İnşaat Malzemeleri Sektöründeki Gelişmeler Masaya Yatırıldı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yılda dört kez düzenlenen ‘Ekonomi Toplantıları’nın ikincisi gerçekleştirildi.
"Siyasi İklim ve Ekonomik Gelişmeler" konusunun ele alındığı toplantı, Ortaköy Feriye Lokantası’nda yapıldı. Toplantıya, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Bloomberght TV Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran, Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye İMSAD üyeleri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Türkiye İMSAD’ın ‘Aylık Sektör Raporu’nun, Mayıs 2014 verileri baz alınarak Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 Ocak-Nisan sonuçlarının değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye’nin ihracatta döviz kazandırıcı hizmetlere ve kısmen iç tüketime dayalı büyüme stratejisinin, yılın ilk çeyrek sonuçlarına yansımaya başladığını belirtti. Dündar Yetişener, “Özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçmesi, ithalatın azalması ve ihracatın büyümeye net katkısının artması, ekonominin geleceğine yönelik önemli pozitif gelişmelerdir” dedi.
"İMSAD SEKTÖRDE BİR ÇATI OLUŞTURUYOR"
İnşaat sektörü her ülke için lokomotif olma özelliği taşıyor olduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ise, ABD ekonomisinin son krizde başına gelenler dikkate alındığında, hepsinin inşaat sektöründen ve konut kredisinden kaynaklandığının görüleceğini ifade etti. Prof. Dr. Alkin, ‘’İnşaat sektörünün kendisiyle birlikte en az 120 sektörü ve alanı destekleyen lokomotif bir sektör olması, rakamlarının da çok yakından takip edilmesini gerektiriyor. Çünkü bu işin içerisinde konutların, konut dışı binaların ve bu konutlar üretilirken kullanılan malzemeler ile ilgili üretim süreci var. İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği bu yönüyle bakıldığı zaman adeta ciddi bir çatı kuruluş olma özelliği gösteriyor. Yani bu alandaki en önemli sivil toplum kuruluşu’’ ifadelerini kullandı.
Genel anlamda inşaat sektörünün zaman zaman sıkıntı yaşadığını ancak, sektörün Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya devam ettiğine işaret eden Prof. Dr. Alkin, ‘’Şuan için baktığımızda son açıklanan büyüme rakamları bu desteğin devam ettiğini göstermektedir. Fakat dünyada ve Türkiye’de zaman zaman gayrimenkul sektöründe balon var mı, bu balon bütün Türkiye ekonomisi için geçerli mi, yoksa sadece İstanbul için mi geçerli, bu ifadeler doğru mu, bunların da analizleri yapılıyor’’ diye konuştu. Yaşanan son ekonomik kriz dönemindeki gayrimenkul sektörüyle ilgili olan balon tartışmalarına oranla Türkiye'de henüz bu alanda balon riskinin söylenenler kadar ciddi boyutlarda olmadığını dile getiren Prof. Dr. Alkin; ‘’Dikkatli olmamız gereken rakamlardayız gibi gözüküyor’’ dedi.
"ÖNEMLİ BİR PROTOKOL İMZALANACAK"
Nişantaşı Üniversitesi’nin çok yakın bir tarihte Türkiye'nin gayrimenkul sektöründeki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisiyle uzun soluklu bir araştırma ve eğitim iş birliğine girecek olduğunun da müjdesini veren Prf. Dr. Alkin, "Bu iş birliğindeki hedef şu olacak; Biz dünyada gayrimenkul hakkındaki mevzuatı ve süreçleri izleyip, bunu Türkiye’deki rakamlarla ve süreçlerle analiz etmek suretiyle Türkiye için gayrimenkul sektörüne yol haritası çıkaracağız. Bunu kamuoyu ,ekonomi yönetimi, hükümet ve karar vericilerle paylaşacağız. Bunu gerçekleştirirken de Türkiye’nin alanında en saygın sivil toplum kuruluşu ile Nişantaşı üniversitesi arasında bir iş birliği gerçekleştirmiş olacağız’’ diye konuştu.
Yapılacak işbirliği için Nişantaşı Üniversitesi olarak hazır olduklarını belirten Alkin, anlaşmanın yapılacağı sivil toplum kuruluşunun ismini de, imzalanacak olan protokolü de 1 hafta ya da 10 gün içerisinde kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.
PENBE KOÇ