İran, 30 Milyar Dolar İçin Türk Markalarını Bekliyor
İran Mall CEO'su Reza Samizadeh, İran ekonomisinin yeni dönemde hızlı büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
BMD'nin Soysal işbirliği ile düzenlediği toplantıda İran'daki fırsatları anlatan İran Mall CEO'su Reza Samizadeh, "Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı. 16 milyar dolarlık ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkması amaçlanıyor. Türk markalarını bu büyük hedeften yaralanmaya davet ediyoruz. İran'da çok sayıda AVM yatırımımız var. Dünya markalarının yanında Türk markalarını da mutlaka görmek istiyoruz" dedi.
Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) düzenlediği "Yurtdışı Açılımı Toplantısı"nda Gate 27 Kurucusu Daryll Bunce " Afrika'da Nereden Başlayalım", BMD Başkan Yardımcısı ve Mavi Ceo'su Cüneyt Yavuz, Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan ve Roberto Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise "Polonya Pazarı" ana başlıklarıyla söz konusu coğrafyalardaki yeni fırsatlar hakkında bilgi verdiler. Deloitte Perakende Direktörü Hakan Göl ise yurtdışına açılımda dijital araçların nasıl kullanılacağına dair sunum yaptı.
SIKINTILAR AZALDI İRAN DAHA DA ZENGİNLEŞECEK
İran Mall CEO'su Reza Samizadeh, konuşmasında, diğer ülkelerle ilişkilerin yumuşaması, nükleer silahsızlanma anlaşması ve sıkıntıların azalmasının İran'ın ekonomisine büyük zenginlik katacağını vurguladı.
İran para biriminin Merkez Bankasının sıkı kontrolü altında bulunduğunu vurgulayan Samizadeh, para akışı ve petrol ihracatının da kontrol altına alındığını ve diğer ülkelerle ekonomik ilişkiler yumuşarsa ekonomik büyümenin daha da artacağını söyledi.
Samizadeh, İran nüfusunun hızla arttığını belirterek, "İyi eğitim almış, kalifiye elemanın bulunması önemli bir avantaj. Altyapısı çok gelişmiş olduğu için ülkenin her yerine rahatça ulaşabilirsiniz. Elektrik, su harcamaları ve ulaşım maliyetleri düşük. 2014 yılında ülkelerimiz arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı. Bugünlerde 16 milyar dolarlarda olan ticaret hacminin 30 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Yurt dışına yatırım planlayan Türk markları İran'da daha etkin olabilirler. Karşılıklı faydaların sağlanması önemli" diye konuştu.
CÜNEYT YAVUZ: BMD OLARAK EYLÜL'DE İRAN'A GİDECEĞİZ
BMD Başkan Yardımcısı Cüneyt Yavuz, ise bugüne kadar İran'ı zor bir pazar olarak gördüklerini belirterek, "Gelecek dönemlerde pazarın açılması ve daha iyi fırsatlar yakalamamız anlamında Eylül ayında İran'a giderek bir ön araştırma yapmayı planlıyoruz" dedi.
Amaçlarının yeni pazarlara girmeyi isteyen markalara yardımcı olmak ve bu ülkelerde halihazırda bulunan markaların stratejik planlarına katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Yavuz, bu amaçla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kazakistan ve Polonya'ya gittiklerini hatırlattı.
Cüneyt Yavuz, AB üyesi olan Polonya'nın istikrarlı bir büyüme sergilediğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:
" Polonya'nın Türkiye ile benzerlikler var ama BMD markaları olarak neredeyse biz bu ülkede yokuz. Oya AB üyesi bir ülke olarak Polonya son 10 yılda istikrarlı bir büyüme sergiliyor. Burada yer almak isteyen markalarımız cadde mağazacılığı yerine AVM'lere odaklanmalılar"
Roberto Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise Polonya'da cadde mağazacılığının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, "Bu caddelerde çok az dünya markası var. Ancak AVM'lerde her markaya ve bütçeye göre kiralanacak mağaza var" dedi.
Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan marka ve AVM'leri ile oturmuş bir pazar olan Polonya'nın artık Türk markları için girilebilir bir pazar olduğunun altını çizdi. Özkan kendilerinin de bu ülkeye doğrudan yatırım kararı aldıklarını ifade etti.
DARYLL BUNCE: TÜRK GİRİŞİMCİLERİ AFRİKA'DA YENİ FIRSATLAR BEKLİYOR
Afrika pazarı hakkında bilgi veren Gate 27 Kurucusu Daryll Bunce ise kara kıtanın başlangıçta terör nedeniyle yatırımcılara cazip gelmediğinin altını çizerek "Pek çok girişimci için Afrika cazip bir yatırım merkezi değil. Ancak pazarda ilk olmak çok avantajlı. Öte yandan bu coğrafya kaos ile büyümeye yatkın. Öngörülerin aksine Afrika'nın öne çıkan ülkelerinde internet kullanımı son derece yaygın. 2G teknolojisinin kullanılmasın karşın mobil ticaret son derece yaygın. Orta sınıfın hızla geliştiği Afrika'da Türk girişimci ve markaları önemli fırsatlar bekliyor" dedi.
Deloitte Perakende Direktörü Hakan Göl ise yurt dışına açılımda dijital araçların nasıl kullanılması gerektiğine değindi.
Perakende sektörünü şekillendiren çeşitli etmenler olduğunu vurgulayan Göl, bunların dijitalleşme, müşteri deneyimi, büyük veri ve yeni nesil teknolojiler olduğunu söyledi.