İş Adamı Özyeğin'in Bankası Credit Europe Bank Satılmayacak!
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in Rusya'daki bankası olan Credit Europe Bank'ın kesinlikle satılmayacağı açıklandı.
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz döneminde basında sürekli satışı ile ilgili haberler çıkan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in Rusya'daki bankası olan Credit Europe Bank'ın kesinlikle satılmayacağı Rusya Merkez Bankası'na bildirildi.
BAŞKAN AYDINOĞLU AÇIKLADI
Credit Europe Bank Rusya Başkanı Haluk Aydınoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada dedikodu olarak birden yayılan, "Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizden dolayı bankayı satıp Rusya'dan çıkıyorlar" söylentilerinin gerçeği yansıtmadığının altını çizerek süreci şöyle anlattı:
"BÜTÜN OPSİYONLARI DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ DEMİŞTİK"
"İlk bu dedikodular ortaya çıktığı zaman, hem Murat Özyeğin'in Türkiye'de yaptığı basın açıklamasına hem de bizim banka olarak ve grup olarak yaptığımız basın açıklamasına baktığınız zaman orada biz özellikle 'biz Fiba Group olarak Rusya'daki stratejik opsiyonlarımıza bakacağız. Bu opsiyonların içerisinde satış ta var, biz sadece satış opsiyonunu değil bütün opsiyonları değerlendirmek istiyoruz' diye bir cümle kurmuştuk.
"BAZI SORUNLAR VARDI"
Tabi çoğu okuyan haberi satılıyor da terminoloji olarak onu kullanıyorlar gibi algılamıştı. Ama o gerçek bir şeydi. O opsiyonlar Rusya'da devam etmek, yüzde 100 çıkmak ve ya ortaklığa gitmek şeklindeydi. Açıkçası biz bu üç opsiyona da baktık. Çünkü Rusya uzun süredir bir durağanlığa girmişti, ülkeler arası ilişkilerin ister istemez etkili olabileceği bazı düşünceler vardı, ayrıca bizim ana bankamız Hollanda bankası ve Avrupa ile Rusya arasında bazı sorunlar vardı. Bunların hepsine bakılınca ne yapılabilir, neler yapılabilir diye bir değerlendirme yapılmak istendi açıkçası.
"EKONOMİNİN DÜZELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ"
Biz opsiyonlara baktık sermayedara sunduk, o da 'bu koşullarda satmayı düşünmüyoruz, ekonominin de düzeldiğini görüyoruz, ilişkilerin düzeleceğini görüyoruz ve ben devam etme kararı aldım' dedi. Biz tabi bu kararı içimizde aldık paylaştık değil aynı zamanda 'Merkez Bankası'na da böyle bir süreç vardı biliyorsunuz, biz bu süreçten bu kararı alarak çıktık' diye haber de verdik. Görüştüğümüz alıcılara da bu bilgiyi verdik. Hatta alıcılardan birisi 'çok iyi ediyorsunuz bu banka satılır mıydı' diye fikir belirtti."
"FIRSATÇILIK YAPMAK İSTEYENLER ÇIKTI"
Aydınoğlu, gazetelerde "Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler krize girdi bankayı o yüzden satıyorlar" şeklinde çıkan haberler sonrasında, bazı fırsatçılarında ortaya çıktığını belirterek, gazetelerde haber çıktıktan sonra; alakalı, alakasız hiç alımı gerçekleştirmesi mümkün olmayanlar dahil olmak üzere 'biz almak istiyoruz' diyen bankalar oldu. Almak isteyen bankaya bakıyorsunuz, sermayesi bizim bankanın onda biri falan birçok kişi Türkiye ile Rusya arasında bazı sorunlar var, bankanın üzerine de birleri geliyor o yüzden bankayı satmak istiyorlar' diye algıladı ki bu gerçeklikten oldukça uzak bir düşünceydi. O yüzden bazıları konuşmak bile istemeyeceğimiz rakamlarla geldi" dedi.
"BANKANIN NE KADAR SAĞLAM TEMELLERİ VE MÜŞTERİ PORTFÖYÜ OLDUĞUNU GÖRDÜK"
Önümüzdeki yıl bankanın 20.yılını kutlayacaklarının da altını çizen Haluk Aydınoğlu, yaşadıkları süreçte bankanın çok ciddi denetlemelerden geçtiğini de anlatarak, bankanın işleyişinin ne kadar sağlıklı olduğu, ne kadar iyi bir alt yapısı, ne kadar iyi bir müşteri portföyü olduğunu ve gerçek değerinin ortaya çıkmış olduğunu gördüklerini söyledi.
BİREYSEL MÜŞTERİ SAYISINDA ARTIŞ
Yaşanan konjonktürde bankaya biçilen değerin kafalarındaki rakam olmamasına rağmen çok iyi rakamlar olduğunun da altını çizen Aydınoğlu, Rusya'da devam kararı almalarında etkili olan en önemli etkenlerin başında artan bireysel müşteri sayısının olduğunu belirtti.
"KENDİ GRUBUMUZDAN ÇOK PARA ALMIYORUZ"
Rusya'da yaşanan kriz ortamı ve AB yaptırımlarına rağmen her gün artan rakamlarla bireysel mevduat sahiplerinin bankalarında depozit hesabı açtıklarını dile getiren Aydınoğlu, "Biz bir de banka olarak kendi fonumuzu kendi bulan bir bankayız. Yani biz kendi grubumuzdan da çok para almıyoruz, dışardan da getirmiyoruz, kendi fonlarımızı çok uzun zamandan bu yana kendi bulan bir bankayız. Geçen yıl ben baktım son 5-6 yılda 19 tane ruble bono ihraç etmişiz toplam 74 milyar ruble. Rusya'da piyasaya sattık. Bankalar aldı, sigorta fonları aldı, emeklilik fonları aldı herkes aldı yani 74 milyar ruble az bir rakam değil esasında.
"MEVDUAT PORTFÖYÜMÜZ 7-8 MİLYAR RUBLE CİVARINDA"
Biz bireysel mevduat topluyorduk ama bu süreçte teknolojimizi de biraz daha iyileştirerek bireyselde iyi bir atılım yaptık ki bence bu sürecin en büyük faydalarından bir tanesi de bizim açımızdan odur. Bizim bireysel mevduat portföyümüz 7-8 milyar ruble civarındaydı bugün geldiğimiz rakam 26 milyar ruble. Bunlar hepsi ufak mevduat sahiplerinin parası. Bence bu bankanın ileriye dönük değeri anlamında çok önemli bir adım. Her gün 70-80 kişi bazen 100 kişi gelip bizim bankada depozit açıyor bu çok güzel bir şey. Bununla bankaya güvenin yüksek olduğunu da gördük" dedi.