Haberler

"İpek Yılı'nda İpekböcekçiliği Enstitüsü Açılmalı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un 2013 yılını "İpek Yılı" ilan etmesi ve ipekböcekçiliğinin geliştirilmesi yönündeki girişimlerine dikkat çekerek, Bursa'daki İpekböcekçiliği Enstitüsü'nün açılması için Gıda...

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa Valisi Şahabettin Harput'un 2013 yılını "İpek Yılı" ilan etmesi ve ipekböcekçiliğinin geliştirilmesi yönündeki girişimlerine dikkat çekerek, Bursa'daki İpekböcekçiliği Enstitüsü'nün açılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e soru önergesi verdi. Demiröz, "İpekböceği makinalarda mı yaşayacak? İpekböcekçiliği Entitüsü'nün kazandırdıklarını yaşatalım" diye konuştu.

Demiröz 2004 yılında kapatılan Bursa İpekböcekçiliği Enstitüsü'nün yeniden açılıp açılmayacağını Bakan Mehdi Eker'e sordu. Bakanlık ise Bursa İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü'nün 17/8/2004 tarih ve 2004/7799 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kapatıldığını hatırlatarak, yeniden açılması yönünde bir girişimlerinin olup olmayacağına dair olumlu bir cevap vermedi.

İPEKBÖCEKÇİLİĞİ ENSTİTÜSÜ'NÜN KAZANDIRDIKLARINI YAŞATALIM

Demiröz'ün diğer bir sorusu ise Bursa'ya özgü gen kaynakları tescilleri yapılmış olan "Bursa Beyazı, Hatay Sarısı ve Bursa Beyazı Alacası'nın" yanı sıra 13 saf ırkın tekrar üretimi ve yetiştirilmesi için çalışmaların ve planlamaların olup olmadığı yönündeydi. Bakan Mehdi Eker cevabında bu 13 hat için geçmişte Türkiye'de farklı zamanlarda getirilmiş yabancı hatlar olduğunu ve bu nedenle tescillerinin yapılmadığını belirtti.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa İpekböcekçiliği Enstitüsü'nün 2004 yılında kapatılmasının büyük bir hata olduğunu, ancak bu hatadan hala dönülmediğini söyledi. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un 2013'ü "İpek Yılı" ilan etmesinin olumlu olduğunu, ancak projenin etkisinin artabilmesi için bakanlığın katkı ve desteğinin çok önemli olduğunu ifade eden Demiröz, "Ne yazık ki

Bursa denilince akla ilk gelen zenginliklerimizden olan ipekböcekçiliği, ilgisizlik ve duyarsızlık yüzünden yok olmaktadır. Enstitünün tekrar açılması yönünde bir irade ortaya konulmuyor. Kimse, İpekböcekçiliği Enstitüsü'nün amacının 'hastalıksız ve sertifikalı ipekböceği tohumu üretim ve kontrolü, ipekböceği yetiştiricilerinin teknik bilgilerle donatılması ve konu ile ilgili gerekli, araştırma, geliştirme, eğitim, yayım, üretim-kontrol ve gen kaynaklarını muhafaza etmek olduğunu bilmiyor" diye konuştu.

(İHS

17.05.2013 15: 24: 31

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close