Haberler
DNA sonuçları çıktı! Narin'in avucunda bulunan kıl örnekleri anne ve ağabeyle uyumlu çıktı

Narin'in avucunda bulunan kıl örneklerinin kime ait olduğu belli oldu

Suriye'de tehlikeli gelişme! Humus'taki hücreler 'Muhalifler gelirse çatışacağız' diyerek yemin ettiler

Humus'taki hücreler 'Muhalifler gelirse çatışacağız' diyerek yemin ettiler

ABD'yi sarsan suikast! Dev şirketin CEO'su New York'un göbeğinde öldürüldü

ABD şokta! Dev şirketin CEO'su New York'un göbeğinde öldürüldü

TSK Azez'e takviye kuvvet gönderdi! Teröristlerden temizlenen bölgede dikkat çeken görüntü

TSK takviye kuvvet gönderdi! Teröristlerden temizlenen bölgede dikkat çeken görüntü

İran 11.uluslararası Petrokimya Forumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Forum, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, Petrol Bakanı Zengene ile Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Nimetzade’nin katılımıyla başladı İki gün sürecek foruma, 330 yerli, 50 yabancı şirket ve 23 ülkeden 70 yabancı konuk katılıyor.

İran 11. Uluslararası Petrokimya Forumu, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Petrol Bakanı Bicen Zengene ile Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade'nin katılımıyla başladı.

Cihangiri, forum açılışında yaptığı konuşmada, petrokimya endüstrisinin ülkenin yatırım ve kalkınma politikasındaki öncelikli alanlar arasında olduğuna işaret ederek, hükümetin petrokimya endüstrisine yapılacak tüm yerli ve yabancı yatırımları ciddi bir biçimde desteklediğini söyledi.

Halihazırda ülkenin her yerinde, özellikle serbest ekonomi bölgelerinde, bu endüstrinin gelişmesi için gerekli şartların oluşturulduğu, gerekli izinler ve yardımlar sunulduğunu ifade eden Cihangiri, " İran'ın petrokimya endüstrisinde yatırım yapılabilecek en güvenli ülkelerden biri" olduğunu dile getirdi.

Yatırımları teşvik için mülk edinme, yer ve teçhizat sağlanması, mali, gümrük ve sigorta muafiyet ve indirimlerinin sağlandığını kaydeden Cihangiri şöyle devam etti:

"Bu alanda yatırım yapmayı düşünenler, İran İslam Cumhuriyeti'nin yerli ve yabancı özel sektör kuruluşlarını sonuna kadar destekleyeceğinden emin olabilirler. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak, hükümetin, yerli ve yabancı yatırımcılarla iş birliğini olumlu bir adım olarak gördüğünü kesinlikle ifade ediyorum.

İran, dünya resmi istatistiklerine göre petrol ve doğalgaz rezervi ile dünyada ilk sırada. Herkes İran'ın gelecekteki en büyük enerji üreticilerinden olacağını biliyor. Şüphesiz İran'ın gelecekteki ortakları, İran'ın bugünkü önemli kalkınma programlarına yapıcı katkıda bulunanlar olacaktır. İran bu iş birliği fırsatını herkese sunuyor."

Cihangiri, hükümetin enflasyon, döviz ve banka karı oranlarındaki değişikliklerin ekonomi alanında faaliyet gösterenler için tahmin edilebilir seviyede tutularak ülke ekonomisinde istikrar oluşturmayı,  dünya ekonomisiyle yapıcı bir etkileşimde bulunarak önemli teknolojik gelişmelerden, ihracat piyasası ve mali kaynaklar gibi önemli uluslararası fırsatlardan yararlanmayı, başta eğitimli insan gücü olmak üzere iç kaynaklara yönelmeyi ve iş adamlarının hükümetin siyasetine olan güveni arttırmayı hedeflediğini söyledi.

İran, doğalgaz kapasitesini artıracak

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, 33.6 trilyon metreküplük doğalgaz rezervine sahip olan İran'ın, günlük 600 milyon metreküp olan doğalgaz üretim kapasitesinin çok yakında yeni projelerin de tamamlanması ile günlük bir milyar metreküpe çıkaracağını söyledi.

İran'ın dünya pazarında rakiplerine kıyasla birçok imtiyaza sahip olduğunu ifade eden Zengene, bunları "büyüyen iç pazar, yetişmiş uzman kadro, gelişmiş altyapı, 15 ülkeye sınırı olan coğrafi konum, petrokimya serbest ekonomi bölgelerinin oluşturulması, yatırımcıyı koruyan kanunların bulunması, vergi muafiyeti başta olmak üzere yatırımcılara sağlanan kolaylıklar" olarak sıraladı.

"Hükümeti asli görevi olan yasama ve yürütme alanında faaliyete sevk etmeyi ve özel sektörü kazançlı yatırımlar yapmaya teşvik etmeyi taahhüt ediyoruz" diyen Zengene, bu bağlamda gerekli kolaylıkların sağlanacağını ve kanunsuz rantların önüne geçileceğini dile getirdi.

Son istatistiklerin ülkenin 70 milyar dolar civarında bir mali kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterdiğine işaret eden Zengene, "Petrokimya endüstrimiz hala en son teknoloji, mali kaynak ve dünya pazarlarında bulunmaya ihtiyaç duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Birçok ülke tarafından yaptırımla karşı karşıya kalınan bir dönemde tüm üretim satış toplamının son 25 yıl içerisinde bir milyar dolardan 22,5 milyar dolara çıktığına işaret eden Zengene, uluslararası pazarda etkili bir varlığa sahip olmaya kararlı olduklarını söyledi.

Zengene, Güney Pars doğalgaz sahasında yapımı devam eden ünitelerin tamamlanması ile günlük 650 bin varil kondens gaz, 6,7 milyon ton LPG ve 4 milyon ton etan elde edileceğini ifade etti.

Tahran'da yapılan ve iki gün sürecek foruma, 330 yerli, 50 yabancı şirket ve 23 ülkeden 70 yabancı temsilci katılıyor. Forumun yanında ayrıca kamu ve özel sektörden şirketlerinin temsilcilerin katıldığı bir fuar da düzenledi. - İran

Kaynak: AA / Ekonomi
title