu azalıyor. Rusya dünyaya enerji ihraç ediyor, ihracatı 305 milyar dolar. Bunun üçte biri petrol ürünleri. Suudi Arabistan'dan sonra en fazla petrol ürünü ihraç eden ülke. Dünya petrolünün yüzde 10'unu üretiyor. Rusya ekonomisinde özel sektörün payı 1992'de sıfır iken, bugün yüzde 70 oldu. Rusya ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmaya hazırlanıyor. Yani devlet ekonomisinden liberal ekonomiye geçiş devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Ülkede 1998 yılında yaşanan krizde enflasyonun yüzde 2000, yüzde 4000 gibi rakamlara çıktığını ve bu krizde Avrupalı yatırımcıların ülkeden kaçtığını belirten Gür, ancak tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Rusya'da kalan Türk şirketlerinin bugün bunun meyvelerini toplamaya başladığını kaydetti. Ülkede hızlı büyüyen sektörlerin otomotiv, inşaat malzemeleri ve cam ürünleri olduğunu vurgulayan Gür, "Rusya'nın kaderi Putin'le değişti. Devlet mafyayı kaldırdı, yeni düzene ayak uydurmak zorunda kaldılar, bir nevi işadamı oldular. Mafya ortadan kalktığı için ülkede ekonomik istikrar kendini göstermeye başladı" dedi.
Rusya'nın bütün sanayisini yenilediğini, üretimini Avrupa standartlarında yapmaya başladığını dile getiren Gür, "Bu noktada Türkiye olarak onların tamamlayamadıkları pozisyonları tutmalıyız. 3-5 yıl sonra bu imkanları bulamayabiliriz" diye konuştu.
Rusya'nın inşaat malzemeleri üretimi bakımından da oldukça zayıf bir ülke olduğunu belirten Gür, "Biz Türkiye olarak Rusya için çok önemli bir ülkeyiz. Şansımız çok. Adana ve Mersin çok önemli. Burası limanıyla ihracat merkezi" ifadelerini kullandı.
Rusya'nın ihracatına paralel olarak ithalatının da arttığının altını çizen Gür, şunları kaydetti:
"Ruslar bir tüketim toplumu. Her yerde büyük alışveriş merkezleri var. Alışveriş merkezlerini Türkler yapıyor, ancak içerisinde satılan ürünler Amerikan, Avrupa markaları. Toplum tüketim toplumu olduğundan markaya bakıyor. Biz bu ülke için kaliteli, mükemmel ambalajlı, devamı olan mal üretmeliyiz. Avrupa parayı buradan kazanıyor. Avrupalı şirketler Rusya'yı istila etmiş durumda. Her şehirde yeni alış veriş merkezleri yapılıyor. Biz çok iyi üretim yapıyoruz, ama bunu markalaştıramadığımız için iyi kazanamıyoruz." Tfn ihracat 2007 yılı itibarıürkiye'nin Ruslar için önemli bir turizm merkezi olduğunun da altını çizen Gür, "Rusya'da milli gelir 7 bin dolar seviyelerinde. Her Rus'un rüyalarını Türkiye'de tatil yapmak süslüyor. Önümüzdeki 10 yılda, 2.5 milyon olan ülkemize gelen Rus turist sayısının 5-6 milyonu bulacağını tahmin ediyoruz. Rus turistler, 4.5 milyonla ilk sırada bulunan Almanları geçecektir" şeklinde konuştu.
Rusya'da faaliyet gösteren müteahhit firma sayısının 144, imzalanan proje sayısının ise 972 olduğunu belirten Gür, "Bu projelerin toplam tutarı 18.8 milyar dolar. Bu projelerin üçte ikisi de bitmiş durumda. Türk müteahhitlik sektörü Rusya'da bir marka. 2014 Kış Olimpiyatları Soçi'de yapılacak. Devlet bunun için 14 milyar dolar bütçe ayırdı. Dış yatırımlarla birlikte bu 40 milyar doları bulacak. Türk müteahhitler bu pastadan payını mutlaka almalı" dedi.
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, daha sonra sanayici ve işadamlarının sorularını cevaplandırdı.
Toplantıya; Adana Valisi İlhan Atış, Rusya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği yetkilileri ile sanayici ve işadamları katıldı.
(MT-MT-ÖZ-E)