İntersolar Türkiye Zirvesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, "Yenilenebilir enerji artsın da nasıl artarsa artsın gibi bir yaklaşımla hareket ediyoruz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, "Yenilenebilir enerji artsın da nasıl artarsa artsın gibi bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bu anlamda lisanssız elektrik üretiminin iyi bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz" dedi.
İntersolar Türkiye Zirvesi'nde konuşan Yazar, Türkiye'nin enerji talebinin önümüzdeki 10 yılda 2 katına çıkacağını ve buna paralel olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini anlattı.
Türkiye'nin gelecek 10 yılda iki katına çıkarak yıllık yaklaşık 500 milyar kilovat saate ulaşması beklenen enerji tüketiminin en az yüzde 30'unun yenilenebilir enerjiden sağlanmasının hedeflendiğini belirten Yazar, "Yenilenebilir enerji artsın da nasıl artarsa artsın gibi bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bu anlamda lisanssız elektrik üretiminin iyi bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Yusuf Yazar, Türkiye'nin hidrokarbon kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğunu ve elektrik üretiminin neredeyse tamamının ithal doğalgaza bağımlı olduğunun altını çizerek, "Bu problemlere cevap olarak birinci sırada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yaygınlaştırmakla enerji verimliliği geliyor" dedi.
Türkiye'nin hidrokarbon kaynakları bakımından fakir olmasına karşın, yenilenebilir enerjinin her alanında zengin kaynaklara sahip nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Yazar, yenilebilir enerji santrallerinde kullanılan ekipmanların Türkiye'de üretilmesi durumunda yatırımcıya santralin üretime geçmesinden itibaren 5 yıl süren teşvikler verileceğini söyledi.
Türkiye'nin 2023 için güneş enerjisine dayalı kurulu güç hedefinin minimum 5 bin megavat olduğunu hatırlatan Yazar, ilave projelerle bu hedefin geçilebileceğinin altını çizdi.
Yazar, 2001'de başlatılan enerji sektöründeki dönüşümün en önemli hedeflerinden biri olan liberalleşmenin büyük ölçüde gerçekleştiğine değinerek, enerji üretiminde özel sektörün yüzde 30'luk payının yüzde 70'lere kadar ulaştığını ifade etti.
Yazar, lisanssız elektrik üretimi projelerinde istenilen izinlerin fazla olduğu eleştirilerine de yanıt vererek, bu izinlerin bir mandıra dahi açılırken alınması gereken izinler olduğunu belirterek, bu alanda kontrolsüz bir büyümeye izin veremeyeceklerini aktardı.