Haberler

"İpekyolu Canlanıyor: Türk-Çin Hukuk Zirvesi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, "Sermaye piyasası araçları kaydileştiriliyorsa buğday, fındık ve pamuk da kaydileştirilebilir" dedi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, "Sermaye piyasası araçları kaydileştiriliyorsa buğday, fındık ve pamuk da kaydileştirilebilir" dedi. Ergincan, fındık fiyatının Hamburg'da değil, Türkiye'de belirlenmesini sağlamaya çalıştıklarını da belirtti.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde, Zhongnan Üniversitesi Hukuk ve Ekonomi Fakültesi ile Xinjiang Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen "İpekyolu Canlanıyor: Türk-Çin Hukuk Zirvesi" kapsamında,

"Türkiye'de Sermaye Piyasası" konulu panel gerçekleşkirildi.

Panelde konuşan Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Ergincan, şirketlerin hisse senetlerinin, sermaye artırımları için nama yazılı hisse senetlerin artık fiziki olarak basılmadığını, MKK bünyesinde elektronik ortamda kaydileştirildiğini ve hak sahibi bazında saklandığını belirtti.

Ergincan, sermaye piyasası araçlarının büyüklüğüne ilişkin şunları söyledi:

"Kaydi sistemde izlediğimiz kıymetlerin toplam değeri 464 milyar lira. 21 milyona yakın yatırımcı sayımız var, bunun 3,6 milyonu bakiyeli. Yatırım fonu, hisse senedi, özel sektör tahvili, varant gibi sermaye piyasası araçlarının hemem hemen hepsi kaydi sisteme aktarıldığı ve sertifika artık ortadan kalktığı için MKK'da izleniyor.

Yatırımcıların 38 milyon hesabı var ve 4,4 milyon hesabın içinde de herhangi bir şekilde menkul kıymet var. Bunların hepsini toplarsanız Avrupa'daki MKK benzeri kuruluşların toplamlarından daha fazla. Bunun nedeni hesapların hak sahibi bazında izlenmesidir. 1,1 milyon hisse senedi yatırımcısı, 2,8 milyon yatırım fonu yatırımcısı, 213 bin özel sektör borçlanma aracı yatırımcısı var.

Faizlerin düşmesiyle birlikte özellikle özel sektör yatırım araçları bayağı rağbet gördü. Yılda 283 milyon, günde yaklaşık 1,5-2 milyon adet işlem gerçekleşiyoruz."

Ergincan, çeşitli kurumlarla entegrasyon içinde olduklarını belirterek,

"İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında iki projenin sorumlusuyuz. Bir tanesi elektronik genel kurullar, bir tanesi de elektronik fon alım satım platformu" dedi.

-"464 milyar liralık büyüklüğe 253 milyar liralık büyüklük daha eklenecek"-

1 Temmuz 2012'de Devlet İç Borçlanma Senetlerin (DİBS) kaydileştirilmesiyle birlikte 464 milyar liralık büyüklüğe 253 milyar liralık büyüklüğün daha ekleneceğini belirten Ergincan, DİBS'lerin de hak sahipleri bazında kendi sistemlerinde izlenmeye başlanacağını aktardı.

UYAP ile bir entegrasyon projeleri olduğunu söyleyen Ergincan, "Hacizler ve sorgulamalara ilişkin entegrasyonu ilerletmek istiyoruz. MERSİS'te de tüzel kişilerle ilgili projelerimiz sürüyor" bilgisin verdi.

Ortaklarla şirketler arasında bir köprü vaziyetinde olduklarını, şirketlerin, 1,1 milyon ortağına MKK üzerinden ulaşabildiğini anlatan Ergincan,

"Şirket herhangi bir şekilde bir duyuru yapacağında ortaklara ait bilgiler bizde mevcut olduğu için bu duyuruyu gazete yerine bizim üzerimizden yapabilir" dedi.

-"Dünyada ilk olacağız"-

Ergincan, 1 Temmuz'dan itibaren, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda herhangi bir aksama olmaması durumunda, elektronik vekalet, temsilcilik, elektronik genel kurul ve daha sonra elektronik yönetim kurulu toplantılarının MKK portalı üzerinden yapabileceğini dile getirerek, ortaklarla şirketlerin bir araya gelememe engelini ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

Bu konuda dünya'da ilk olacaklarını belirten Ergincan, ortakların, fiziki ve elektronik olarak aynı anda yapılan genel kurulun görüntü ve ses kayıtlarını web sisteminden, MKK portalından canlı olarak seyredebileceklerini ve genel kurula katılıp elektronik imzalarıyla fiziki olarak genel kurul salonunda olmadan oylarını kullanabileceklerini anlattı.

Ergincan, "Bunun ötesinde elektronik ortamda notere gitmeksizin istedikleri insanlara vekalet verebilecekler. Elektronik ortamda görüş ve öneri getirebilecekler. Bu portalın üstünden hepsi olacak. Yazılım bitti, testleri devam ediyor. TTK'nın ertelenip ertelenmeyeceğine göre ya 1 Temmuz'dan itibaren ya da Ekim veya 2013 Ocak ayından itibaren Türkiye, dünyada ilk olarak bütün şirketleri için bunu yapabilecek, MKK'nın kendi yazdığı yazılım sayesinde" diye konuştu.

-"Tarım dünyasını sermaye piyasasına entegre edelim"-

Tarım dünyasını sermaye piyasasına entegre edilmesinin önemine dikkati çeken Ergincan, şunları kaydetti:

"Sermaye piyasası araçları kaydileştiriliyorsa buğday, fındık ve pamuk da kaydileştirilebilir. Öyleyse lisanslı bir yönetim sistemiyle üretilen ürünlere dayalı sertifikalarımızı elektronik ortamda buluşturalım ve buradaki büyüklüğü artıralım. Tarım dünyasını sermaye piyasasına entegre edelim.

Bu piyasaların ayağa kalkmasını, yüzde 70-80'ini kendimizin ürettiği fındığın fiyatının Hamburg'da belirlenmemesini, Türkiye'de uluslararası bir piyasada işlem görmesini ve fiyatının Türkiye'de belirlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. O yüzden de bu çalışmaları hocalarla beraber yapıyoruz. Bu sene İzmir'de pamukla başlayacağımızı öngörüyoruz. Ayrıca 3,5 milyon yatırımcının işlem hareketlerinden yararlanarak bir risk iştahı endeksi üzerinde çalışıyoruz."

-"Finansal enformasyon merkezi haline gelmeyi amaçlıyoruz"-

Ergincan, 2023 yılında MKK'yı ana faaliyet gelirlerini azaltan ama katma değerli hizmetlerini artıran bir yapıya dönüştürmek istediklerini ve bunu yazılım gücüyle gerçekleştireceklerini vurguladı.

Katma değerli hizmetlerle maksimum gelirleri elde etmeye çalıştıklarını, rekabet açısından sektörde ana faaliyet hizmetlerinin son derece düşük maliyetlerle verilmesi gerektiğini ifade eden Ergincan, "Biz Türkiye'de tekeliz ama dünyada ve bölgedeki ülkelerle rekabet halindeyiz. 2023 yılında MKK olarak sadece Türkiye'de değil, Yakın Doğu, Orta Doğu ve Balkanlar'da da finansal enformasyon merkezi haline gelmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

-"Daha şeffaf bir sermaye piyasası olaca"-

Sermaye Piyasası Kurulu Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkanı Bircan Akpınar da, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun bireysel ortaklara ya da azınlıktaki pay sahiplerine önemli haklar vereceğini vurgulayarak "Şirketlerin alacağı önemli kararlarda bireysel yatırımcıların haklarının gözetilmesi konusunda mekanizmalar kuruluyor. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun, özellikle Türkiye'de halka açık şirketlerde yaşanan, ilişkili taraf işlemleri, patronların şirketleri eski alışkanlıklarla patron şirketi gibi yönetmesi gibi sorunların önüne geçecek olması açısından çok önemli olduğunu ve daha şeffaf bir sermaye piyasası olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title